sex hikaye

Knédlirecept

a topikot nyitotta: filmhuadmin | 2001. november 27. kedd, 17:12

rendezés  


egy oldalon
11-1  /  31


 
2001. november 30. péntek, 13:53 11. | filmhu
Böhmische gombóc
avagy a knédli olyan mint az ázott macska

E sorok írója tartozik egy töredelmes vallomással: évek óta (mit évek óta: évtizedek óta!) szeretne egy jó knédlit csinálni. A siker azonban elkerüli őt, akár a középkori alkimistákat, akik az aranycsinálás titkát szerették volna felfedezni, de helyette csak a puskaport sikerült. (Azt viszont kirobbanó sikerrel.)

Nos, én még ugyan a konyhában nem robbantam fel, de a knédli se jött össze. Pedig próbáltam lábasban, fazékban, vízben, szalvétába csavarva-főzve, sütőben pirítva, és még ki tudja, hányféle módon, az eredmény azonban minden egyes alkalommal egy olyan macskakölyökre emlékeztetett, aki másfél órát lógott az ereszcsatornán az Évszázad Szakadó Esőjében, majd pedig reményt vesztve leugrott bele a csatornába.

A különbség csak annyi, hogy az én macskám lisztből és tojásból van. Így talán érthető, hogy nagy nekikészüléssel vettem kezembe az Alexandra kiadó Gombócok, knédlik című könyvét. Nagyon gusztusos vékonyka könyv, az ember akár zsebben is elhordhatja (ha esetleg az az ötlete támad, hogy a villamoson főzzön néhány gombócot), de otthon mindenképp megvan a helye.

Egy a baj csak, hogy a címe ellenére nincsen benne knédli. Nagy nehezen találtam meg, cseh gombóc néven, amihez részint nem tudom, mit szólnak a szlovákok és a ruténok, akik szintén szeretik a knéd… hm… cseh gombócot. Másrészt meg kicsit olyan kényeskedésnek tűnik ez a kifejezés, mint amikor Anasztázia grófnő az Arisztid és Taszilóból kényeskedve azt mondja a kutyafáját, ez disznóság helyett, hogy az ebfáját, ez mégiscsak sertésség!

Ettől eltekintve azonban egy szavam se lehet. A könyvben nagyszerű fotókon (minden ételhez egy-egy kép!), jó leírásokban, egyszerűen, könnyen megjegyezhetően találjuk meg a recepteket. Nyilván nem véletlen, hiszen az eredeti kiadás német, és a németek a konyhai műveletekben és azok leírásában is olyan precizitással működnek, mint egy V–2-es szárnyasrakéta.

Csak néhány döbbenetes tény, ínycsiklandásra: található benne salátába csavart sonkagombóc, káposztagombóc rétestésztával, csontvelőgombóc, préselt gombóc (ezt nem ott kell préselni, ahol a virágot), epres túrógombóc és kedvencem, a mákos gombóc.

V. Ferdinánd osztrák és magyar királyról egykoron azt mondták, hogy nem volt ki a négy kereke. Állítólag ezért írta alá 1848-ban a márciusi törvényeket, és hogy a világon semmi nem érdekelte, csak hogy naponta legyen az ebédjéhez “boemische knedli”, vagyis cseh gombóc. Az udvar azután puccsal lemondatta és az ifjú Ferenc Józsefet tette a helyébe. Amikor azután egy évtizeddel később Ferenc Jóskát jól elporolták a königgrätzi csatában, a száműzött Ferdinánd – tányérján három jókora knédlivel – megjegyezte: “na, ezt azért én is meg tudtam volna csinálni”.

Talán nem is volt olyan hülye. Ezért most reménykedem, hátha nekem is összejön a knédli.
 
2001. november 29. csütörtök, 12:20 10. | filmhu
Azert ez még itt alább hozzátartozik a teljes élethez.
Ne csak knédlit egyetek.

FILM ÉS KAJA. VAN ENNÉL JOBB?

Juhtúrós-kapros galuska
Hozzávalók: 30 dkg juhtúró
10 dkg búzadara
10 dkg finomliszt
2 tojás
5 dkg vaj (vagy margarin)
1-2 dl tej
1 csokor friss kapor
1 teáskanál só.


