sex hikaye

Tóth Tamás: A Guru szolgálja a tanítványát

GURU - interjú a rendezővel

2011. április 21. - filmhu
Tóth Tamás: A Guru szolgálja a tanítványát

Tóth Tamás alkotása egy indiai asszonyról szól, aki elindul megkeresni a guruját. A film rendezőjét a 42. Magyar Filmszemle előtt e-mailben faggattuk.

 

filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Tóth Tamás: Ennek a tervnek volt esélye a megvalósulásra, mivel az induláskor ehhez a produkcióhoz tudtam komoly baráti segítséget, alkotótársakat találni.

filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

T.T.: Az indiai operatőr-társamat közös ismerősök útján, hosszas utánjárással találtam meg, a társ-forgatókönyvírómmal régóta barátok vagyunk, a többi munkatársamat örömteli, véletlen találkozásoknak köszönhetően toboroztam. Stábunk nagyon kis létszámú volt.

Extra Info

Szinopszis

"A gu szótag árnyékot jelent, a ru szótag, azt ki eloszlatja azt, Mivel hatalma van, hogy a sötétet elűzze - így nevezik: guru." A munkában megöregedett indiai utazó-kereskedő, Rámdász feleségével együtt visszatér szülőföldjére, Indiába. Ám Rámdász, felesége hirtelen halála után teljesen magára marad. Ekkor egy asztrológussal való beszélgetés hatására elindul az egyik szent városban tartott nagy zarándoklatra, hogy gurut keressen.


filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

T.T.: A felét sikerült összegyűjteni a megálmodotthoz képest. Magyar részről az MMKA pályázatán elnyert összeg volt meghatározó. Külföldi partnereim számos szolgáltatással szálltak be. Saját kis gyártó cégem erőn felül teljesített.

filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

T.T.: A dokumentumfilm főszereplője, aki azelőtt kamerát sem látott, a forgatás közben lassan színésztehetséggé vált.

filmhu: Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

T.T.: A két hónapos forgatás előtt egy nappal csúnyán megfáztam és csak a forgatás után egy nappal gyógyultam meg. Ez alatt Észak-Indiában, a helyszínen, nyolc fokról harmincnyolc fokra emelkedett az átlaghőmérséklet.


filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

T.T.: Ilyen szemle még sohasem nem volt. A filmekről a figyelmet jócskán eltereli a legnagyobb kérdés: Mi lesz a magyar film sorsa? A kiemelkedő filmek érdekelnek, amelyek ”bizonyítják a létjogosultságukat”. Többet ezek közül már láttam. Kíváncsi vagyok, jönnek-e a már bemutatottak mellé más, igazán új gondolatokat feldolgozó remekek.

filmhu: Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

T.T.: Ez nem merül fel kérdésként bennem.

filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

T.T.: A legjobb talán: „Nem a tanítvány szolgálja a Gurut, hanem a Guru szolgálja a tanítványát!”


filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

T.T.: Dokumentumfilm készítése során teljesen más a jelenetek felvételi módja, igaz a Guru játékfilm is egyben, mégis mást jelentett a snittek ismétlésének száma. Nálunk csapó sem volt. A legszebb felvett pillanatok megismételhetetlenek voltak.

filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

T.T.: Nem hiszem, hogy eljut „A” kategóriás fesztiválra. Akárhogy is, „A” kategóriás egészestés alkotás nem készülhet olyan kevés pénzből, mint ez a film.

filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

T.T.: Szeretném, ha hosszú távon, főként TV képernyőkön érvényesülne a Guru, negyven év alatt egymillió boldoggá tenne.

filmhu: Mi a legmeghatározóbb élményed a Magyar Filmszemlével kapcsolatban?

T.T.: Gyerekkorom óta Filmszemle-járó vagyok. A kilencvenes évek első felében, néző, zsűritag és fődíjas is voltam. Meghatározó élményem általános: a még szinte megosztottság nélküli Magyar Filmszemlék valódi örömünnepek voltak.


A film előzetese


nka emblema 2012