sex hikaye

Rajzfilmözön Kecskeméten - a filmhu KAFF 2002 összeállítása

2002. augusztus 1. - filmhu
23:05-től a tv2 Moziban

Ekkora még nem volt - KAFF 2002
június 12 - 16.

- díjak, díjazottak
- beszélgetés Reisenbüchler Sándorral, Varga Csabával, Gyulai Líviusszal és Jankovics Marcellal
- gyerekműhely, beszélgetés Szoboszlay Péterrel
- vita a filmekről
- beszélgetés Phil Mulloy-jal, angol rendezővel
- szombati programajánló
- beszámoló az első napról
- beszélgetés Mikulás Ferenccel, a fesztivál igazgatójával

- VERSENYPROGRAM
- Művelődési Központ, Otthon mozi program
- Főtér program
- Kecskemét-térkép

a versenyfilmek

A nemzeti verseny mellett immár harmadik alkalommal kerülnek versenybe külföldi produkciók is. 456 animációs film, 100 filmmel több, mint ‘99-ben szerepel az idei, 2002-es KAFF-on.

A Kis tehént jegyző Igor Lazin új filmje a Hilda története (MyFilm), Az Angliában sorozatra készülő Tehén nadrágjaPál Balázstól (Varga Stúdió), Tóth Pál fesztiválsikeres A szentjánosbogarak nemi élete c. ópusza (Paja Film), hogy csak néhányat említsünk a magyar animáció összes stúdióját felvonultató versenyből.

A reklámfilm kategóriában Lehotay Zoltán nevéhez fűződő két BEE reklámfilm (McCann-Erickson) mellett ott lesz a egyik világ legnagyobb Magyarországon is működő Loonland Animation reklámfilmje, Sajdik Ferenc Távfűtése.

Az egészestés kategóriában öt film kapott helyett (Ének a csodaszarvasról, két német, egy svéd és egy orosz), hat tévésorozat és 7 tévére készült hosszabb (20-30 perces) film, M. Tóth Géza, aki a VIVA+ zenei televízió szignáljait készített most három újabb szignállal versenyez.

50 film versenyez a nemzeti trófeáért, másik 44 az információs Panoráma blokkban kapott helyet. Az európai országok derbijén 12 film indulhat, 8 versenyen kívül látható.

Minden animációs műfaj versenybe szállhat a rövidfilm, a sorozat, a reklámfilm (főcím, szignál), az egészestés kategóriákban, a nemzetközi versenyben az egészestés és a tévéműsor (25 percnél hosszabb, egyedi film) szekciókban mérhetik össze tudásukat a világ animációs filmesei.

A nemzeti mezőnyben minden olyan film részt vehet, amelyben 5%-nál több a magyar produkció, így versenyre kelhetnek a Magyarországon főként külföldi tőkével készülő sorozatok, egészestés filmek is.

a fesztivál

A fesztivált 1985 óta háromévente rendezi meg a Mikulás Ferenc vezette kecskeméti animációs stúdió, a Kecskemétfilm. A KAFF a magyar animációs filmtermés legátfogóbb bemutatkozási lehetősége.

Az anyagi nehézségek mellett a magyar animáció csak három év alatt termel egy erős fesztiválnyi anyagot, ezért nem évente van fesztivál. A szervezők továbbá a Kecskemétfilm munkatársai, ezért nincs kapacitásuk arra, hogy gyakrabban szervezzék meg a fesztivált.

A fesztivál plakátján Van Gogh széke látható háttámláján a fesztivál logójával. “Szimbolizálja a rendező és egyben a néző székét is.” magyarázta Mikulás, a fesztivál főszervezője. A plakátot Farkas Antal tervezte.

kiemelt programok

Az Oscar-díjas angol Aardman Stúdió külön szekciója és a legnagyobb animációs mustra az Annecy fesztivál 2000-es és 2001-es díjnyertes filmjei mellett rengeteg retrospektív program helyet kapott a fesztiválon.

Az idén 60 éves Richly Zsolt és Jankovics Marcell filmjeiből összeállított válogatás mellett a 75. születésnapját ünneplő Szabó Szabolcsot az egészestés Vízipók Csodapók változatával ünnepli a fesztivál.

A nagy öregek, Pencho Kunchev, Priit Pärn és Phil Mulloy, Alexandre Alexeieff, Yoji Kuri műveiből összeállított válogatással párhuzamosan az európai filmművészeti főiskolák diplomafilmjeivel a fiatalok is képviselik magukat.

A folyamatosan fejlődő és egyre népszerű animáció ellenére “sem a Magyar Televízió, sem a TV2, sem az RTL Klub nem lesz jelen a fesztiválon, csak a Duna TV készít összeálllítást, és ajánlott fel díjat.” mondta a sajtótájékoztatón Mikulás Ferenc. “Nem veszik tudomásul, hogy így maguk zárkóznak el az egyre növekvő közönségtől” tette hozzá.

díjak, zsűri

5 millió forintos, szokatlanul magas pénzdíjat az Országos Rádió és Televízió Testület ajánlotta fel a Gyermek közönségdíjra. A fesztiválon Nagydíjat, Kategória díjakat, Különdíjat, Felnőtt közönségdíjat valamint a Filmkritikusok díját osztják ki.

A nemzetközi programban a 2500 eurós pénzdíjat Kecskemét városa ajánlotta fel, 2000-2000 euróban részesül továbbá a legjobb egészestés és a legjobb televízióra készült animációs játékfilm.

A közönségdíjakra a kecskeméti kábeltévén keresztül lehet majd szavazni.

A zsűri a tagjai Priit Pärn (Észtország, elnök), Takashi Namiki (Japán), Phil Mulloy (Anglia – az idei Mediawave-en járt nálunk), Báron György, filmkritikus és Ittzés Mihály, zenetudós. Az előzsűri tagjai Pencho Kunchev (Bulgária) valamint Varga Balázs és Vajda Béla voltak.

a fesztivál honlapja

Címkék

fiesztanka emblema 2012