sex hikaye

Uram, Irgalmazz nékünk! (Uram, Irgalmazz nékünk!)

documentary 30 min, video
portrait Color Hungarian

Crew

director Miklós Tanos
  producer Lóránt Ferenczy
  director of photography Arthur Bálint
     
  editor Mózes Szécsi
     
more crew további stábtagok

Cast

Zoltán Kallós
     
  Production company Eszter Kht
     
     

Synopsis

Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató 1926-ban született Erdélyben, a mezőségi Válaszúton, szórványvidéken. Megszállottan kutatta és kutatja a Kárpátoktól keletre szakadt magyarok vokális és hangszeres népzenéjének hagyományait. Családja 1950-ben kuláklistára került, ezért eltávolították a Kolozsvári Zeneművészeti Főiskoláról. Tanítói oklevelével Moldvában talált állást, a Bákó közelében lévő csángó faluban, Lészpeden. Miután 1957-ben betiltották a magyar nyelvű oktatást a moldvai csángó falvakban, ő továbbra is ott maradt, és Gyimes-völgyében fakitermelésen dolgozott.

Életének egyik fontos pillanata volt, amikor megismerkedett Martin Györggyel. Együtt járták Erdélyt, főként a Mezőség és Kalotaszeg falvait, ahol táncosok, zenészek és énekesek után kutattak.

1992-ben hozta létre a Kallós Zoltán Alapítványt, amely azóta is számos hagyományörző tevékenység szervezője és a moldvai csángók ügyének talán legfőbb támogatója. Munkássága elismeréseként megkapta a Magyar Művészetért, a Martin György, a Julianus, a Pro Minoritate és nem utolsó sorban a Kossuth-díjat.

Plot keywords

ethnology, folk music
pictures
No picture

Related articles
Videos
No video

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!