sex hikaye

Az Utolsó idők nyerte a Filmszemlét

Liveblog@Bkk

2009. február 3. - filmhu
Az Utolsó idők nyerte a Filmszemlét
A 40. Magyar Filmszemle díjátadója hét órakor kezdődik a Budapest Kongresszusi Központban, ám a díjazottak listája fél kilencig embargós. Így aztán az ölünkbe vett laptoppal fogunk tudósítani folyamatosan az átadott díjakról.

A Filmszemle záró ünnepségének műsorvezetője a tavalyi zajos siker után ismét Hajós András lett. "Ma a vesztesekről lesz szó, engem azért emeltek fel, hogy ez legyen az utolsó emelkedett pillanat" - kezdte a gálát Hajós. Hamarosan azonban kiderült, hogy a gálát valójában D. Tóth Kriszta fogja vezetni, Hajós csak az esemény tempóját fogja diktálni.

Hajós András szavai beigazolódni látszottak, amikor kiderült, hogy a szakmai díjat idén nem adtak ki, mert nem találtak kiemelkedő munkát az idei termésben. A közönség kedvence Julie Delpy 2 nap Párizsban című filmjéhez készült magyar tervezésű plakát lett, amely Kenczler Márton munkája. Ő tervezte egyébként a Papírrepülők idei plakátját is.

A Diákzsűri Zöld Holló díját a vidéki miliő fojtogató mibenlétének pontos dramaturgiával, őszinteséggel, alázatossággal való ábrázolásáért, valamint Vass Teréz lenyűgöző színészi bravúrjáért Mátyássy Áron Utolsó idők című filmje kapta.

A Mozisok Országos Szövetségének díját Ternovszky Béla Macskafogó 2. és Sas Tamás 9 és ½ randi című filmje kapja. A díjat Petróczy Sándor adta át, aki elmondta, mert a Szövetség fontosnak tartja, hogy a gyereknek is készüljenek filmek. A Macskafogó 2 című filmet 290 088-an, a 9 és fél randit 201 420-an látták.

Az internetes közönségszavazás díját, a FILM.HU díjat Goda Krisztina kapja a Kaméleon című filmjéért.

 

A külföldi kritikusok Gene Moskowitz díját Nagy Viktor Oszkár Apaföld című filmje kapta. A díjat Alexis Grivas adta át, aki a filmszemle jubileumán megemlékezett arról, hogy a Gene Moskowitz díj idén ünnepli huszonötödik születésnapját.


A tudományos - ismeretterjesztő kategória díjazottjai

Andor Tamás operatőr a zsűri képviseletében értékelte a mezőnyt, és dicsérte a műfajjal foglalkozók bátorságát. A Kollányi Ágoston – rendezői díjat Szekeres Csaba kapta Nexus című filmjéért, a hálózatelmélettel foglalkozó filmet újszerűségért ismerte el.

 

A tudományos-ismeretterjesztő kategória fődíját megosztva kapta Mosonyi Szabolcs Pannon sivatag és ifj. Kollányi Ágoston Korhadó múlt, porladó jövő?  című filmjéért. A filmek aktuálitását és alaposságát ismerte el a zsűrit. A Filmjus képviseletében Dr. Kárpáti György adta át a díjakat.

A dokumentumfilmes kategória díjazottjai

A versenyprogramot a zsűri elnöke, Salamon András értékelte. "Mi is megosztottuk a díjakat, a kiemelkedők között. A nyitottságunkat, szeretetünket, bátorságunkat igyekeztük megőrizni. Sokfelé megy a dokumentumfilm mostanában, és ez nagyszerű. Az érzékenység és a bátorság, és a műfaji újítások mellett arra szeretnénk biztatni az alkotókat, hogy találják meg a hangot a közönséggel." A zsűrielnök a Filmsál-akció képviseletében elmondta, hogy két és fél millió forint gyűlt össze a jótékonysági akció keretében.

Bálint Ibolya Apró örömök és S. Takács András A gyakornok – 20 évesen a BBC-nél és a CNN-nél című filmje elismerő oklevélben részesült.

Schiffer Pál díjat kapott Hajdú Eszter A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című filmjéért.

 

Az operatőri díjat megosztották a Csempelevél fényképezéséért Somogyvári Gergő, valamint A három nővér fényképezéséért Kőszegi Gyula.

A legjobb rendezés díját megosztva kapta Domokos János (Nem vagy egyedül…) és Pálos György Ali (Mit tudjátok ti, ki vagyok én!). Pálos György felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalmi bizalmatlanság a dokumentumfilmek készítésére is rányomta a bélyegét, hiszen a szereplők egyre kevésbé adják szívesen az arcukat egy-egy filmhez.

A fődíjon is osztoznak  a Csempelevél (r:Somogyvári Gergő – Feszt Judit) és a
Kémek a porfészekben (r:Papp Gábor Zsigmond).


A kisjátékfilm kategória díjazottjai

"A filmkészítők jelentős része nagyon fiatal, igénylik a visszajelzéseket, a pozitív jobban esik, de a negatív is legalább annyira fontos." - értékelte a mezőnyt Pálos György zsűrielnök. Pálos szerint ugyanis sokszor nem volt elég kritikus a stáb vagy a producer, és utolsó pillanatban rontották el a jól induló filmeket. "Sok film nagyon kevésen csúszott el" - sajnálkozott Pálos.A kategória különdíjában részesült M. Tóth Géza Mama című filmje. 

A legjobb forgatókönyvíró-rendezői díjat kapta Nagy Anikó Mária Apró dolgok című filmjéért.

A legjobb kisjátékfilmnek járó díjat megosztották az Alena utazása  (r:Ujj Mészáros Károly) és a Hideg berek (r:Schwechje Mihály) között.

