sex hikaye

Az emigráns - „Por és hamu vagyunk” - Minden másképp van

játékfilm 108 perc, 35 mm
életrajzi színes magyar-olasz

Stáb

rendező Dárday István , Szalai Györgyi
  író Márai Sándor
  forgatókönyvíró Szalai Györgyi , Dárday István
     
  producer Hábermann Jenő , Sipos Áron
  operatőr Tóth Zsolt , Pap Ferenc
     
  vágó Koncz Gabriella
  zene Armando Trovagliolo
     

Szereplők

Márai Sándor Bács Ferenc
  a fiatal Lola Balsai Mónika
  Lola, Márai felesége Gyöngyössy Katalin
  Sarah Kathleen Gati
  a fiatal Márai Welker Gábor
     
  Gyártó Filmart Kft.
  Film finanszírozás Concorde Film Alap
  statiszta Hungaro Filmcasting
  színész Hungaro Filmcasting
     
  bemutató 2007. április 19.
     

Szinopszis

Márai Sándor a huszadik századi magyar irodalom ünnepelt, majd agyonhallgatott és ma újra felfedezett nagy alakja. Emigrált a fasizmus elől, majd újra - és végleg - a kommunizmus elől, nem vállalt "bűnrészességet" és félt, hogy hallgatni sem engednék. Felesége, aki abszolút epizódszereplő volt, most főszereplővé lép elő, és vele az a férfi is, aki érzelmeiről, magánügyeiről korábban szemérmesen, tartózkodóan hallgatott. A film Márai Sándor: Napló 1984-89-ja alapján készült. A játékfilm az emigrációs létet önként vállaló Márai Sándor és felesége utolsó éveinek története, az összetartozás, az együtt leélt élet emlékeiből és az író utolsó pillanatáig tartó gondolkodásának, az alkotás természetrajzának mozaikjaiból épül.

Nápolyban a fiatal Márai és Lola ifjúságának emlékeivel indul a "történet" és jut el a San Diego-i magára maradottság zárt világába - az Adriától a rideg Óceánig. A diktatúrák elől menekülő író, aki csak anyanyelvén - magyarul ír - nemcsak fizikailag határolja el magát a 47-es fordulat után Magyarországtól, de műveit sem engedi kiadni, amíg egyetlen orosz csizma tapossa a hazai földet. Egyre gyakrabban hívják haza, rehabilitálni akarják őt és életművét, de a következetes, megalkuvásra képtelen író kitart fogadalma mellett. Tragikus sorsához tartozik, hogy fél évvel a rendszerváltás előtt vet véget életének, amikor már senkije sem maradt - feleségét és fiát is elveszítette. Márai, aki végigélte a XX. századot ma már világhírű író, műveit egyre több nyelvre fordítják.


Cselekmény címkék

emigráció, irodalom, máray
Értékelés
 
0 szavazat

díjak

2008 Houston WorldFest: Zsűri különdíja

Linkek

IMDb
Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

nka emblema 2012