sex hikaye

A közösségekre koncentrál a Nemzeti Digitális Adattár

Megújult az NDA

2008. március 14. - filmhu
A közösségekre koncentrál a Nemzeti Digitális Adattár
Az NDA tevékenysége eddig legfőképpen az ún. adatgazdákkal való szoros együttműködésen alapult: az önkéntesen csatlakozó partnerintézményekkel való együttműködés tette lehetővé a dokumentumok bővítését. A megújult NDA elsősorban a közösségek, a nem intézményesült gyűjtők felé szeretne nyitni, hogy a specializált, nem intézményesült gyűjteményekben megjelenő kulturális tartalom is nyilvántartásba kerüljön, hozzáférhető, kereshető legyen. 

A Nemzeti Digitális Adattár (NDA) a nemzeti digitális adatvagyonhoz való hozzáférés biztosításával támogatja a nemzeti kultúra digitális reprezentációját. Az interneten elérhető magyar nyelvű és magyar vonatkozású kulturális tartalmakat (pl. virtuális könyvtárak, múzeumok, archívumok stb. digitális dokumentumait) katalogizálja, s egy közös keresőfelületen közvetlenül elérhetővé teszi azokat a digitális dokumentumokról készült leíró adatok (katalóguscédulák, az ún. meta-adatok) segítségével.
 
A magyar nyelvű kulturális és egyéb közérdekű online tartalmak elérhetősége érdekében az NDA egyrészt biztosítja az adatbázist, amelyet a partnerintézmények elektronikus dokumentumainak leíró adataiból hoz létre, másrészt szabadon hozzáférhető keresőt működtet az adatbázisban való kereséshez, harmadrészt biztosítja az ehhez szükséges műszaki hátteret.

Az NDA-kereső tehát egy specializált, tematikus, kulturális internetes kereső, mely egységesen, egy felületen biztosít hozzáférést az NDA valamennyi partnerintézményének elektronikus tartalmaihoz, vagyis digitalizált könyveihez, képeihez stb. Az NDA-keresővel az NDA adatbázisában, vagyis a magyar nyelvű, online kulturális tartalmak leíró adatainak katalógusában kereshetnek a felhasználók, s azon keresztül közvetlenül elérhetik az adatgazdák által szolgáltatott elektronikus tartalmakat.
 
Ezt a szolgáltatást szeretné kibővíteni az NDA a megújult rendszere, amely elsősorban a közösségek, a nem intézményesült gyűjtők felé szeretne nyitni, hogy a specializált, nem intézményesült gyűjteményekben megjelenő kulturális tartalom is nyilvántartásba kerüljön, hozzáférhető, kereshető legyen.

Az NDA az elektronikus katalógus működtetésével közszolgáltatást végez, vagyis az NDA-keresőn keresztül a katalógushoz, azon keresztül pedig magukhoz az elektronikus tartalmakhoz bárki szabadon hozzáférhet. Az NDA-hoz önkéntesen, tartalmi megkötés nélkül csatlakozhatnak a közgyűjtemények és egyéb szervezetek, intézmények, vagyis az adatgazdák, amelyek már egyének is lehetnek, akik akár éppen az NDA segítségével tömörülhetnek közösségbe.
 
Az NDA-hoz csatlakozó adatgazdák az általuk szolgáltatott digitális tartalomról az adott dokumentumtípusnak (szöveg, kép, hang, videó) megfelelő leírást (katalógus-cédulát) készítenek. Mivel az új NDA elsősorban a gyűjtőszenvedéllyel rendelkező egyedi felhasználókat szeretné aktivizálni és közösségi archívumépítésre buzdítani, ezért elengedhetetlen, hogy a felhasználók egy egyszerű felület segítségével dolgozzanak.

Az egyik ilyen egyszerűsített katalogizáló eszköz a webalapú metamenedszer, amelynek segítségével gyűjteményünket (legyen azok középkori kódexek, kínai kung-fu filmek, vagy Makk Károly tanulmányok) nyilvántarthatjuk, a megjelenítő sablonok is könnyedén meg is jeleníthetjük. A böngészőbe építhető Firefox plugin segítségével pedig azonnal metázható egy adott, gyűjteményünkbe passzoló weboldal, sőt az annotációs rendszerben a Firefox plugint használó userek láthatják is egymás kommentjeit, így egyes, kommentmotorral nem ellátott gyűjtemények tartalmát is könnyedén megjegyzésekkel láthatják el a felhasználók.
 
A digitális formában elérhetővé tett kulturális tartalmat az Európai Unió számára is szeretnék elérhetővé tenni: a Michael program az Európai Unió kulturális örökségének gyűjteményi nyilvántartója, amelynek segítségével egyetlen portálról elérhetővé válik a teljes, digitalizált európai kulturális örökség. A Michael egy páneurópai, többnyelvű nyilvántartó portál, a hazai portál kiépítése még fejlesztés alatt van.
 
Az NDA-ban elérhető kulturális online tartalmak az alábbi tematikus csoportokba rendezhetők:
 
1. virtuális könyvtárak (szépirodalom, szakirodalom, elektronikus folyóiratok)
2. virtuális múzeumok, gyűjtemények (képzőművészeti és egyéb  közgyűjtemények) 
3. adattárak (társadalomtudományi, történelemi, filmművészeti, zenei, közművelődési)
4. műsorarchívumok: (TV- és rádióarchívumok, koncertfelvételek)

A Filmhu, Filmtörténet Online és a Litera az NDA partnerintézményei.



Címkék

hír



nka emblema 2012