sex hikaye

Mindennapi szörnyeink

Kritika Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein terv című filmjéről

2010. szeptember 8. - Gyenge Zsolt
Mindennapi szörnyeink

Az eredeti Frankenstein regény finoman elrajzolt adaptációja Mundruczó legújabb filmje, amely megpróbálja mindennapi viszonyok közt értelmezni az ember által teremtett szörny történetét, de nagy kérdés, hogy egyáltalán releváns-e ma ebben a formában ez a kérdésfelvetés. (Kritikánk Cannes-ban készült - a szerk.)

Karácsony körül egy filmrendező – magának Mundruczó Kornélnak az alakításában – statiszta castingot tart új filmjéhez, amelyet egy lepattant pesti bérházban kíván leforgatni. A sok jelentkező között megjelenik egy meglehetősen fura, zárkózott, kissé durva arcú fiú, akivel egy páros jelenetet is szeretne a rendező kipróbálni az éppen ott tartózkodó szomszéd lány közreműködésével. Mikor azonban nem működik a dolog, hogy ne zavarjon a stáb, átküldi kettejüket egy kamerával a túlsó szobába, ám nemsokára a kép megszakad, és pár perc múlva a lányt holtan találják meg. Ez a kiindulópontja egy olyan történetnek, amelynek középpontjában a rég megtagadott fiát felfedező apa és anya, valamint környezetük zavaros viszonyai állnak.

 

szelidteremtes_500_1


A Bíró Yvette-el közösen írt adaptáció zsenialitása abban áll, hogy a film nagy részében képes eltávolodni a regény konkrét elemeitől, és csupán az áttételek, a metaforák, az átértelmezett fordulatok, vagy egy-egy a filmtörténetben ikonikussá vált beállítás megidézése révén ismerünk rá az eredetire. Gyönyörűen megoldott a regényben oly fontos táj transzformációja is, hiszen a Svájc hegyeit majd fél Európát bejáró szereplők helyett itt minden egy szétmálló bérház zeg-zugaiban, a ramaty lakásokban, a padláson, a körfolyosókon zajlik. Mary Shelley fantasztikuma a képzelet világából leszáll mindennapjaink színtereibe, mondván, hogy az általunk teremtett szörnyek köztünk vannak.

szelidteremtes_500_2


Ugyanakkor a munka legnagyobb hiányosságai is a forgatókönyvből fakadnak, mivel a film egyharmadától kezdve a szerzők elkezdenek a korábbinál szorosabban ragaszkodni a könyvhöz, és a sztori leghangsúlyosabb részében (amikor a gyilkosságok zajlanak) hiányzik a történetből az a fajta elrajzoltság, ami az egészet izgalmassá tette. A Szelíd teremtés kb. a negyvenedik perc környékéig tökéletesen teremti meg a feszültséget, ám attól kezdve elvesztjük a kapcsolatot a filmmel, és ez nem kis részben a színészválasztásnak is köszönhető. Se a főszerepet alakító Frecska Rudolf, se a fiatalabb vagy idősebb mellékszereplők nem bírnak olyan jelenléttel a vásznon, amelynek hatására elhihetnénk, hogy nem puszta megjelenítői, hanem áldozatai is ennek a történetnek. Azt is mondhatnánk, hogy ez az első Tóth Orsi nélküli Mundruczó-film, ami önmagában igaz, viszont újra van egy lényegében neki írt szerep (a Magdié), csak mintha valamilyen (külső?) okból nem ő játszotta volna el – pedig valószínűleg az ő erős személyisége teljesen más hatást eredményezett volna. Az egyetlen színészi telitalálat maga Mundruczó, akinek köszönhetően a film első és szűk utolsó harmada újra megtelik élettel, érződik, hogy a történet – legalábbis a maga metaforikus síkján – rá vonatkozik.

szelidteremtes_500_3


Hiszen valójában Mundruczó Kornél a hatvanas-hetvenes évek modernista filmművészeinek nagy problémáival foglalkozik, és az ő modorukban is fogalmaz. Frankenstein ebből a szempontból nyilvánvalóan a teremtőjét, alkotóját maga alá temető mű metaforájaként működik – nem véletlen, hogy a rendező színészkeresése körül forog az egész történet. A Szelíd teremtés egy rendkívüli műgonddal, igényességgel kivitelezett (Erdélyi Mátyás operatőri munkája lenyűgöző), az egyén szerepén, értékén, a felelősség problémáin tépelődő, önreflexív film, de nagy kérdés, hogy egyáltalán releváns-e ma ebben a formában ez a kérdésfelvetés.


nka emblema 2012