sex hikaye

A magyar filmek látogatottsága

A Szezontól a Másnapig

2004. november 15. - filmhu
A magyar filmek látogatottsága
A Szezon 50 ezer néző fölött jár, Janisch Attila szemle-fődíjas filmjét 10 nap után Budapesten alig 500-an látták. Nyolc magyar film indult el az őszi időszakban a mozikban. Utánajártunk, hol tartanak a nézőszámok, és milyen folyamatok zajlanak a háttérben.

A Budapest Film munkatársa, Csurdi Gábor számolt be lapunknak a filmek nézőszámáról. Legalábbis a budapesti adatokról - hiszen a vidéki eredmények csak egy hónapppal később érkeznek be.

A Másnap nehéz a közönségnek

10-20 év múlva is megállja a helyét
Janisch Attila: Másnap
A 10 nappal ezelőtt elindult, a Filmszemle fő- és színészi díját besöprő Másnapra ezidáig csupán 488 néző váltott jegyet a fővárosban. Janisch Attila filmjéről Csurdi Gábor elmondta, hogy a Másnap "elég nehéz film", az egyre több félkommersz alkotással telítődő artfilmes piacon sem számít könnyen fogyaszthatónak. A Másnap a forgalmazó szerint klasszikus művészfilm, amely 10-20 évvel korábban is készülhetett volna, de ennyivel később is meg fogja még állni a helyét. A Budapest Film arculatának megfelelően vállalta a Másnap forgalmazását - a Hosszú alkony után továbbra is szeretnének a rendező mellett kitartani.

A négy kópiával futó film a Művész és az Uránia műsorán látható, másik két kópiája pedig a vidéki városok között utazik. A Budapest Film végül összesen 3-4 (esetleg 5) ezer nézőre számít, akik Janisch filmjére a mozikban kíváncsiak lesznek. A jelenlegi adatok is ezt támasztják alá, ugyanis bár a nézőszám kevés, a második hétvégén ugyanannyian nézték meg, mint az elsőn, így bízni lehet egy stabil teljesítményben.

A film egyébként nagy reklámtámogatást kapott, beleszámítva a Danubius Rádió 10 milliós támogatását a szemle-fődíjas alkotásnak. Ezen kívül olyan újságokban hirdetik a filmet, mint a Pesti Est, Metro, a Magyar Narancs és az Élet és Irodalom. Ennél mégis fontosabbak Csurdi szerint a pozitív kritikák, amik a filmről megjelennek, legutóbb például a Népszabadság méltató elemzése. Ez nagyban tudja majd segíteni a film nézettségét.

A temetetlen halott 80, a Szezon 50 ezer fölött

Mészáros Márta Nagy Imre-filmje már több mint 80 ezer nézőt vonzott az ország mozitermeibe. Ebből a budapesti részesedés nem egészen 37 ezer. A forgalmazó minimálisan 180-200 ezer látogatóra számít. A film október 21-ei premierje óta jól tartja magát a mozikban, az érdeklődés valószínűleg több hónapig stabilan megmarad iránta. A jövő évben pedig, október 23. kapcsán várhatóan ismét sokan megnézik majd.

A Szezon még tart!
Nagy Zsolt a film egyik jelentében
50 ezer néző fölött jár Török Ferenc második nagyjátékfilmje, ebből Budapesten mintegy 34 ezer látogatója volt. A Budapest Film optimista a filmmel kapcsolatban: a Moszkva térhez képest a Szezon nehezebben emészthető film, így a jelenlegi látogatottság nagyon szép eredménynek mondható. Csurdi Gábor szerint a látogatottsági pályázaton vállalt 80 ezer néző jövő szeptemberig meglesz. Addig is különböző akciókkal folyamatosan reagálnak a film szerepléseire és folytatják a vidéki közönségtalálkozók szervezését is.

A legsikeresebb őszi film az Argo

Az Argo országosan 118 ezer nézőt gyűjtött ezidáig, amivel a forgalmazó SPI elégedett. A cél a 150-es határ elérése, amire jó esély mutatkozik. Bár most már csak lassan emelkedik a nézőszám, valószínűleg még "becsordogál" annyi néző Árpa Attila első filmjére. Az SPI ugyancsak sokat vár december 16-án induló Állítsátok meg Terézanyut! című produkciótól, melyet Bergendy Péter rendezett Rácz Zsuzsa bestseller regénye alapján.

A további nézőszámokról egyelőre csak budapesti adatokat szereztünk:

Tamara (okt. 14.) -- 3.015  
Dealer (okt. 21.) -- 6.661
Bolondok éneke (okt. 28.) -- 826
Rózsadomb (nov. 4.) -- 1.180





(67) 
Hozzászólások
67-65  /  67
2004. december 27. hétfő, 11:10#67| torolt felhasznalo
Hát... remélem, lesz még ilyen sikeres filmünk.
 
Előzmény: torolt felhasznalo #66
 
2004. december 23. csütörtök, 15:33#66| torolt felhasznalo
Chicago - amúgy jó öreg fesztivál - soha nem volt "A" kategoriás. Az "A" katagoriás fesztiválok listáját a filmunio honlapján találod meg. A Kontroll EGY "A" kategoriás fesztivál díját Cannesban nyerte. A film igazi fesztivál sikere ez. De ennél - a szerintem kusza és butus filmnél - nem ez a lényeg, hanem az, hogy a közönség és a szakma egyszerre figyelt fel rá. Mint elődjére Luc Besson Metrojára -aminél még a Kontroll is jobb lett. Ez biztató.
2004. december 23. csütörtök, 12:04#65| torolt felhasznalo
A Kontroll EGY "A" kategóriás díja a Chicagoi Filmfesztivál díja volt és ott olyanokat vert el, mint a Sundance nyertes Primer, a Christian Bale-lel felálló Machinist. Ez azért nem semmi...
 
Előzmény: torolt felhasznalo #64
 

nka emblema 2012