sex hikaye

Taxidermiával megyünk az Oscarra

öt közé jutásért játszunk

2007. szeptember 6. - filmhu
Taxidermiával megyünk az Oscarra
Az Oscar-díjra nevező bizottság 2007. szeptember 6-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2008. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Pálfi György filmje képviseli.

Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatója 2006. október 1 – 2007. szeptember 30. között volt. A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Báron György (filmkritikus), a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Rák József (operatőr), a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Fésős András (filmrendező), a Független Magyar Producerek Szövetségét Szita Miklós, és a Magyar Producerek Szövetségét Sipos László képviselte.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre.

A jelöltek listáját 2008. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 24-én 80. alkalommal kerül sor a hollywood-i Kodak Theatre-ben.

A Hukkle című filmjével világhírre szert tett Pálfi György második játékfilmje, a Taxidermia a 37. Magyar Filmszemlén elnyerte a fődíjat, a látvány díjat, a legjobb férfi mellékszereplő (Czene Csaba), a legjobb női mellékszereplő (Stanczel Adél), a külföldi kritikusok Gene Moskowiotz-díját, valamint a diákzsűri fődíját.

A hazai sikereket követően a film külföldi forgalmazási jogát a Fortissimo Films vásárolta meg, mely a szerzői filmek egyik legmarkánsabb világforgalmazója. A külföldi közönség a Cannes-i Filmfesztivál „Un certain regard” (Egy bizonyos tekintet) válogatásában láthatta először. Fesztiválkörútja során a legjobb rendező díját nyerte el az antalyai Eurázsia filmfesztiválon, a „briliáns rendezésért” Ezüst Hugó-díjat nyert Chicagóban, rendezői díjat Kolozsváron, fődíjat Brüsszelben, Don Quijote-díjat Cottbusban, valamint a kritikusok díját Tallinban. 2007. februárjában a magyar filmkritikusoktól a legjobb epizódalakítás (Stanczel Adél), a legjobb férfi főszerep (Czene Csaba, Trócsányi Gergő, Marc Bischoff), és a legjobb rendező díját is megkapta.

A magyar-osztrák-francia koprodukcióban készült film producere Miskolczi Péter és Váradi Gábor volt. A Taxidermia című filmet többek között a francia, a belga, a német, az osztrák, a holland, a norvég és az angol mozik is bemutatták már; hamarosan Amerika, Közel- és Távol–Kelet filmszínházaiban is látható lesz.



Címkék

hír



nka emblema 2012