sex hikaye

tenyleg jó a jancsó?

a topikot nyitotta: filmhuadmin | 2001. március 25. vasárnap, 16:47

rendezés  


egy oldalon
29-10  /  29


 
2005. január 6. csütörtök, 16:34 29. | t
Akik szeretik Jancsót, és akik nem:

Január 9-én, most vasárnap 10:30-tól Váradi Júlia beszélget Jancsó Miklós filmrendezővel a Madách Színház Tolnay Szalonjában. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 
előzmény: filmhu #28
 
 
2001. szeptember 27. csütörtök, 18:07 28. | filmhu
isten éltesse, miki bá!
 
2001. szeptember 27. csütörtök, 11:56 27. | filmhu
Szóval a doyen ma 80.

Éljen?

Éljen.
 
2001. április 18. szerda, 23:17 26. | filmhu
...és muveletlenul, tájékozatlanul sem játszhato,vagy ugy, hogy ne politizaljon jatek kozben az ember! De félreértes ne essék: Jancsó jó. Csak nem mindenki éri el azt a szintet, hogy jatszani is tudjon.

Siegfrid,
halvérű esztéta? elitista? ne röhögtess már! Inkább megbokrosodott dakota lónak nevezném magam, aki nem akar "aktuálkodni" .
És nem akarok felnőni sem, mert felnőni fájdalmas.

Oviba nem megyek,
Jazzhez nem értek.

TAI! csókpupu
 
2001. április 18. szerda, 15:22 25. | filmhu
kedves Siegfried!

A halveru esztetat nem veszem magamra, pontosabban, egyaltalan nem erdekel, minek nevezed el magad szamara azt, ahogy nekem kialakul a velemenyem valamirol.

Teged az zavar, hogy nem erted a kulturalis utalasokat, vagy pedig az hogy gondolkoznod kellene rajta esetleg hogy nem tartod oket masnak mint bloffnek? Azt hiszem hogy csak ezen utobbirol erdemes beszelni...

Tudode Te kedves Siegfried, hogy mi is a kultura helyzete ma es itt korulottunk? Eleg furcsa dolgok vannak. Szokas ezt tan posztmodernnek nevezni, mindenesetre eleg kusza ugyek vannak. Ember legyen a talpan aki atlatja ezt a kaoszt.

Mi mit jelent? Mit jelent egy Jancsofilmben egy kulturalis bekopes, utalas? Szamomra elso szinten azt, hogy minden jelen van, minden informacio elerheto, korulottunk keringenek kulonbozo kulturak es elmult korok emlekei, es neha, ill. eleg surun lehalaszgatunk belole magunknak eztazt. Kelle tovabb magyarazkodni, hogy ez mar Jancso vilaga.
Hogy ez a lehalaszas hogy is van, az nekem nagyon bejon a filmjeiben.

a jatek hasonlat mellett pedig kitartok, mert en jatszottam, amikor neztem, de hogy lehetne elmondani a jatek oromet annak, aki velemenyevel a kultura fole probal emelkedni, onnan konnyeden finnyaskodik, szorja szitkait arra, amirol nem is tudja micsoda, es magasnak gondolt helyzetebol semmiaron nem hajlando kimozdulni. Hat lehet itt meg jatekrol beszelni? Megkovesedett, bemerevedett, ideologiakkal korulbastyazott allaspontrol nem jatszhato a Jancso. Ez van.
Illetve en igy gondolom.

Csaba
 
2001. április 18. szerda, 10:47 24. | filmhu
najovangyerekek, csak husvetra hazamentem, mert nem birom ezt a kereszteny feltamadasosdit, ezert nem voltam.

bocsanatot kerek mindenkitol, hogy csak 4 filmjet lattam a jancsonak, ezek utan nem is erzem magam hitelesnek jancso ugyben.

aki avval vadol, hogy en csak fikazom az oreget, az vagy nem olvas figyelmesen, vagy nem tudom, mindenesetre en idegbajt kapok az "És hogy akkor hol is a helyünk ebben a furcsa térben, ahol a különböző szintek el is választanak meg nem is valamit valamitől.
" (formanek) mondatoktol, de legy udvozolve itt, te igy beszelsz, annyira nem is hulyeseget.

