sex hikaye

"Tebenned bíztunk eleitől fogva..." ("Tebenned bíztunk eleitől fogva...")

documentary 61 min, video
educational Color Hungarian

Crew

director Szabó Ferenc Pápai
  director of photography Sándor Mohi , Ferenc Pap , György Kovács
  editor Imre Németh
     
     
  Production company Dekofilm Kft.
     
     

Synopsis

Társadalmi és politikatörténeti szempontból tragikus, ellentmondásos és vészterhes századnak tarthatjuk a XVI. századot. Mégis e században jut fel talán soha nem látott magaslatokra az emberi szellem, amihez egy roppant erős hitigény és az erkölcsi tisztaság vágya társult. Ez a folyamat a reformáció, amely Luther Márton tételeinek közzétételével indult útjára.

A "magyar tragédia" százada ringatta a hazai reformáció bölcsőjét. De a három részre szakadt, töröktől, zsoldostól, belső ellentétektől dúlt, a lét és nemlét határára került ország lett Isten kegyelmének színtere. Tetszett az Istennek, hogy éppen most jusson el az Evangélium
a magyar nép szívéhez. Az evangéliumi tanok vér és erőszak nélkül igázták le a magyar népet, pusztán csak "lélek és igazság által". A mohácsi vészt követően, kezdetben a reformáció lutheri iránya terjedt el hazánkban, majd a század közepétől egyre nagyobb teret hódított a reformáció svájci iránya.

Filmünkben az elsősorban Kálvin János nevével fémjelzett "helvét irány" magyarországi elterjedésének, a "magyar vallásnak" is nevezett református reformációnak szeretnénk méltó emléket állítani. Népünk, a magyar művelődés és tudományosság felbecsülhetetlenül sokat köszönhet a "toprongyos prédikátoroknak", a "napnyugati Kálvin tilalmas tanításának", a "nádfödeles pajta, sár-alkotmány templomoknak". Az igazságot kaptuk örökül a reformációtól, s erre az igazságra, mint drága, pótolhatatlan kincsre kell vigyáznunk, hogy el ne tékozoljuk, hanem őrizzük meg a jövendő számára.

Plot keywords

luther, past, reformation
pictures
No picture
Videos
No video

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!