sex hikaye

A "keleti Fellini" rendezi a Báthory-filmet

Közép-európai thriller 

2005. július 18. - filmhu
A

Miközben Mészáros Márta többmillió eurós produkciója továbbra is a hazai pénzekre várakozik, Juraj Jakubisko szlovák rendező novemberben elindítja a saját magyar részvételű, Báthory Erzsébet életét feldolgozó filmjét.  A 10 millió eurós költségvetés már nagyrészt összeállt.  A cseh és szlovák partnerek mellett eddig a britek és a magyarok szálltak be a produkcióba.

 
 
 
 

A védtelen özvegy története
Juraj Jakubisko
A 16. század véres grófnőjéről készülő, angol nyelvű film előforgatása novemberben indul osztrák, cseh, szlovák és magyar helyszíneken, de elképzelhető még romániai forgatás is.

A sokféle helyszín és a történelmi közeg Jakubisko filmjét minden idők legdrágább cseh-szlovák produkciójává teszi. A rendező a Karlovy Vary Filmfesztiválon jelentette be, hogy nincs értelme tovább várni az állami támogatásokra, és miután megállapodott a brit és magyar partnerekkel, a film az előkészítés utolsó fázisába lépett. A költségvetés 70%-a már összeállt - a producerek azt remélik, hogy osztrák és német cégek bevonásával fedezni tudják a hiányzó összeget is.

A romantikus thrillerhez, melynek forgatókönyvét szintén a 67 éves Jakubisko írta, brit részről a Lunar Films és a Film and Music Entertainment, magyar oldalról pedig a Berger József vezette Mythberg Films társult. "Nem csupán egy gyilkos története lesz a film, hanem egy védtelen özvegyé is a kegyetlen középkori Európában", nyilatkozta a rendező.

Történelmi-politikai krimi A-kategóriás sztárokkal

A Mythberg Film-et mint lehetséges magyar partnert kereste meg a produkció, mondta el kérdésünkre Berger József producer. Egyelőre nincs még eldöntve, hogy mekkora magyar részvétellel és milyen körülmények között csatlakoznak a Báthory-filmhez, ezt a nyár folyamán igyekszenek konkretizálni. Berger egyelőre úgy látja, hogy 10%-os részesedésre valószínűleg össze lehet gyűjteni a pénzeket - elsősorban az adókedvezmények révén és alapítványi forrásokból.

Az őszi kezdés valójában előforgatást jelent, a teljes projekt felépítése még folyamatban van. A film ugyanis négy évszakos, miután a történet nagy időt ölel fel, meséli a producer. A Nádasdy Ferenc és Báthory Erzsébet házasságára koncentráló film még a két főszereplő fiatalkorában kezdődik, majd egy nagy ugrással a 16. század végére kerülünk, ahol egy történelmi-politikai krimi bontakozik ki, a háttérben vallási kérdésekkel. Az alkotók azt a folyamatot szeretnék bemutatni, melynek során Magyarország leggazdagabb és legbefolyásosabb asszonyát csapdába csalták, és végül mind a vagyonától, mind a szabadságától megfosztották. 

Végül befalazták
Az egyetlen hiteles portré Báthory Erzsébetről
Közben a filmben megjelenik a 30 éves háború is: a magyar-török viszályt nagyon komoly csatajelenetek mutatják majd be, amelyeknek a forgatása valószínűleg Magyarországon zajlana. Ez a hazai kaszkadőröknek is munkát jelenthet. Emellett sárospataki helyszínek és más kastélyok is szóba kerültek már. 

A szereplők személyét illetően már zajlanak a tárgyalások, de a felmerült neveket még nem hozzák nyilvánosságra. Berger József annyit azonban elárult, hogy a castingért felelős angolok nagyon magas színvonalú, A-kategóriás szereplőgárdát szeretnének a filmhez.

Magyar színészek is számíthatnak fontosabb szerepekre, mindenekelőtt az erdélyi főurak figurái várnak rájuk. A stábban szintén lennének magyarok. A Báthory-film két kamerával készül majd (tehát nem second unitos rendszerben), és a B-kamera mögött magyar operatőr fog ülni. 

Jakubisko megelőzi Mészáros Mártát?

Ugyanakkor Báthory Erzsébet életét a magyar Atlantic Film már évek óta próbálja filmre vinni, Mészáros Márta rendezésében. A 6 millió eurós koprodukcióhoz viszont továbbra is hiányzik a magyar forrás, miután az MMK-pályázaton a terv nem kapott támogatást. A sajtóban még 2004-ben is megjelentek hírek, miszerint Mészáros Márta a következő évben már esetleg elkezdheti a film forgatását. Ráadásul Nicole Kidman, Tilda Swinton és Angelina Jolie neve is felmerült lehetséges főszereplőként.

"Szégyenletesnek tartom a magyar filmipar számára, hogy ez az egészen kiváló forgatókönyv nem valósulhatott még meg", nyilatkozta lapunknak a filmtervet gondozó Bokor Pál producer. Mint elmondta, már 1 milliárd forintot összegyűjtöttek a koprodukcióra, de a Magyar Mozgókép Közalapítvány nem segítette filmjüket, így azt a mai napig nem sikerült elindítani.

Jakubisko filmje így valószínűleg megelőzi az Atlantic produkcióját. Ugyanakkor Bokor szerint Mészáros Márta Báthory-filmje még megvalósulhat, méghozzá abban az esetben, ha az MMK-nál lecserélődik a jelenlegi "társaság". A producer biztos abban, hogy a forgatókönyvük jobb, mint a szlovák verzió, habár azt is valószínűsíti, hogy Jakubisko jó filmet fog rendezni.