nekem a jancsoval pont az a bajom, hogy aktualkodik, ha ti nem veszitek eszre a levegoben maradt kiszolasokat, amiknek semmi helyuk (mot eppen a lampasbol jut eszembe a kabrio-jelenet, amikor almat esznek...), akkor nem tudok mit mondani. ugyanakkor vivat kapanak es pepenek etc.,
szerintem az a baja ezeknek a filmeknek, hogy a grunwalsky sokat pofazik bele (lasd a Visszateres patetikus "mi lett ebbol az orszagbol" eleterzesbol fakado zsakutcarengeteget), es aztan erolkodes lesz egy csomo jelenet vege-kozepe.

bonifac, igazad van, nekem a szar sem eleg budos, es akkor mindig megkerdezem lehet-e budosebb.

azert nem nyitok topikot, hogy a timart baszkoraljuk a vakvaganyok miatt, mer annak telleg semmi ertelme.

cso
 
2001. április 17. kedd, 18:35 23. | filmhu
Tinektek a szar se elég büdös, papuskáim, csomózgatjátok a kákát, beleköttök az ajtófélfába, lényeg, hogy elkülönbözzetek. Mitől is? Van ez a foglalkozásra és említésre alig méltó magyar filmjelen, volt olyan filmmúlt, amitől bárki bátran lehidalhat -- nézzetek régebbieket a tévéken --, és akkor amikor valaki csinál valamit, amire nagyot bólintanak sokan és sokfélék, akkor ti meg attól lesztek belevaló újvadak, ha a hozsannázást magatoknak kikérve beszéltek nagybuta ürességeket. Ugyanezt, sokkal intelligensebben elvégzi a Hirsch a Filmvilágban, olvassátok el. Nekem nem derül ebből az asszózástól, hogy mi a bajotok a Jancsóval. Énnekem pl sok. Volt olyan időszaka, amikor egyetlen filmjét sem bírtam már megnézni, a reneszánsz-blamázsát, a dokumentum-sorozatát a tévén a zsidó temetőkről, továbbá az videós agyhalála is samfu volt ahhoz képest, ami az utolsó három filmje. Ezek a filmek szabadok, ezek a filmek energikusak, ezeknek a filmeknek olyan a humoruk, ami példa nélküli a magyar kultúrában. Más, mint a Szőkéjé. Más mint a régijó Tímárok. Más, mint az erőltetett komédiák. Mert magából is hülyét csinál. Szétfeszíti az esztétikai kategorizálás kereteit, önmagától és önmagáért olyan, amilyen. Tetszik, nem tetszik, édesmindegy, édeseim. Tele van hibával, noná. De közben meg olyan konzekvensen használja az általa kitalált formai elemeket, hogy még a posztpubi mozilátogatók is rá kell jöjjenek, hogy Jancsófilmet látnak. Olyan a valóságismerete, amilyen igen kevés mai magyar filmből köszön vissza. Olyanok a színészei, akiket többször látunk kényszerkedni más vásznakon... Mi kell még?
Én azt mondo nektek, papuskáim, hogy örüljetek, kurvára örüljetek, hogy évről évre nézegethetitek, hogyan gondolkozik és dolgozik ez az atyafi. Mert olyan kevesen vannak már, akikre figyelni érdemes...
Hogy a Jancsó mennyire utálná ezt a fogadatlan prókátorságot... Naszeva.
 