A tévéfilm kategória díjazottjai

A mezőnyt Gelencsér Gábor zsűrielnök értékelte, aki beszédében kiemelte, hogy noha a jubileumi Filmszemlén volt először verseny a tévés műfajok között, a tévéfilm kiemelten fontos műfaj, hiszen rengeteg nézőhöz eljut.

A tévéfilm kategóriában a színészi alakítás különdíját az Irodalom című filmben nyújtott alakításáért Törőcsik Mari kapta, amelyet Bereményi Géza rendezett.

A Zsurzs Éva rendezői díjat Koccanás című filmjéért Török Ferenc kapta. Török Spirónak, Bodzsárnak, Garas Daninak mondott köszöntet. "A magyar társadalom hatvan százaléka csak a televízión keresztül fogyaszt kultúrát. Ehhez képest 10 tévéfilm készül. Jó szórakozást!" - mondta Török Ferenc. 

A legjobb tévéfilm A barátkozás lehetőségei lett, amelyet Bodor Ádám novelláiból Ferenczi Gábor rendezett.


A játékfilmes kategória díjazottjai 

Mészáros Márta zsűrielnök értékelésében elmondta: "Az elsőfilmesek munkáját nehéz volt egy öregasszonynak megítélnie. Sok vita volt, hogy a filmek nagy része a szexről és a halálról szólt, és nem az emberről és a szeretetről. Kevés volt az olyan film, ami a bonyolult társadalmi viszonyokról szólt volna. A szexben sem volt erotika, inkább a kegyetlenségről szólt, valami helyett volt. A fiatalokat nagyon foglalkoztatja ez, és ez így van rendjén. Amikor fiatalok voltunk, mi is át tudtuk élni ezt az erotikus világot. A mi generációnk egyszerűbb helyzetben volt, mert mi tisztábban láttuk, hogy mi ellen kell szót emelni." - a zsűri elnöke még folytatta volna Zsigmond Vilmos méltatásával, ám Hajós András belefojtotta a szót.

Az este során átadott díjak:

Aranymikrofont kapott a Mázli, Valami Amerika 2., Pinprick hangmérnöke, Major Csaba.

Az 1 vágásért Aranyolló díjban részesült Kiss Wanda.

Látványtervezői díjban részesült Lányi Fruzsina, Pater Sparrow, Varga Judit az 1 képi világának megteremtéséért. 

A legjobb eredeti filmzenének járó díjat az Utolsó Idők című film zeneszerzői, Márkos Albert és Harcsa Veronika kapták.

A játékfilmes produceri díjat a Papírrepülők és az 1 producere Csáky Attila kapta. Csáky köszönőbeszédében arra kérte az alkotókat, hogy merjenek bízni a producerekben, a filmszakmai szervezeteket pedig arra, hogy támogassák a magyar filmeket, mert jó helyre fog kerülni a pénz.

A legjobb forgatókönyvíró díjat a Mázliért Hegedűs Bálint kapta.

A legjobb férfi színész alakítás díját a Príma primaverában és a Mázliban nyújtott alakításáért Lukáts Andor kapta. 

A legjobb női színész alakítás díját a Majdnem szűzért Ubrankovics Júlia kapta. A fiatal színésznő Bacsó Péter rendezőnek mondott köszönetet.

A Simó Sándor elsőfilmes díjat megosztva kapta az Intim fejlövés (r:Szajki Péter) és a Papírrepülők (r:Szabó Simon). A két elsőfilm egyébként a két legolcsóbb film volt a szemle programjában: Szajki Reich Péternek, Szabó Simon pedig Csáky Attilának, és az egész stábjának mondott köszönetet. "Afterjka!" - mondta még Simon búcsúzóul D. Tóth Kriszta mikrofonjába.

A legjobb játékfilm operatőr díjat az 1 fényképezéséért Tóth Widamon Máté kapta. Az operatőri díj két részből áll: a Sparks - Panavision cég 60.000, dollár értékű Panavision kamera csomagot ajánlott fel, amelyet az operatőr a következő magyar játékfilm forgatásához használhat fel, emellett a Magyar Filmlaboratórium díja is a legjobb operatőrnek jár.

A játékfilmes kategória legjobb rendezői díját a Tréfa direktora, Gárdos Péter kapta. Gárdos a film mágikusságáról beszélt, és alkotótársainak, Bíró Zsuzsának és Seregi László operatőrnek mondott köszönetet.

A szórakoztató közönségfilm díját a Valami Amerika 2. (r:Herendi Gábor) nyerte. "Zavarban vagyok, nincs ebben gyakorlatom, nem sok díjat kaptam még." - kezdte a rendező. Herendi feleségének mondott köszönte meg, aki rábeszélte, hogy második részt csinálni nem annyira ciki. A díj értéke 25 millió forint és a TV2 felajánlása, a következő játékfilm megvalósítására fordítható.

A játékfilm kategória fődíját, az Aranyorsót Mátyássy Áron Utolsó idők című filmje kapta. A rendező Rage Against The Machine feliratú trikójában mindenkinek köszönetet mondott, aki bízott benne. "Simó Sándornak, hogy felvett a főiskolára, Grunwalsky Ferencnek, aki az osztályfőnököm volt. A főiskola után találkoztam Bodzsár Istvánnal, aki bízott bennem. Egy embert emelnék ki: ez a feleségem, aki nélkül az életem és ez a film sem tartana itt." Mátyássy Áron felesége egyébként a film főszereplője, Vass Teréz.

A gála zárásaként levetítették a Made in Hungária című filmet.Címkék

szemle 40nka emblema 2012