sex hikaye

Moziba be: Névsor

Heti filmajánló

2009. március 10. - filmhu
Moziba be: Névsor
A heti filmpremierekben egy közös van: mindegyikben van (legalább) egy név (még a Téli utazásban is, az eredeti cím ugyanis Jurij napja). Ezen túl van két fegyveres, egy Puskás, a kedves Coraline és Marley. Kinek állhat mindez érdekében?

Baader Meinhof csoport (Der Baader Meinhof Komplex)

A németek 20. századi történelme, ne szépítsük, tele van csúfsággal. A Vörös Hadsereg Frakció szélsőbalos terrorszervezet története sem az emberléptékű, humanista fejezetbe kerül, mindazonáltal nagyon tanulságos és érdekes. Uli Edel rendező kemény fába vágta a fejszéjét, hisz az önelemzésre, önostorozásra (sokszor joggal) hajlamos, ideológiailag vérmes németek nyilván éles szemmel figyelik, mennyire részrehajló a film, mennyire ül fel a 70-es évek retródivatjának. S bár Moritz Bleubtreu igen jóképű Andreas Baaderként, a Németországban honos közéleti beszédmód, színvonal nem engedi meg, hogy felszínes, hányaveti film készüljön a témában. Ettől persze még ne várjon senki száraz, unalmas tényanyagot - a Baader Meinhof csoport (az eredeti cím Komplexe tán jobban utal a kóros lelki folyamatok jelentőségére) akciódús, mozgalmas film. Ám egyben alapos, a humort sem nélkülöző film, amelyen azért érződik az óvatosság is. Egy szó mint száz, ez egy korrekt film, amit a történelem és a korszak iránt érdeklődők kifejezeten élvezni fognak -  az Oscar-, Golden Globe-, BAFTA-jelölőket mindenesetre meggyőzte.

(Vörös Hadsereg Fr)Akciófilm

előzetes
saját honlap
interjú a filmalkotókkal

Coraline és a titkos ajtó (Coraline)

Képzeljük el, hogy Alice Csodaországba indul, de Tim Burton világába jut, ahol a Shrekből ismert Csizmás Kandúr sovány, rühes pára - a Coraline és a titkos ajtó  biztos kézzel nyitja fel a gyerekek fejét, hogy a szürke, de biztonságos valóságot öszekutyulja a fantáziavilág elsőre kedves, majd később annál baljósabb vidékeivel. Minden gyereknél első helyen van az otthon, így ha azt feldúlja valami, rögvest vége a tréfának. Henry Selick megbízható másodvonalbeli animációs rendező, most mintha elkapott volna valamit, a gombszemű anya képe valóban félelmetes, bár eredeti ötletnek nem mondanám. Kisebb gyerekekkel tehát nem érdemes váltás pelenka nélkül beülni (utána pedig nem fogjuk megúszni a pszichológust sem), de az idősebbeket még be lehet fenyíteni vele, hogy végre elfogyjon az a spenót. No és a szülők is kellemesen berezelhetnek.

Gombszemű mostoha, biztos finomat süt

imdb
saját honlap
előzetes

Marley meg én (Marley & Me)

A kutya-gyerek-siker háromszög ma már egy újszülöttnek sem új, hisz még a méhen belül magába szívta, már a génekben van. Mit akar most egy újabb kutyás film? Ráadásul Owen Wilsonnal és Jennifer Anistonnal a főszerepben, atyaég. Ám a Marley meg én (a címbéli sorrend erősorrendnek is tűnik) csak részben igazolja a félelmeinket - a kutya az esetben nem csak szelíden-édesdeden csóvál, hanem rág, piszkít, és feltár: a fent említett páros nagyjából hozza a mai fiatal középosztály félelmeit és éretlenségeit. S ha már csak ennyi komolyság felsejlik két kutya fogta csuka közti nevetéshalkulásban, már megérte.

Klasszikus-postásos jelenet, de hol van Tahi-Tóth László?

imdb
saját honlap
előzetes

Téli utazás (Jurijev Gyeny/Yurij's Day)

Kirill Serebrennyikov utolsó filmje, Az áldozatkaszkadőr groteszk hamleti történetben beszélt a mai orosz társadalom alján, közepén, tetején megtelepedő bűnről. A Téli utazás ennél sokkal költőibb mű, filmnyelve is festőibb - Ljuba, az ünnepelt, külföldön élő énekesnő rejtélyes okokból hazalátogat szülővárosába fiával, a kamaszkori dackorszakát élő Andrejjel. Az eleinte kívülállóként viselkedő párosból hamarosan eltűnik a fiú, és az anya rögtön a saját bőrén érzi, milyen is az élet az isten háta mögötti orosz senkiföldjén. Ám a szociotrip hamarosan hamisítatlan oroszos lelki úttá válik, amelyben a maga módján a hit, a filozófia is szerepet kap. S mivel Dosztojevszkij óta nincs orosz epika lelki detektív nélkül, Ljuba mellett is feltűnik a maga Porfirije. Kafkai történet ez, ahogy K bolyongott a kastély körül, olyan poétikus, ám mégis realisztikus képi nyelven elbeszélve, ami csak a nagy költőkre jellemző.
 

Hol vagyok? Ki vagyok?

imdb
előzetes  
 
Puskás Hungary

Végre elkészült Almási Tamás hatalmas vállakozása, de milyen igénnyel is indulhat neki a világ leghíresebb magyarjáról szóló dokumentumfilm feladatának? Egyáltalán fel lehet-e tárni egy mítosz életét? Avagy mi érdekes lehet egy zseniális futballista életútján azon túl, ahogy játszott? Almási filmje minderre választ ad, sőt, sokkal tovább megy. Egy ember, Magyarország legnagyobb sztárja története valami egészen egyetemesre nyit horizontot.

Ezt összesen 1176-szor csinálta meg

imdb
előzetes

Olvasd el kritikánkat!


nka emblema 2012