sex hikaye

A Vadkelettől a Képregény Akadémiáig

a topikot nyitotta: filmhuadmin | 2004. október 14. csütörtök, 09:21

rendezés  


egy oldalon
1-1  /  1


 
2004. október 14. csütörtök, 09:21 1. | Setni
Nem igaz hogy nincs kereslet a képregényre Magyarországon! Az újságokat érdekli a műfaj, csak nem tudják megfizetni. Saját tapasztalataim szerint mindig vannak fellángolások. Több soha meg nem jelenő képregény magazinról tudok, ahol a szervezők összehívták az alkotókat és rajzokat kértek tőlük, majd semmi nem lett az egészből. Szamizdad kiadványok mindig is voltak. Itt van pl. a "Kalóz".
A helyzet a következő:
Ma a leg "vérprofibb " képregény rajzolónak sem adnak többet 15 ezer ft-nál oldalanként (fekete-fehér grafikák). A többiek pedig örülhetnek ha 8-10 ezret kapnak a munkájukért. Igy egy kis szorzás osztás és kiszámolható, hogy ebből a pénzből megélni nem lehet.
Sőt olyan heti havi lapokról is hallottam, akik miután leadták a neves művészek rajzait egy árva buznyákot sem voltak hajlandók fizetni.
Jelenleg, hogy a műfaj ki ne haljon sajnos nagy áldozatokat kell hozni. Kölcsönösen a rajzolóknak, íróknak és a kiadóknak is egyaránt.
Lehet összejönni, beszélni róla, sírni, panaszkodni, hogy ennyiért én nem rajzolok, nem írok. De nem ez a helyes megoldás.
Meg kell találni a megfelelő újságot.
Manapság egy rejtvény újság elkészítéskor az a lényeg, hogy 2-3 rejtvényt tud venni a szerkesztő abból a pénzből amit egy oldal képregényért kifizetne. És halkan jegyzem meg, hogy a legprofibb rajzoló munkáit csak egy lap fitei meg. Ezért szép lassan eltünik majd ezekből a kiadványokból is a képregény. Többek közt ezért nagyon ritka az önnáló képregény füzet.
Egy hazai kiadót viszont sikerült rávennem a fenti módszerrel arra, hogy két kiadványában is képregényeket közöljön. Eddig úgy néz ki sikkerrel jártam.
Mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy nagyon sok energiát fektessen be a kilincselésbe és igenis nem várja meg amíg valaki bekopog az ajtón. Ha igazán szereti a képregényt áldozatokat is kell hozni érte.

üdv. Setni


nka emblema 2012