2001. április 17. kedd, 17:04 22. | filmhu
Na jó, ezt már nem lehet szó nélkül hagyni. Ez nagyon nevetséges. Ez a "játék" duma nagyon rosszul esik, rosszabbul, mint három gombóc pisztácia fagyi. Elsőként elmondom, hogy unalmas amit szerencsétlen Jancsó Miklós körül folyik. Mert egyébként egy fokig jó arc, de az hogy mindenkinek megmondja az őszintét, az nem igaz. Az, hogy csinálja a filmipart még most, nyolcvan évesen is, az csodálatra méltó, de a gondolkodásmódja egy, a múltba hajló, taszító értelmiségi attítűdből táplálkozik. A tavalyi és tavalyelőtti filmek, a Lámpás meg az Anyád még rendben is lettek volna, szórakoztatóak voltak meg minden, de azért ott is átütött a dialógusokba belecsempészett rosszízű és görcsös ideológizálás, a kellő olvasottságot tükröző kulturális visszautalgatásokkal megspékelve, ami sokaknak nagyon tetszik, mert "szellemes". Ha meg valakinek nem tetszik, el lehet mondani elitista módon, hogy nem érti az üzenetet. A legutóbbi filmek közül különösen az utolsó hemzseg az illikrajtamosolyogni-és-óvatosantapsolni típusú finomhumorú szövegektől. Milyen szellemes ez a Jancsó... Milyen bátor... A filmkritikusok persze a Lámpást látva jellemző módon rögtön felcsapták a lexikont, kikeresték a megfelelő kultúrtörténeti kifejezést és "merészen" írták, hogy itt az új magyar comedia dell arte - hol élnek ezek az emberek?! Az ember úgy érezheti magát a magyarországi-bp-i értelmiséget látva és hallva, mint egy népi forradalom előtt álló arisztokratikus udvarban. Ide vágnak azok a szövegek is, amiket a két legutóbbi hozzászóló, eme halvérű esztéták írtak, mint Jancsó "nem komolykodik", "meri így csinálni" - ezekre már nincs mit mondani. Biztos mindenki abban, hogy pusztán azért, mert már ezer éve él a magyar nép a Kárpát medencében, magától értetődően nagyszerű kulturális alkotásokat fogunk kiadni magunkból? Önirónia, ugyan már... Mikor növünk fel?
 
2001. április 14. szombat, 01:43 21. | filmhu
Na végre egy értelmes hozzászólás. (formanek)
Annak azért örülök, hogy janicsár feladta, (begurult, hogy akadtak olyanok is, akik esetleg másképp gondolkodnak, mint ő), mert nem szívesen vívtam volna meg egy ilyen vérmes szájú törökkel, mint amilyen ő.
Azért még az előző hozzászólásokhoz:
-egyáltalán nem olyan erről vitatkozni, hogy jó v. nem J., mint Torgyánról az origón: nagyon sokan utálják J.M.-t, filmesek is és mások is (nézzétek meg pl. az indexen a J. megőrült fórumot, v. amit "Nikita" nyitott.
Szóval nem csak az egekig magasztalják, hanem szidják is rendesen. És lehet, hogy annyira nem is nézik el neki, hogy mindenkinek jól megmondja a véleményét. Vagy ha igen, akkor adjanak nekik pénzt, hogy tovább dolgozhassanak és ne az Utolsó vacs. legyen az utolsó!
-hogy lehet valamiről véleményt formálni, kritizálni, úgy hogy nem is ismerjük? (Janicsár össz. 4 filmjét látta, ha jól emlékszem) Persze, ha valamit nem ismerünk vagy esetleg nem értjük, hogy miről is van szó, akkor a legegyszerűbb jól lehúzni, mint mondjuk szépen csöndesen beismerni magunknak, hogy nem értjük, hogy mit is akar.
-ezvan "mű": hiányolta az önironiát az utolsó 3 filmben.
"Bár életükben lettek volna ilyen jók!" Lámp.
Anyád legvége (hogy ne személyeskedjünk)
országos pincérverseny az Utolsóban
Mi ez ha nem önironia? Bár az is lehet, hogy nekem nem jött át semmi a bunueli üvegfalon, és félre értelmeztem a dolgokat. Mert azt azért töredelmesen be kell vallanom, hogy a régi filmjeit nem teljesen értem. Hiányzik hozzá a megfelelő történelmi tudás, érdeklődés és lehet, hogy valami más is... De én legalább megpróbáltam: szorgalmasan végignéztem a J.80 rendezvény filmjeit (és ha küld valaki egy bringát akkor akár össze is írom, hogy honnan voltak a versidézetek az Anyádban).
-
 
2001. április 13. péntek, 15:26 20. | filmhu
Hát, épületes egy párbeszéd, az biztos.

De én nem tépem a számat hiába, leírom ide mér teccik a Jancsó. Csak aztán ne amiatt szidni engem, mert nem olyat irtam, amit Ti elképzeltetek...

Szóval legutóbb megnéztem a 3. at a Vacsit. Miért jött be? ez a kérdés. Az elejétől kezdve élveztem azt a JÁTÉKot, amit az alkotócsoport művel a felvevőgéppel, ill. előtt. Mert ez játék. Hülyéskedés. Hogy ezt igy is lehet, meg úgy is, meg hogy mennyi minden van itt körülöttünk.

És hogy akkor hol is a helyünk ebben a furcsa térben, ahol a különböző szintek el is választanak meg nem is valamit valamitől.
Hogy ez hasonlit a mindennapi életünkre? Vagy inkább hogy igy is lehet látni. Igy is lehet játszani.

