sex hikaye

A hollywoodi forgatókönyvírók tovább sztrájkolnak

Veszélyben a Golden Globe és az Oscar?

2007. december 19. - filmhu
A hollywoodi forgatókönyvírók tovább sztrájkolnak
Veszélyben az Oscar és a Golden Globe – áll abban a levélben, amelyet Návai Anikó, a Hollywoodi Külföldi Tudósítok Szövetsége (HFPA - Hollywood Foreign Press Association) magyar tagja juttatott el szerkesztőségünkbe. A hetedik hete sztrájkoló amerikai szkriptírók ugyanis megtagadták azt a kérést, hogy függesszék fel a munkabeszüntetést az érintett két esemény idejére.

Elmélyülőben a hollywoodi forgatókönyvírók és a filmstúdiók harca – írta a Los Angeles Times tegnap. A stúdiókkal folytatott bértárgyalásokat vezető Writers Guild of America (WGA) elutasította az Oscar-odaítéléséről döntő Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS), illetve a Golden Globe átadásában illetékes HFPA kérését, hogy a forgatókönyvírók az Egyesült Államok két legfontosabb díjgálájának idejére függesszék fel hetedik hete tartó sztrájkjukat és vegyenek részt az érintett események munkájában. (A Golden Globe-kat január 13-án, az Oscart február 24-én adják át.)

A mintegy 12 ezer tagot számláló WGA elnöke, Patric Verrone a Los Angeles Times által közölt válaszleveleiben kijelentette, a sztrájk ideiglenes felfüggesztése nem segítené a stúdiókkal folytatott új bérszerződési harcukat, tekintetbe véve, hogy a gálák rendezésében több opponens producer is érintett. Verrone ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy sikerül megállapodásra jutniuk a stúdiókkal még a díjkiosztók előtt. Ugyanakkor amikor a sztrájk alatt folyamatos tárgyalások a megkeresés előtt nem sokkal megszakadtak, az amerikai sajtó úgy saccolt, hogy 2008 elejéig nem is lehet megegyezésre számítani.

Mint ismeretes, a WGA és a stúdiókat képviselő Amerikai Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) közötti tárgyalások kiindulópontja a szórakoztatóipar digitális korszakváltása. Az „írók jogainak és tekintélyének visszaállításán” túl a vita fő kérdése az, miképpen részesedjenek az írók a bevételekből, ha a produkciókat a stúdiók digitális formában, például internetes műsorszórás vagy letöltések útján terjesztik majd. Ennek megfelelően a sztrájk első körben a tévéprodukciókat sújtotta leginkább.

Návai Anikó eljuttatta hozzánk a WGA-válaszlevélre adott hivatalos HFPA-választ. Ebben – bár a tudósítók mélységesen sajnálják, hogy a filmírók nem függesztik fel sztrájkjukat – reményüket fejezték ki, hogy a WGA tárgyalásokat kezdeményez a vitákban nem érintett, független produkciós társaságokkal, és zökkenőmentessé válik a Golden Globe megrendezése, amelyen kitüntetett figyelmet kaphatnak a sztrájk előtt készült televíziós és filmprodukciók.



Címkék

hír


(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2007. december 20. csütörtök, 12:07#1| filmhu

nka emblema 2012