sex hikaye

Treatment és szinopszis

a topikot nyitotta: filmhuadmin | 2005. március 28. hétfő, 01:29

rendezés  


egy oldalon
8-1  /  8


 
2006. szeptember 29. péntek, 15:36 8. | [tsg]
...asszem leszögezhetjük, hogy treatment az, amit treatmentnek nevezünk:)
 
2006. szeptember 28. csütörtök, 17:07 7. | screen
A treatment egy piacra szánt, bővebb "termék"...
Én is úgy gondolom hogy max 10 oldal legyen. Lehet a történet után némi gondolat, ami segíthet egy "mindenhatalmú" producernek hogy őt is megérintse a történet (Esetleg megsértődik hogy "mit magyararázol itt nekem, nem vagyok Én hülye..":))) )

Egyébként amint azt látni lehet az imdb.com-n érdemes írni egy egymondatos un. "Tagline"-t (a film üzenete egy mondatban.)
És egy pár mondatos "Plot outline"-t (log line-t") Vagy Trailiert... (ezt persze csak a történet felütése(premisszája) Tehát a megoldás nincs benne. (Mindig három ponttal fejeződik be. (...)

Tehát így mutat jól egy pályázat:

Tagline:

Plot Outline

Treatment
 
2006. szeptember 28. csütörtök, 11:54 6. | torolt felhasznalo
A pontos válasz megadásának jogát meghagyom Krigler Gábornak, mert ő mégis ezzel foglalkozik, de alapvetően az információ mennyisége, és a stílus. A szinopszis egy száraz, a cselekmény legszűkebb vonalára koncentráló írás, ami összefoglal. A treatment minimális, ízelítőként nyújtott dialóggal prezentálja a teljes történetet, és elvileg tükröznie kell azt az elképzelést a moziról, ami a forgatókönyvben jelenik majd meg (illetve a vásznon). Utóbbi tehát kifejt, hangulatot ad, elmesél, és célja, hogy egy elfoglalt producer (vagy asszisztens, reader, akárki) a könyv elolvasása nélkül döntést hozhasson a project iránti érdeklődéséről. A szinopszis inkább formalitás. Olyasmi mint egy könyv hátán a tartalom. És ha tévedek, én kérek elnézést, és kérem, hogy a szakértői szervek korrigáljanak és egészítsenek ki, mert sajnos nagyobb a segítőkészésgem, mint amennyire okos vagyok.

C.C.
 
2006. szeptember 27. szerda, 15:02 5. | I82
Sziasztok!

Bocsi a kezdő kerdésemért, de akkor vegülis mi a különbség a treatment és a szinopszis között?

Tudnatok adni egy internetcímet ahonnan treatmenteket illetve szinopszisokat lehet letölteni?

Előre is köszi!
 
2006. február 3. péntek, 19:34 4. | torolt felhasznalo
És? Ettől a treatment még 7-15 oldal közé taksálódik. Egy spc scripté legalábbis (fúj, már megint ilyen csúnya, idegen szavakat használ Charlie). Azt elolvasod és kapsz egy érzést, hogy megfog-e a történet vagy sem. 1 oldalból azt tudom, hogy érdekel-e vagy sem. Meg hogy melyik sémára kell ráhúznom a tematikát. Egyébként próbáld meg elmesélni az "Eternal sunshine of a spotless mind"-ot egy oldalban...
 
előzmény: JB #3
 
 
2006. február 3. péntek, 17:27 3. | JB
"Ez ott is jobbára így van, ahol nem állami, hanem privát tőkéből valósulnak meg a filmek. Itthon olyanra is volt már példa, hogy egy-két oldalas szinopszist kértek, ez amennyire én tudom, hungarikum, máshol tisztában vannak vele, hogy egy profin megírt nagyjátékfilm teljes történetét, főbb cselekményfordulatait két oldalban érthetően és átláthatóan leírni gyakorlatilag képtelenség."

Nem értek egyet, meg lehet nézni a forgatókönyv-író pályázatok eredményét: azokban 1-2 mondatos logline és egy kb. 0,5-1 oldalas szinopszis található.
 
2005. március 29. kedd, 10:46 2. | kriglergábor
Üdv, erre remek válasz lehet Terry Rossio wordplay cikke (http://www.wordplayer.com/columns/wp37.Proper.Treatment.html) aki frappánsan megfogalmazza, hogy tulajdonképpen sehol nincs egy elfogadott formula a treatment írásra. Amit írsz, nem csak itthon jellemző. Az EU-s forgkönyvírói kurzusok többségén is egyoldalas szinopszis és 15-25 oldalas treatment a beugró. De letölthető pl az Aliens treatmentje Camerontól, ami 40 oldal, és dialógusrészleteket is tartalmaz. Hitchcock-ról olvastam, hogy ő minden filmje előtt írt egy kb 100 oldalas treatmentet, amiben szigorúan csak a cselekményre koncentrált. Ez szerintem már erős túlzás, hiszen annyiból már megírhatta volna magát a könyvet is, de ha neki ez működött... A bővebb treatmentnek az a haszna szvsz (és ennyiben felülvizsgáltam a korábbi véleményemet, amit a fenti cikkben írtam le) hogy ott nincs mese, le kell írni a valódi cselekményt, hiszen abba már belefér, míg egy rövidebb, 4-5 oldalas írásra könnyű azt mondani, hogy azért nem írta bele az illető a teljes sztorit, mert kevés volt a hely. Egy szó mint száz, hatalmas a kavar e fogalmak körül. Én jelenleg híve vagyok a hosszabb, 10-20 oldalas treatmentnek, de ha csak magadnak írsz, tehát nem adod be sehová, könnyen lehet, hogy jobb rögtön outline-nal kezdeni, időt spórolsz meg, és sokkal jobban áttekinthető.
 
előzmény: torolt felhasznalo #1
 
 
2005. március 28. hétfő, 01:29 1. | torolt felhasznalo
Kedves Gábor!

Számomra az a furcsa, hogy pl. a magyar pályázatoknál néhol egy 1-2 oldalas szinopszist és egy 20-25 oldalas Treatmentet kérnek. Így e második, hazai értelmezésben egy furcsa vegyesfelvágottnak tűnik az amerikai treatment és az outline között.
Sajnos gyakran nincsenek tisztázva a fogalmak, csak dobálóznak velük.

üdv:
molnarpeti

nka emblema 2012