sex hikaye

A HungariCom is Cannes-ba megy

Keleti oldal, nyugati oldal

2007. május 10. - filmhu
A HungariCom is Cannes-ba megy
A HungariCom tavaly a Csak szex és más semmi-vel vett részt a Cannes-i Filmfesztivál  kísérőprogramján, a Marché du Filmen. A sikerekből leszűrt tapasztalatok alapján döntöttek úgy, hogy idén önálló standot bérelnek a markánsabb képviselet érdekében. Tarr Béla a versenyprogramban, Pálfi György a koprodukciós fórumon képviseli hazánkat.

Mint arról már korábban hírt adtunk , Tarr Béla meglehetősen zaklatott körülmények között készült, tragikus forgatással terhelt filmje, A londoni férfi a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában kezdi meg nemzetközi karrierjét. 19 éve - tehát Szabó István Hanussen-jét követően - nem volt magyar film a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjában.

A Cannes-i Filmfesztivál ad otthont a European Producers Club (EPC) által szervezett 28. koprodukciós fórumnak, ahol tizennégy ország huszonkét filmtervét mutatják be. A kiválasztottak között van Pálfi György új filmterve is, amelynek forgatókönyvét feleségével, Ruttkay Zsófiával közösen írják: Rejtő Jenő egyik legjobbnak tartott bűnügyi regényét, a Csontbrigádot adaptálják.

A Marché Du Film programjában a HungariCom jóvoltából nyolc magyar filmből válogathatnak az érdeklődök. A marketvetítések elsősorban a nemzetközi filmforgalmazók számára készülnek, de fesztiválválogatók és újságírók is részt vehetnek rajtuk. Jelen lesz még a Mansfeld, A herceg haladéka, az Emelet, valamint a Csak szex és más semmi, bár ez utóbbinak tavaly lementek a marketvetítései, a katalógusban helyet kapott. A Best Hollywood által forgalmazott S.O.S Szerelem! pedig úgy kerül a HungariCom asztalára, hogy a nemzetközi értékesítést Kálomistáékra bízták a készítők.

Keleten aktuális történet, Nyugaton érdekes

Három filmet kiemelten kezelnek: Cannes-ban debütál Novák Erik első önálló rendezése, a Zuhanórepülés, és az utómunka fázisban lévő 3D animáció, az Egon és Dönci valamint a Croisette -n cirkáló Csajka és Schell Judit segítik Rohonyi Gábor zsánerdíjas filmjének, a Konyec-nek a sikerét.

Nagy Viktor önéletrajzi élményeiből készült Zuhanórepülés tavaly még csak papíron létezett, egy év alatt azonban sikerült befejezni a forgatást és az utómunkát is. Novák Erik rendező optimista a film nemzetközi értékesítését illetően: bár a Nyócker!-t is nagyon magyar történetnek tartotta, mégis 10-12 európai országba sikerült eladni. A Zuhanórepülés elsősorban a volt szovjet blokk számára lehet aktuális történet, de éppen a kelet-európaisága miatt lehet érdekes a nyugati oldalon is. A filmet Novák Erik rendező, Nagy Viktor forgatókönyvíró, Vecsernyés János operatőr mellett a színészek nagy része is (Baranyai Vera, Gryllus Dorka, Törköly Levente) elkíséri a francia Riviérára. A Zuhanórepüléselőzetesét itt tekintheted meg, a filmről szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatod.

Az első magyar 3D-s animáció

Az Egon és Dönci című filmet az első magyar 3D-s animációként aposztrofálják készítői: Magyar Ádám rendező, Magyar Elemér forgatókönyvíró és Magyar Dániel operatőr, azaz a Taxfree Film. A film angol nyelvű tájékoztatójában a nyelv mellett az international olvasható, és mint Erdős Amel marketing igazgatótótól megtudhattuk, ez a nyelv nélküliséget takarja, a filmben ugyanis nem lesznek dialógusok, zajokkal és zörejekkel zajlik majd a kommunikáció a főszereplő Egon és macskája, Dönci között. A hetvenperces animációs filmet még idén láthatják a mozikban a magyar nézők is.

További információ Egonról és Dönciről: http://www.egonanddonci.com/

A piaci alapon működő Marché du Filmen a vetítésekért és a standért természetesen fizetni kell, a körülbelül 25 milliós költségvetést részben az ORTT, részben pedig a filmek producerei állták. Emellett komoly támogatóként vesz részt az egyik nagy szalámigyár, ugyanis a stand tematikája a „Kóstolja meg a magyar filmet!” lesz, ahol magyar borokkal és magyar szalámival keresik majd a betérő filmvásárlók kegyeit.



Címkék

hír



nka emblema 2012