Berger József szerint a két Báthory-film nem zárja ki egymást, hiszen valószínűleg két jelentősen eltérő filmről van szó. Bár nem ismeri Mészáros Márta forgatókönyvét, úgy gondolja, izgalmas lenne az ő látásmódjában is megnézni a történetet és Báthory Erzsébet személyiségét.

A "keleti Fellini" szuperprodukciója 

A mágikus realizmus lázadása
Juraj Jakubisko: Holle anyó
Juraj Jakubisko egyike a legelismertebb szlovák rendezőknek. A 60-as évek közepén, amikor befejezte a prágai filmiskolán végzett tanulmányait, a cseh újhullám lázas közegébe került. Egyéni hangvételű munkáival, melyeken kitörölhetetlen nyomot hagytak a '68-as események, a "keleti Fellini" hírnevet érdemelte ki magának. (Egyébként Holle anyó című 1985-ös tévéfilmjének főszerepét Giulietta Masina, az Országúton Gelsominája, Fellini felesége alakította.)

Jakubisko a világról alkotott reflexióit - sajátos módon - gyilkos fantazy-k és tündérmesék világába helyezte, szürreális és mágikus realista közegekbe, jelentős komikus felhangokkal. Tabudöntögető filmjeivel évtizedekig állhatatosan szembeszegült az állami cenzúra szigorával.

A Variety magazin a Love Story Báthory munkacímen futó produkciót a Karlovy Varyban is bemutatott, "a sztyeppék Mátrixa" néven emlegetett orosz filmmel, az Éjjeli őrjárattal állítja párhuzamba.

A film operatőre a szlovák Ján Duris lesz. A tervek szerint az elkészült film 2006 karácsonya táján kerülhet a mozikba.

Báthory, a mozihős

Báthory Erzsébet számos vámpírtörténethez szolgáltatott inspirációt. Alakja több mozifilmben is felbukkan, leginkább persze a horror műfajban. A 16. századi grófnő, aki állítólag szűzlányok vérében fürdőzött, ebben remélve az örök ifjúság titkát, először az 1970-es olasz filmben, a Necropolisban jelenik meg, Marthory néven. A kissé bizarr, több epizódból álló avantgard moziban Frankenstein, Montezuma, a hun Attila, a Sátán, és a Minotaurusz társaságában láthatjuk.

Ingrid Pitt-tel vigasztalódhattak
A Drakula grófnő plakátja
Még ugyanebben az évben forgattak egy angol filmet a félrevezető Countess Dracula (Drakula grófnő) címmel, amely egy szupernaturális feldolgozása a Báthory-történetnek. A címadással a közönséget igyekeztek becsapni, elhitetvén, hogy a Drakula-sorozat újabb darabjával találkozhatnak majd a moziban. A csalódott Drakula-rajongók cserébe a vámpírfilmek szexszimbólumával, Ingrid Pitt-tel vigasztalódhattak Báthory szerepében, bár inkább a fürdőjelenetek, mintsem színészi játéka miatt. Ráadásul a rendezés is meglehetősen élettelenre sikeredett.

A harmadik feldolgozás Daughters of Darkness (A sötétség lányai) címmel egy belga produkció volt 1971-ben. A filmben Báthory Erzsébet immmár 300 éves vámpírként tűnik fel, és társával együtt itt is nagy mennyiségben fogyasztják a friss vért.

1974-ben a lengyel Walerian Borowczyk készített egy Contes immoraux (Erkölcstelen mesék) című francia filmet, ami 4 erotikus történetet mutat be. Az egyikben Báthory Erzsébet portréját rajzolja meg.
    
A 70-es években Jancsó Miklós Olaszországban szintén filmre akarta vinni Báthory Erzsébet életét, és bár a forgatásig is eljutottak, ez a terv produceri problémák miatt végül nem valósult meg. Az olaszoknak ugyanis nem tetszett a film "rossz" befejezése (Báthoryt befalazták volna - miként az eredeti történetben is: büntetésből 4 évet élt áldatlan körülmények között, befalazva a gyilkos grófnő, egészen 1614-es haláláig).

Az erotikus Báthory
Erkölcstelen mesék
Sajátos "Báthory-film" lett viszont az 1981-es A zsarnok szíve - Boccaccio Magyarországon című munkája, amely a Boccaccio-motívumok mellett a Hamlet történetét vegyíti a véres grófnő legendájával. Az Itáliából hazatérő fiatal trónörökös, Gáspár számára a hazai környezet nyomasztó. A trónt nagybátyja, Károly bitorolja, apja haláláról rejtélyes pletykák keringenek, anyjával pedig nem találkozhat, mert állítólag súlyosan beteg. Ugyanakkor arról is sugdolóznak az udvarban, hogy anyja valójában fiatal nőket áldoz fel, és vérükben fürödve szeretne fiatal és kívánatos maradni Károly számára.

Báthory Erzsébet alakja azóta is több filmben feltűnt, elsősorban B-kategóriás horror-mozikban. Jelenleg is több filmterv van a világban, ami a grófnő életét dolgozná fel, illetve abból meríti témáját. Az egyik legfrissebb és legígéretesebb projekt Bathory címmel Ethan Hawke és Julie Delpy főszereplésével készülne. A forgatókönyvet maga Delpy írta, aki egyúttal rendezőként is debütál majd ezzel a filmmel.



Címkék

hír



nka emblema 2012