sex hikaye

Tarr Béla a Berlinale versenyprogramjában

A Torinói ló világpremierje

2011. január 18. - filmhu
Tarr Béla a Berlinale versenyprogramjában
Nyilvánosságra hozták a február 10-én kezdődő 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramját. Hosszú évek után újra lesz magyar versenyfilm a kulcsfontosságú nemzetközi seregszemlén, a Berlinalén. Az 1951-ben alapított fesztivál az év első filmes világtalálkozója; a filmművészet és a filmszakma legfontosabb nemzetközi eseménye a májusi cannes-i fesztivál előtt. A filmművészet kiemelkedő újdonságait felvonultató rangos válogatásban lesz Tarr Béla A torinói ló című új alkotásának világpremierje. A Berlinale programját idén is közel 4000 film közül választották ki a szervezők.


A torinói ló nemzetközi koprodukcióban készült a T.T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci VEGA Film, a német zero Fiction és az amerikai WWW részvételével, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, az OKM és az NKA támogatásával.

Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi. A forgatókönyv Krasznahorkai László és Tarr Béla közös műve. A film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A torinói ló című filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor. A film főbb szerepeiben a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.

A film története:

A cím arra a lóra utal, amelyet Friedrich Nietzsche pillantott meg 1889. január 3-án, torinói lakásából kilépve. A kocsi elé kötött ló megmakacsolta magát, mire a kocsis ostorral ütlegelni kezdte. A filozófus odalépett a lóhoz, majd hatalmas zokogásban kitörve átölelte. Miután szolgája hazavitte, ágyba tette Nietzschét, aki innentől kezdve élete hátralévő 10 évét némán, szellemi leépülésben töltötte.

A torinói ló című film berlini világpremierjére az alkotók jelenlétében kerül sor februárban - a Berlinálén Magyarországot Kárpáti György Mór Erdő című kisfilmje, valamint Mundruczó Kornél és Nagypál Orsolya filmtervei képviselik majd.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.





(8) 
Hozzászólások
8-6  /  8
2011. január 25. kedd, 16:39#8| zacherlászló

Bevallom, én sem a társasági élmény miatt járok moziba.

Ráadásul, jól megválasztott időpontban, nagy esély van arra, hogy csak néhány ember üljön a nézőtéren. (Többször volt már szerencsém ahhoz, hogy egyedül nekem vetítettek.)

 
Előzmény: cty #7
 
2011. január 25. kedd, 08:04#7| cty
A mozi alapvetően egy társasági esemény, ahol nem csak a film számít. Ezt nem negatívumként mondom, csak nem az én stílusom. Pl. zavar az, hogy idegenek társaságban nem lehet (nem tudok?) sírni egy filmen, ez pedig szükséges feltétele bármiféle katarzisnak. Mivel engem amúgy is csak maga a film érdekel, maradok az otthoni vetítővászonnál. Ami egyébként nem sokkal kerül többe, mint egy tévé. Az artmozikat meg tartsák életben azok, akik szeretnek odajárni. A Torinói lovat még talán megnézem moziban, de egy multiplexben, du. kettőkor, ahol rajtam kívül senki más nincs a teremben :)
2011. január 24. hétfő, 17:45#6| zacherlászló

Nem halott, legfeljebb halódik.

Mint minden, ami értékes!

Azért én még sokáig szeretnék (art)moziba járni. A mozi ugyanis sokkal több, mint egy tévé vagy egy számítógép képernyő.

 
Előzmény: cty #5
 

nka emblema 2012