sex hikaye

A Manderlay bemutatója után

Trier Amerikája

2005. május 17. - filmhu
A Manderlay bemutatója után
Hétfő este Cannes-ban bemutatták Lars von Trier új filmjét, a Manderlayt, az USA trilógia Dogville-t utáni második darabját – közölte a Budapest Film Kft. A tengerparti városban szokatlan felhőszakadás és hűvös idő ellenére megtartott vörös szőnyeges bevonuláson a főszereplők - Bryce Dallas Howard, Danny Glover és Willem Dafoe - mellett megjelent maga a dán rendező is, akiről pedig köztudott, hogy szinte soha nem utazik.

A Manderlay bemutatója előtt megtartott sajtótájékoztatón Lars von Trier kifejtette, hogy miért is készít filmeket Amerikáról, ahol soha nem járt. "Mindannyiunk életére nagy kihatással van ez a hatalmas ország, sajnos. Amerika egész egyszerűen rátelepszik a világra, tetszik, nem tetszik, ez van. Ez alól én sem vagyok kivétel: bár egy kis európai országban élek, bármit csinálok, bármire gondolok, az úgy 60 százalékban amerikai. Akkor még miért nem mutathatnám be Amerikát úgy, ahogy én látom?"

A Manderlay főszerepét Nicole Kidman helyett A faluból ismert Bryce Dallas Howard játssza. "Egy másik színésznő arcával nyilván nem tudom ugyanazt a Grace-t adni a közönségnek, mint akit a Dogville-ből ismertek - mondja a szereplőváltásról Lars von Trier. - Tudni kell, hogy a szerepet eredetileg Nicole Kidman-re írtam, és Bryce  megjelenesével változtatnom kellett Grace személyiségén. Ugyanakkor szerettem volna érzékeltetni a folytonosságot a két film között, hiszen a Manderlay szorosan összefügg a Dogville-lel. Az egyik jelenetben példaul Bryce ugyanazt a ruhát viseli, mint Nicole az előző részben. A szereplőváltásból igyekeztem előnyt kovácsolni: elképzelésem szerint Grace a trilógia során nagy jellemfejlődésen megy keresztül, és a harmadik rész, a Wasington végére szelíd, alkalmazkodó lányból erős egyéniséggé formálódik."
 
A rendező ugyanakkor hozzátette, hogy az USA-trilógia harmadik részének forgatását egyelőre elhalasztotta, mivel egyelőre kifogyott ötletekből és "meg nem elég érett" a Wasington elkészítésére.

A Manderlayt a Budapest Film forgalmazásában várhatóan 2006 januárjában mutatják be Magyarországon.

(Fotó: AFP)



Címkék

cannes , trier , manderlay , hír



nka emblema 2012