Pont az a jó benne, hogy nem komolykodik. Hogy ezt igy meri csinálni. (Könnyű mondani, hogy neki már mindent szabad. De jó lenne a filmről beszélni, nem pedig másról.) Hogy igy csinálja. Amit akkor tudsz élvezni, ha elfogadod a játékszabályokat, ha hajlandó vagy elszakadni a napi politikai és médiarealitástól, ill. felszabadulni alóla, és hajlandó vagy olyan felülről rátekinteni dolgokra, ahogy Jancsó tekint. Ahogyan egymás mellé helyezi az építőkockákat és gyermeki örömmel fedezi fel az összeillő részeket, melyekről eddig nem is gondoltuk hogy összeillenek.

Azt gondolom, Jancsó nem mond igazságokat. Nem mond. Mutat. Nem hallani kell és nem nézni. Hanem játszani. Ha tudunk még.
És megelégszünk ennyivel.


 
2001. április 11. szerda, 14:37 19. | filmhu
na jó. no komment.

kérem a moderátorokat, hogy szüntessék meg a topikom.

köszönöm
 
2001. április 11. szerda, 14:34 18. | filmhu
akkor miert nyitottad? Mert levegobe beszelni lehet otthon negy fal kozott is!
 
2001. április 11. szerda, 14:31 17. | filmhu
na figyelj. akkor zárjuk le a dolgot. én ezt nem azért nyitottam (1. hsz), hogy mindenféle petike, katika, nyomika ideírja, hogy "nekem úúúúgy teccik v. nem". értsd akkor úgy: jó=értékes (na perszíe ebbe is belelehjet kötni)

 
2001. április 11. szerda, 14:27 16. | filmhu
Te, lehet hogy én vagyok a hülye, de nem értem mit akarsz. Nem állítasz semmit, csak lebaltázod azokat, akik mást írnak mint amire te gondolsz. ez most szerinted így értelmes? Mond el te miért nem jó!
 
2001. április 11. szerda, 14:19 15. | filmhu
akkor azt mondom, telleg jo!
es azert jo, amiket az elobb mondtam. Es vallalom, hogy ez tovabbra is szubjektiv kategoria. Jancso jo, mondom en, te meg azt, hogy nem annyira jo.
 
2001. április 11. szerda, 14:15 14. | filmhu
jóvan, akkor olvasd el a topik címét megint.

de ha tenyleg nem megy, akkor nyiss egyet: "Nekem teccik a jancsó, és neked?" címmel.

allah nevében szóltam
 
2001. április 11. szerda, 13:42 13. | filmhu
Most nem ertem, hogy egy izlesbeli dolgot hogyan tudnek jobban kifejteni. Nekem teccik es kesz, neked nem. nem hiszem hogy meg tudnalak gyozni muveszeti ervekkel. Mer most minek beszelni szimbolumokrol, meg hosszu beallitasokrol, ha csak annyi van hogy teccik vagy sem.

teccik.
 
2001. április 9. hétfő, 21:42 12. | filmhu
apukam, te telleg kesz vagy.

en is ezt szoktam mondani a virtaynak, hogy usszal jobb eredmenyt. najo errol ennyit.

nem nihilizmus, ha valamit megmagyarazok, ocsi.
de te meg mindig nem montal semi erdemeset

"Nekem bejon, nekem szol..." HAHAHAHA
 
2001. április 9. hétfő, 21:36 11. | filmhu
jo van na, az ember man csak gondolkodik neha, es neha ugyanarra jut, mint a betonfeju kritikusok. De azert a Jancso er. Nekem bejon. Es te is abbahagyhatnad a nihilista lazadast, csinalj jobbat.
Vagy, elso korben, mondj jobbat - persze sz nem erv, mert mondhatnad, h konnyu a mocsarban kiralynak lenni...
 
2001. április 9. hétfő, 21:27 10. | filmhu
na ez a "Egyebkent szerintem azer jo a Jancso, mer nekunk szol, most, ugy ahogy szolni kell, es arrol, amirol nem szabadna hallgatni!"..........

ezt mondja mindenki. ezt hol olvastad? a filmvilagba, a filmhun a nepszabiba vagy hol?

kicsit gyanus nekem
29-10  /  29

nka emblema 2012