sex hikaye

"Az animáció gyerekműfaj", főként akkor, ha ők az elkövetők

2002. június 15. - Gőzsy Kati
- filmhu-összeállítás

Szoboszlay Péter gyermekműhelyt vezet a KAFF-on. Ma, az utolsó napon Cakó Ferenc és Macskássy Katalin is besegít a kiskorúak oktatásába. A rendező elmondta, hogy míg az ő kis tanítványai az idei KAFF versenyprogramjában már szerepeltek egy filmmel, a 18 év alattiak média-mozgóképoktatását csak 2005-ben vezetik be hivatalosan. "Ebben is 15 év késést érzek!"- tette hozzá.

"Az animáció gyerekműfaj" - szögezi le beszélgetésünk elején Szoboszlay Péter, a kecskeméti fesztivál gyerekműhelyének vezetője. Négy napja volt arra, hogy az idetévedt gyerekekben kedvet ébresszen az animáció készítéséhez. "Erre 2 óra is bőven elég." A gyerekműhely néha nagyon zsúfolt volt az elmúlt három napban, volt, hogy egyszerre ötven gyereket is hoztak az iskolából. "De nem csak az számít, hogy mennyien, hanem az is, hogy mennyire érdeklődnek."

Ma délelőtt Cakó Ferenc áll készenlétben, hogy a homokanimációt megmutassa a gyerekeknek, délután pedig Macskássy Katalin tart foglalkozást nekik.

Az utóbbi négy évben Szoboszlay Kecskeméten vezet egy animációs szakkört - Képről Képre - 10 és 14 év közötti gyerekeknek, akik a Kaff-on az Ujjgyakorlatok 2000- 2002 című filmben mutatkoznak be. Macskássy Katalin pedig Budapesten vezet egy hasonló műhelyt.

Kispál Éva és Lévai Dóra Az aranyalmafa című (a versenyprogramban vetített) animációja gyermekrajzot imitál, Macskássy Kati nyomdokain haladva. A rendező annakidején a gyerekrajzokból készült animációival került be a köztudatba, többek között az UNICEF szponzorálta Európai mesék magyar epizódjával vagy a ’80-ban készült Nekem az élet teccik nagyon című rövidfilmmel.

A hivatalos magyar média és mozgóképoktatást 2005-ben vezetik be az általános iskolákba és a gimnáziumokba. "Ebben is 15 év késést érzek. Az elmúlt évtizedben annyi mozgóképes információ zúdult a társadalomra, hogy megkésve jön mindenféle oktatás." Szoboszlay hozzáteszi, hogy szerinte a tervezett 14 éves kortól kezdett oktatás is késő. ő azért 10 és 14 év közötti gyerekeket tanít, mert tapasztalata szerint "ebben a korban nő meg legjobban az érdeklődés a vizuális mozgókép gyakorlata iránt." A 17 és 18 év oktatására összpontosító kerettanterv szerinte azért is rossz, mert a gyakorlatok iránt - tapasztalata szerint - a kamaszkorban elmegy az érdeklődés. Viszont 7-8 éves korban nagyon fontos lenne a megfelelő rajzfilmek vetítése és oktatása. "Pici gyerekek is ülnek a tévé előtt és semmiféle magyarázatot nem kapnak, kivéve a felnőttek felelőtlen reakcióit."

Szoboszlay Péter 1976-os rajzfilm készítést bemutató tankönyve a Műhelytitkok sorozatból ma már korszerűtlen. "Ez akkor nagy merészség volt a részemről, mert csak tíz év szakmai múlt volt mögöttem. De sajnos a könyv '76 óta nem bővült, és más könyv sem jött a helyére, pedig azóta sok minden történt, ha más nem is, de eltelt majdnem 30 év." Szoboszlay Péter azóta tanított a Budapesti Iparművészeti Főikolán, a Kubai Televízió havannai Animációs Stúdióján, a finn YLE Televízióban, a Stuttgarti és az Reykjaviki Képzőművészeti Főiskolán.

Szoboszlay Péter szívesen tanítana, ha beindul a hivatalos oktatás, de erre eddig nem érkezett felkérés. Túl sok ideje nem is lenne rá. Ahogy a Balázs Béla-díjas rendező elmondta "gyakorlati filmkészítő vagyok. Most a 13 részes 100 éve történt sorozatot készítem." A KAFF-on a Halló, Halló és az Ezredév epizódjaival szerepelt.

fotó - Kósa András


Címkék

fiesztanka emblema 2012