sex hikaye

A Libiomfi összeáll

Mindenkiderül?

2002. december 18. - filmhu
Libi bácsi (Mucsi Zoltán) A vágás utolsó fázisába jutott a Pesti mese és az uristen@menny.hu alkotóinak nagyjátékfilmes debütálása, a Libiomfi. A mozi egy színjátszástanárról és az általa sajátosan interpretált Micimackó színpadra viteléről szól, musical-elemekkel megtűzdelve. Végh Zsolt rendező szerint most derül ki, milyen az ő világuk - a poénokkal arató kisfilmek után egy sokkal összetettebb, megrázó elemektől sem mentes, abszurd alkotás születetett.
A nagyon alacsony költségvetésből készült filmet idén nyáron forgatták le feszített munkatempóban digitbetára. A rendezőszékbe ezúttal a trió férfitagjai, Kálmánchelyi Zoltán és Végh Zsolt ültek, míg Stefanovics Angéla társíróként és színészként vett részt a munkában. A vágás csúszásának oka, hogy rengeteg, csaknem 19 órányi forgatott anyagból kellett összeszedni a kb. 80 percesre tervezett film képeit a rendezőknek és Politzer Péter vágónak.

Malacka, Bagoly és Nyuszi
Stefanovics Angéla, Hajduk Károly, Kálmánchelyi Zoltán
A film, mely a klasszikus hollywoodi musicalekhez hasonlóan dalbetéteket is tartalmaz, egy őrült színházrendezőről szól, aki a Micimackót szeretné színre vinni, ehhez azonban kizárólag "pszichésen sérült" szereplőket szerződtet. A Libiomfi cím egyrészt a Liliomfi és Liebe Attila nevének keresztezése. Liebe a sajtóból lett ismert, mikor Ózdon, Sztaniszlavszkij-módszerével tanított színjátszást, és megfojtogatta a növendékeit.

Az alkotók az irrealitásba tolták el a valós alapsztorit. Az emberi motivációkkal is felruházott tanárt itt Libi bácsinak hívják, őt Mucsi Zoltán alakítja. Neki van egy élettársa, Anikó, akit a Dióssy Gábor alakít, és mellettük öt fiatal plusz a nagyi: Füles Gyuriska János, Bagoly Hajduk Károly, Stefanovics Angéla Malacka, Kálmánchelyi Zoltán Nyuszi, míg Végh Zsolt Micimackó, Lázár Kati pedig a nagymamája.

Végh Zsolt szerint elképzeléseikhez képest csak egy picit lett más a leforgatott anyag. A Víg Roland által írt musical jelenetekkel dúsított film egészen különös hangulatot szült. Ez a stílus "semmihez sem hasonlítható, abszurd világot teremtett, melyben humor, érzelem, filozófia és generációs élerérzések keverednek. Az egésznek lett egy különös meseszerű hangulata."

A megzökkent világ kialakításában a forgatókönyv, a gondosan eltervezett díszletek és jelmezek ugyanúgy alapvetőek voltak, mint a film képvilága. Dobóczy Balázs operatőr keze nyomán eklektikus formaelemek ötvöződnek egységes stílussá a Libiomfi vizualitásában. A szélsőséges látvány egyaránt magában foglal szépen megvilágított, kidolgozott steadicames mozgásokkal és fahrtokkal fölvett klasszikus musicalejeleneteket; ill. expresszív hangulatú, nagylátószöges, kézikamerás képeket.

Az előélet és a bizarr téma folytán fölmerül a kérdés: vicces-e a film? A Kálmánchelyi-Stefanovics-Végh trió rövidfilmjei egyszerű képletet követtek: a humor volt a leggyorsabb és leghatékonyabb út a közönséghez. Ezzel szemben most egy komplex nagyfilm született, mely "a poénok mellett tartalmaz megrázó részeket is, és az élet több színét mossa össze. Most derül ki, milyen valójában a mi világunk" - vallotta be Végh.

A Libiomfi Fliegauf Benedek Rengetegje mellett az Inforg Stúdió első nagyjátékfilmje lesz. A premiereket az idei Szemlén tartják. A stúdiót vezető Muhi András producer reménykedik: ez a film végre a közönség után a kritikusok szemét is felnyithatja a társaság iránt.

Címkék

hír



nka emblema 2012