sex hikaye

Magyar szépség - Amikor a jelenet összemosódik az élettel

2002. szeptember 3. - filmhu
A Bringás, Erna és Szilvia: a Magyar szépség három fiatalja. A filmhu Fenyő Ivánnal, Hámori Gabriellával és Szandtner Annával a forgatásról, színésztársaikról és szerepeikről beszélgetett Gothár Péter készülő filmjének kapcsán.

- Meséljetek a figuráról, akit játszatok.

- Szandtner Anna: A szereplő neve Magyar Szilvia, Erna barátnője. Én vagyok a filmben az a lány, akibe az Erna papája beleszeret. És én is beleszeretek, emiatt van a barátnők között egy konfliktus, hiszen Erna féltékeny lesz.

-Hámori Gabriella: A lányt Herendi Ernának hívják, nincs testvére. Az édesanyámat Udvaros Dorottya, Az édesapámat Máté Gábor játssza. Erna olyan személyiség, aki valójában nem tud kommunikálni a szüleivel. A lányoknál, ha olyan a családi helyzet, amelyben az apa az etalon, nehezen jöhet közbe valaki más, aki átveheti a szerepét. De attól, hogy ő lefordul az édesapjáról, a szomszéd fiú veszi át ezt a szerepet. Akit eddig nem is nagyon vett észre.

- Fenyő Iván: ő a Bringás. A Hajtás pajtásnál dolgozik a srác. Kicsit fura gyerek, mindig pörög, olyan, mintha egy kis autista beütése lenne. Azt is mondják rá, hogy ufó, és tényleg olyan, nem való ebbe a világba. Nem azért, mert mondjuk gázul néz ki, hanem mert szép a lelke és tehetséges - nagyon ért a számítógéphez, jól rajzol és zongorázik is. Kiderül, hogy ez az állandó pörgése - folyton dadog, szavakat ismétel stb. -, akkor múlik el, ha egy zongoratanár mellett szépen nyugodtan zongorázik. A történet alakulásában is nagyon komoly szerepe van, a Bringás sok ember életére kihat. És neki is jobb lesz a végére, hiszen Ernával egymásra találnak. Összepasszolnak, mert ennek a lánynak nem a külső, hanem a lélek számít. A srác belső tisztasága, jósága miatt a többiek valamit nyernek, tanulnak tőle.

- Milyen a rendezővel együtt dolgozni?

- H. G.: Én már többször dolgoztam vele és azt érzem, hogy ez egy tanulási folyamat újabb stádiuma. Mindig azt érzem, hogy ahányszor dolgozom vele, mindig van valami cél abban a munkában, amit el kell érni. Itt is születik bennem valami, amivel tovább tudok lépni az elmúlt darab óta, amit a Radnóti Színházban próbáltunk együtt.

- És a kamera előtti munka - összehasonlítva a színházzal? Hogyan készültök a filmszerepre?

- Sz. A.: Én nem nagyon filmeztem még, ezért volt bennem emiatt egy félelem, hiszen ezt nem előzi meg egy másfél hónapos próbafolyamat. Így gondolkodni kell sokat a szerepről. De felépíteni, azt nem lehet, mert nem tudod, mikor lesz közeli stb. Semmit nem tudsz előre. És a képek is kifejeznek valami pluszt, amiről mi nem tudunk, ezért nem tudjuk, hogy a mi játékunk ahhoz képest milyen kell, hogy legyen.

- H. G.: És itt is van "kameraláz", főleg, ha kihagyok forgatási napokat és régóta nem voltam kamera előtt. Ebben egyébként nagyon sokat tud segíteni, ha két-három mondatot váltok az operatőrrel, érzem azt a pontot, amikor átbillen, és máris emberré változik a kamera és nem tárgy marad.

- Mi volt számotokra a legnagyobb kihívás színészileg a forgatás során?

- F. I.: A szereppel kapcsolatban nekem nagyon parás, hogy ez a fiú még szűz, alig beszél csajokkal. És egyszercsak eljönnek együtt Ernával egy buliból, elviszi a lányt a biciklivázon, és felhívja magához. És ott elkezdi neki mutogatni a legbelső titkait, képeket egy laptopról. És utána jön a csók, ez a fiú pedig még nem csókolózott. Tehát ez húzós volt.

- H. G.: Nekem nagy kihívás volt játszani Dorottyával, azért, mert nagy színésznő. Féltem is egy kicsit, de ez a munkafolyamatban eloszlik, és tiszteletté változik.

- Iván, ha most gyorsan mondanod kellene egy kedvenc jelenetet, melyik lenne az?

- F. I.: Erre a kérdésre hirtelen egy dolog ugrott be, tehát csak ez lehetett a kedvenc. Egy bálon játszódik este, ekkor történik, hogy megváltoztatom Herendi (Máté Gábor) életét. Beszélgetünk, és közel kerülünk egymáshoz… Ez azért volt nagyon jó, mert maga Máté Gábor, holott tanárom, osztályfőnököm és így is elég közel érzem magamhoz, még közelebb került ezáltal, meg én is hozzá. Összemosódott a kettő, a jelenet az élettel. Jó volt így dolgozni. Meg hát hajnalban vettük, pont amikor felkelt a nap.

- Máté Gábor itt nem tanárotok, hanem színésztársatok.

- Sz. A.: Ezért volt nagy élmény vele játszani. Megismerni egy másik oldaláról, ez egy másik arca. A színész-arca.

- F. I.: És játék közben adja az ember alá a lovat, így nagyon jó vele együtt dolgozni.

- Összeállt már valamilyen teljes kép bennetek a filmről?

- Sz. A.: Nem igazán. Egyfajta humor áthatja majd, ez biztos.

- H. G.: És hát Gábor és Dorottya játéka is egyéni humorral rendelkezik.

- Sz. A.: Viszont szerintem nem lehet és nem is érdemes besorolni semmiféle műfaji kategóriába.

fotó - Mythberg Film: Gordon Eszter

Címkék

werk , riportnka emblema 2012