Elkészítés:
A tojásokat habosra verem, és belekeverem az előzőleg villával áttört juhtúrót, a búzadarát, a lisztet, a sót és a megmosott lecsöpögtetett, finomra aprított kapor felét. Annyi tejet öntök hozzá, hogy a szokásos sűrűségű galuskamassza legyen belőle.Forrásban lévő vízbe szaggatom az apró galuskákat, és addig forralom, amíg a víz tetejére feljönnek. Meleg vízzel leöblítve leszűröm, majd a felforrósított vajra teszem. A megmaradt kaporral meghintem. (Ünnepi étel körete is lehet, például paprikás csirke vagy egyéb, mártásos húsféle mellé illik, de magában fogyasztva főételként is szerepelhet.)

Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
 
2001. november 28. szerda, 12:57 9. | filmhu
teflonkonyharuhát a teflonkonyharuhaboltból...
 
2001. november 28. szerda, 12:39 8. | filmhu
először arra gondoltam, hogy nyitok egy új topikot

"nem tudja valaki hol lehet teflonkonyharuhát kapni?" címmel,

de aztán úgy döntöttem, nem leszek ennyire izé, inkább itt kérdezem meg. Tehát:

Nem tudja valaki hol lehet teflonkonyharuhát kapni?

svv:
1óvódás
 
2001. november 28. szerda, 12:39 7. | filmhu
először arra gondoltam, hogy nyitok egy új topikot

"nem tudja valaki hol lehet teflonkonyharuhát kapni?" címmel,

de aztán úgy döntöttem, nem leszek ennyire izé, inkább itt kérdezem meg. Tehát:

Nem tudja valaki hol lehet teflonkonyharuhát kapni?

svv:
1óvódás
 
2001. november 28. szerda, 12:37 6. | filmhu
nagyon boldoggá tettetek, máris kezdem a készítést, hogy álandrás is igazán boldog lehessen!

köszi

ui: most pedig elrohanok teflonkonyharuháért...
 
2001. november 28. szerda, 12:11 5. | filmhu
köszönjük szépen, bakacsinerdő

aki megkívánta a knédlit, az másolja ki a receptet, vagy máris kezdjen bele a készítésébe a monitorra tapadva, mert minthogy ez a topik ezzel be is teljesítette küldetését e Földön, a délután folyamán eltávozik az árnyékvilágba

mindenkit üdvözöl,
a szerk.
 
2001. november 28. szerda, 11:17 4. | filmhu
csak neked álandráskám...:-))


Hozzávalók:
2 db. zsemle
2 evőkanál zsíradék (lehetőleg vaj)
1/2 l tej
néhány evőkanál liszt
egy kávéskanál só

A zsemléket kis kockákra feldaraboljuk, majd két evőkanál zsíradékban világosra pirítjuk. Ezt követően felöntsük annyi tejjel, hogy a zsemléket elfedje, és egy óra hosszat pihenni hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívja magát tejjel. Ha szükséges még öntünk hozzá tejet, amennyit csak fel tud szívni. Ezt követően megsózzuk, majd a liszttel, galuska sűrűségű tésztát keverünk belőle. Ezt követően egy konyharuhát kivajazunk, majd a kapott tésztát kitesszük a konyharuhára, kenyeralakúra formázzuk és becsavarjuk. A konyharuha két végét szorosan elkötjük, és erősen forrásban lévő sós vízben kb.30-40 percig főzzük. Ha elkészült, melegen kibontjuk, majd éles késsel fogyasztás előtt szeleteljük.
 
2001. november 27. kedd, 18:17 3. | filmhu
akkor legalabb azt varjuk meg mig kiderul mibol is van, es hogy lehet anelkul enni, hogy egy csomot utazna az ember vagy kemény ezreseket hagyna a Svejkben.
Ne szedd mar le addig légysz légyszi légyszi!
Vagy ha igen tedd vissza mas neven please.
 
2001. november 27. kedd, 17:27 2. | filmhu
a nevemben a knédli receptje után érdeklődőv/kk/el, a jópofa anonim/okk/mal közlöm, hogy:
1. engem is érdekelt mindig, mitől több, mint a kenyér, mégse gombóc -- más tészta,
2. az ilyen és hasonló, demokratikusan kezdeményezett topikok max egy napig maradnak fent ezen a szájton.
Az élet állat.
Éljenek az óvódások!
Üdv.
 
2001. november 27. kedd, 17:12 1. | filmhu
Nincs valakinek egy jo kis knédlireceptje?

11-1  /  31

nka emblema 2012