sex hikaye

Moziba be: Az ember a földön és az űrben

Heti Filmajánló

2008. szeptember 16. - filmhu
Moziba be: Az ember a földön és az űrben
Igazán változatos a heti filmkínálat: magyar társadalmi tabló, Star Wars-animáció,  európai és tengerentúli emberi drámák és egy habkönnyű romkom közül lehet választani.

Star Wars: A klónok támadása (The Star Wars - The Clone Wars)

Eljön még az idő, amikor mi nézők is klónok leszünk, addig is George Lucas ismét elénk rak valamit a Star Wars-univerzumból. Mégpedig a jelen, vagyis a múlt jövőjét - magyarul egyrészt a történet szerint egy újabb epizódot kapunk valahol a 2 és a 3, vagyis a 2002-es A klónok támadása és a 2005-ös A Sith-ek bosszúja között, másrészt a technológiában ez az animáció csak beteljesíti az 1-2-3 részekkel megkezdett digitalizáló-animációs folyamatot. A kérdés persze az, hogy jó-e ez nekünk.

Egyre több rendszer esik áldozatul a végtelen utánpótlással bíró klónhadsereg rohamainak. A jedik megteszik, ami tőlük telik, az egyik ilyen küldetés során aztán Anakint és újdonsült padavanját magával az alvilág fura urával, Jabbával és a Hutt nemzetséggel hozza össze: ki kell szabadítani Jabba elrabolt kisfiát. A misszió mögött azonban feldereng Dooku gróf és a többi gazfickó is árnya, ami nem jó jel. Valahol a távolban Obi-Wan és Yoda egy klónhadsereg élén közeledik.

Mit is mondhatnánk előre az animációba burkolt sci-fi-klasszikusról? Nem könnyű megszokni, hogy az eddigi hús-vér figurák néhol Disney-szintű karikaturisztikus arccal térnek vissza, de azt sem, hogy az űrjelenetek viszont "valóságosnak" tűnnek.

Fura látvány: Yoda és a többiek animációsan
Forgalmazó: InterCom
honlap, imdbelőzetes

Fél Nelson (Half Nelson)

Amerika, nem túl jó vidék, iskola, tanár - az ilyen komponensekből összegyűrt pite gyakran émelyítő, mivel az amerikai filmes társadalmi kommunikáció könnyedén írja felül a szociografikus szándékot. Ryan Fleck filmje azonban máshogy rugaszkodik neki a feladatnak. Az elsőfilmes rendező alkotásában Dan Dunne (Ryan Gosling) tanár a helyes társadalmi viselkedésre akarja megtanítani diákjait. A vizet prédikáló férfi azonban konkrétan bort és mást iszik, és a drogokat sem veti meg. Ennek egyszer véletlen tanúja lesz az egyik tanítványa, a 12 éves Drey (Shareeka Eps). Akit a családja épp kapacitál, hogy venné át a helyét a bizniszben az épp börtönben tartózkodó, ezért hasznavehetetlen bátyjának.

A Fél Nelson a társadalmi vetület mellett főként két ember kapcsolatáról szól, méghozzá úgy, hogy a műfaj összes buktatóját sikeresen elkerüli. A kamera finoman és intimen kíséri a színészeket, akik így megkapják a teret, és élnek is  lehetőségekkel - Gosling és Eps az év két nagy alakítását nyújtja, nem volt véletlen az előbbi 2007-es Oscar-jelölése, s a film is nyert egy rakat díjat Locarnótól Las Palmasig.

A filmhu kritikája a Titanic Filmfesztiválról

Két egymásra szoruló ember
Forgalmazó: Odeon 
honlap , imdb, előzetes


Leo

Az 1977-es születésű, libanoni születésű svéd Josef Fares filmje látszólag közhelyes témát jár körül: Leo a 30. születésnapját ünnepli, majd a parti után elindul a barátnőjével, Amandával hazafelé. A lány szóváltásba kerül két férfival, akikkel végül komolyabb konfliktus alakul ki, tulajdonképpen minden különösebb indok nélkül. Végül a lány belehal ebbe, amit Leo megpróbál feldolgozni, elviselni két, libanoni barátja segítségével, majd egyre inkább a történtek hatása alá kerül. Bosszútörténetnek tűnik tehát a Leo, de ennél sokkal több: fojtogató, nyomasztó film, amely az emberi természetről beszél, és nem tűnik optimistának. Josef Fares, aki Leo egyik barátját, Josefet is alakítja, dogmás eszközeivel drámai erővel mutatja be, hogy uralkodik el az irracionalitás a civilizált, modern Nyugat pár emberi egyedén.

Az irracionalitás ahogy kipattan
Forgalmazó: Cirko Film - Másképp Alapítvány 
imdb, előzetes

A spanom csaja (My Best Friend's Girl)

Nem mondhatni, hogy Howard Deutsch olyan brutálisan megerőltetné magát, a majd 60 éves rendező eddig kizárólag romantikus filmeket és folytatásokat tett fel a vászonra. Ehhez képest igazán nagyot dobnia sohasem sikerült, mostani filmje pedig sok mindenben ismerős lehet. Dan (Jason Biggs) annyira belezúg Alexisbe (Kate Hudson), hogy az nem kifejezés, amire a lány rémülten hőköl vissza, és ajtót mutat neki. A csalódott srác a barátjához, a nagy nőfaló Tankhez (Dane Cook) fordul, aki különös sportot űz: a frissen kidobott ismerősei, barátainak volt barátnőit viszi el randizni - hogy az életük végéig megemlegessék, majd visszameneküljenek a nem eléggé értékelt exhez. Alexisszal azonban ráfázik...

Na, hát az ilyen hárompontos rejtélyeskedések és a nem túl invenciózus történet teszi az amúgy a címadással is nézői megrostáló filmet még kevésbé érdekessé. Ráadásul Jason Biggset hasonló szerepben láttuk (már ha) a Csak a testeden át című hasonszőrben, míg Dane Cook a múlt héten bemutatott Dan és a szerelemben tündököl.

Jól ismert karakterek, jól ismert helyzetek
Forgalmazó: Fórum Hungary 
imdb, előzetes, honlap


A filmhu ajánlata: Tabló - Minden, ami egy nyomozás mögött van!


Dettre Gábor filmje merész vállalkozás, hisz egy krimi történetét és műfaját bővíti egy szerelmi szállal és egy társadalmi kitekintéssel. Mert a Tabló tisztában van azzal, hogy egy bűneset rendkívül jellemző az adott korra, társadalomra. A roma származású, Amerikából hazatért alhadnagy, Zafír (Mucsi Zoltán) egy olyan ügybe keveredik, amelynek gyanusítottja szintén roma: egy újgazdag megölésével gyanusítják. A szálak egyre bonyolódnak, a bűntény mögött felsejlik a rendszeváltott magyar társadalom megannyi jellegzetessége. A film Kertész Ákos 1992-es A gyűlölet ára című könyvéből készült, és nem problémamentesen - sokáig úgy tűnt, Romazsaru lesz a címe, s a film munkálatai 2004-től indultak, és rengeteg gonddal jártak. Ráadásul amit Kertész konkrét társadalmi szempontból közelít meg (pl. hogy Zafír roma), Dettrét elvontabb szinten érdekli (a példánál maradva az idegenség). Így ennek az alapvetően kriminek is a bűn, a hatalom, és mindenekelőtt az egyén a főszereplője.

Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

Egyéni dráma, társadalmi tabló egyszerre
Forgalmazó: Best Hollywood
imdb  előzetes

 


nka emblema 2012