sex hikaye

Harmincan a legjobb idegen nyelvű Oscar-ért

A Fehér Tenyér is Ringben

2006. október 16. - filmhu
Harmincan a legjobb idegen nyelvű Oscar-ért
Október 2-áig dönthettek az egyes nemzetek Oscar-díjra nevező bizottságai arról, hogy mely alkotásukat indítják a jövő évi, 79-ik Oscar-gála legjobb idegen nyelvű filmjének járó díjáért. A harminc film közül végül a gáláig versenyben maradó öt nominált alkotás listáját január 23-án hozzák nyilvánosságra.

Október 2-áig dönthettek az egyes nemzetek Oscar-díjra nevező bizottságai arról, hogy mely alkotásukat indítják a jövő évi, 79-ik Oscar-gála legjobb idegen nyelvű filmjének járó díjáért. Fenti határidőre összesen harminc nevezés érkezett, s a díjért versengő nemzetközi filmvilág idén is olyan neves rendezők filmjeit küldte versenybe mint Pedro Almodóvar, Aki Kaurismäki, Paul Verhoeven vagy Jan Svankmajer. A magyar jelölt Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotása. A harminc film közül végül a gáláig versenyben maradó öt nominált alkotás listáját január 23-án hozzák nyilvánosságra. A gála egy hónappal később, február 25-én kerül megrendezésre.

Nem lesz könnyű dolga idén az Amerikai Filmakadémia tagjainak – legalábbis, ami a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját illeti. A harminc induló között ugyanis olyan darabok is starthoz álltak, mint Pedro Almodóvar Volver című filmje, amely máris egy sor fesztiválsikerrel büszkélkedhet, többek között  elhozta Cannes-ból a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. Aki Kurismäki idén májusban ugyan üres kézzel távozott a francia Riviéráról, legújabb filmje, a Lights in the Dusk azonban éppoly erős ellenfele lehet a Volvernek, mint Paul Verhoeven második világháborús thrillere, a Zwartboak (Black Book), vagy a Németországban agyondíjazott Stasi-film, a Das Leben der Anderen (Mások élete). 

Kelet-Közép-Európából is erős, ám cseppett sem szívmelengető témájú filmek érkeztek. Csehország a leginkább animációs munkái okán közkedvelt Jan Svankmajer Holdkór című filmjét jelölte, a szlovénok a pécsi filmünnepen is versenyzett Sírugrókat nominálta, a románok a Hogyan töltöttem a világvégét érezték a legalkalmasabbnak a versenyre. Mint arról már korábban hírt adtunk, a magyar Oscar-jelölő bizottság Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotását indította a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért.

Bár az Akadémia tagjainak – szerencsére - nehéz dolga lesz idén, az egyes nemzetek Oscar-jelölő bizottságának jelentős könnyebbséget jelentett, hogy az eddigi gyakorlatot elhagyva, idén nem kötötte őket az a szabály, miszerint az alkotások csak akkor jelölhetők a kategóriában, ha a film nyelve azonos a jelölő ország – többnyelvű nemzetek esetén legalább az egyik - hivatalos nyelvével. Tavaly például e korlátozó szabály miatt esett el Ausztria jelöltje: az osztrák Michael Haneke rendezte Rejtély hivatalos nyelve a francia volt.

Természetesen idén is állt a megkötés, miszerint a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába országonként egy filmet lehetett jelölni. A kategória előzsűrije október 20-án kezdi meg munkáját, s a díjért induló öt alkotás címét január 23-án hozzák majd nyilvánosságra.

Izland – Börn/Children (r:Ragnar Bragason)
Norvégia – Reprise (r:oachim Trier)
Dánia – Efter bryllupet /After the Wedding (r:Susanne Bier)
Svédország – Farväl Falkenberg/Falkenberg Farewell (r:Jesper Ganslandt)
Finnország – Laitakaupunkin valot / Lights in the Dusk  (r: Aki Kaurismäki)
Németország – Mások élete (r: Florian Henckel von Donnersmarck)
Hollandia – Zwartboek / Black Book (r:Paul Verhoeven)
Belgium – Een ander zijn geluk / Someone Else's Happiness (r:Fien Troch)
Luxemburg – Masz na imie Justine / Your Name Is Justine (r: Franco de Pena)
Franciaország - Fauteuils d'orchestre / Orchestra Seats (r: Danièle Thompson)
Spanyolország – Volver (r:Pedro Almodóvar)
Portugália – Alice (r: Marco Martins)
Olaszország – Nuovomondo (r: Emanuele Crialese)
Szlovénia – Sírugrók (r: Jan Cvitkovič)
Ausztria – Spiele Leben / You Bet Your Life (r: Antonin Svoboda)
Svájc – Vitus (r: Fredi M. Murer)
Csehország – Holdkór (r:Jan Svankmajer)

Magyarország – Fehér tenyér (r: Hajdu Szabolcs)

Oroszország – 9-ya rota / 9th Company (r:Fyodor Bondarchuk)
Lengyelország – Z odzysku / Retrieval (r:Slawomir Fabicki)
Bulgária – Maimuni prez zimata /Monkeys in Winter (r: Milena Andonova)
Románia – Hogyan töltöttem a világvégét? (r:Catalin Mitulescu)
Horvátország – Libertas (r:Veljko Bulajic)
Szerbia és Montenegro – Sutra ujutro / Tomorrow Morning (r:Oleg Novkovic)
Macedónia (FYROM) – Kontakt / Contact (r:Sergej Stanojkovski)
Bosznia-Hercegovina – Grbavica (r: Jasmila Žbanić)
Görögország – I horodia tou haritona /Chariton's Choir (r: Grigoris Karantinakis)
Törökország - Dondurmam Gaymak / Ice Cream I Scream (r:Yüksel Aksu)
Algeria – Indigènes / Days of Glory (r:Rachid Bouchareb)
Mexico – El laberinto del fauno / Pan's Labyrinth r: Guillermo del Toro



Címkék

hír



nka emblema 2012