sex hikaye

Kémek, nyomozók és rabbinők lepik el a Művészt

Ma kezdődik a III. Budapesti Zsidó Filmfesztivál

2014. november 19. - filmhu
Kémek, nyomozók és rabbinők lepik el a Művészt

Számos, Magyarországon először látható filmmel, többek közt Oscar-esélyes világháborús történettel és rendhagyó kísérőprogramokkal várja az érdeklődőket november 20. és 23. között, ezúttal a Művész moziban, a III. Budapesti Zsidó Filmfesztivál.

A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról. A program összeállításánál döntő szempont volt mind a nemzetiségi, mind a műfaji sokszínűség.

"Igyekszünk minél szélesebbre tárni a kaput: lehet szó zsidó vagy zsidó kötődésű alkotókról, a zsidó közösség problémáiról, belső dinamikájáról vagy éppen a másokhoz fűződő viszonyáról. Értékes filmeket kerestünk, és mindenhol hangoztatjuk: semmiképpen sincs szó belterjességről, a válogatásnál szempont, hogy szélesebb közönség számára is érdekesek legyenek az alkotások. Mindig elfelejtjük: egymás mellett és egymás közt élünk” - nyilatkozta nekünk Borgula András, a Gólem Színház igazgatója és a fesztivál kuratóriumának egyik tagja.

Kódjátszma - előzetes

A III. ZsiFi-t György Péter nyitja meg, és átadják a napokban elhunyt Margitai Ági emlékének dedikált moziszéket is. Az emléktábla és a szék a filmfesztivál ideje alatt a Művész moziban, utána pedig a Bálint Házban lesz elhelyezve.

A fesztivál nyitófilmje az a Kódjátszma (The Imitation Game), amely Alan Turing brit matematikus figuráján keresztül mutatja be a második világháború színfalak mögötti küzdelmét, az angol és a német hírszerzés, illetve kódfejtők harcát. A világháború sorsát nagyban befolyásoló események Benedict Cumberbatch és Keira Knightley főszereplésével elevenednek meg; a film a téli Oscar-szezon egyik favoritja. A Filmhu olvasói közül két szerencsés jegyet nyerhetett a zártkörű vetítésre, így ők is három hónappal a magyar bemutató előtt tekinthetik meg ma este az izgalmas alkotást.Gett - előzetes

Szintén különleges filmélményt kínál a Gett - Viviana Amsalem pere című film. Az alkotás központi figurája egy válni készülő izraeli nő megpróbáltatásain keresztül mutat be egy férfiak uralta világot, amelyben a társadalmi konvenciók és merev vallási szabályok lehetetlenné teszik a szabad életet. A Gett szerepelt a 2014-es Cannes-i Filmfesztiválon, a jeruzsálemi filmfesztiválon júliusban pedig elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést és a közönségdíjat.

A filmfesztivál kuratóriuma: Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője; Csörgits Hunor, filmes szakember; Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója; Garancsi Ágnes, a Cirko vezetője, filmes szakember.Részlet a Regina című filmből

Nem csak a moziteremben zajlanak majd az események: a program része a két tematikában indított Hosszúlépés városi séta is, ahol péntektől vasárnapig szakavatott vezetéssel híres filmforgatási helyszíneket, illetve elrejtett zsinagógákat kutathatnak fel a belvárosban az érdeklődők. A fesztivál programjának része a Daazo.com-mal közösen indított rövidfilm-pályázat, illetve több kísérőprogram és beszélgetés.

A fesztiválra jegyek november 10-től kaphatók a Művész moziban, illetve a mozi weboldalán. A vetített filmek és egyéb programok részletes listája a www.zsifi.org oldalon található.


nka emblema 2012