sex hikaye

A pécsi filmstúdió 2009 végére épülhet fel

Presszó a képernyőn és a mozivásznon

2008. július 17. - filmhu
A pécsi filmstúdió 2009 végére épülhet fel
Az egykori mecseki szénbányák hét hektáros területén épülő pécsi filmgyár és médiastúdió 2009 végére készülhet el - mondta Sas Tamás filmrendező, a komplexum megálmodója. A filmrendező szerint Pécs vonzó lehet a nemzetközi filmipar számára - adta hírül az MTI.
Sas Tamás tájékoztatása szerint jelenleg a finanszírozással kapcsolatban tárgyalnak, és ha megállapodnak, rögtön elkezdik az építkezést. A beruházás költségvetése megközelítőleg 1,5-2 milliárd forint - fűzte hozzá, ugyanakkor aláhúzta: pontos összeget csak akkor tud mondani, ha a komplexum felépült.

Rámutatott, hogy az épületegyüttes legfontosabb része a jelenleg is álló 300 négyzetméteres üzemcsarnok lesz, amelyhez egy 1200 négyzetméteres stúdiót is építenek. A filmgyártáshoz szükséges egyéb helyiségeket 1500-2000 négyzetméteren alakítják ki - tette hozzá.

A filmrendező szerint Pécs vonzó lehet a nemzetközi filmipar számára, de szeretnék, ha a központban otthonra találna a regionális és a helyi média is.

Sas Tamás jelenlegi munkáiról szólva elmondta, hogy leforgatták Presszó című első filmjének folytatását. Mint fogalmazott, "valódi tíz év elteltével, valódi ráncokkal és valódi őszüléssel folytattuk a történetet". Ebben a produkcióban - az első részhez hasonlóan - a szereplők életét követik nyomon, azt, hogy történeteik hogyan hatnak, hogyan fonódnak össze.

A Presszó 10 év című új produkcióban a régi szereplőgárda mellett számos új színész is felbukkan, többek között Kovács Patrícia, Herczeg Adrienn, valamint Szávai Viktória - folytatta a rendező. Kitért arra is, hogy a filmből a Magyar Televízióval közösen egy sorozatot is készítenek, melynek forgatása augusztus 2-án fejeződik be, és amely - mint hangsúlyozta - nem egy szappanopera, hanem "komoly filmművészeti teljesítmény" lesz.

Sas Tamás elmondta, hogy az 50 perces darabokból álló, 12 részes sorozatot, melyben 130 színész játszik, októbertől láthatják a nézők, míg a nagyjátékfilmet az utolsó rész levetítése után tűzik műsorra a mozik. Megemlítette, hogy a Presszó 10 év forgatókönyvírója és dramaturgja Csikesz Judit, de olyan neves kortárs írókkal is együtt dolgoztak, mint Darvasi László, Forgách András, Egressy Zoltán, vagy Bacher Iván. Az operatőr Miklauzic Márton.

A nagyjátékfilm és a sorozat költségvetése megközelítőleg 300 millió forint - jegyezte meg a filmrendező, aki kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy jövőre el szeretné készíteni az Egri csillagok remake-jét is, amely tervei szerint egy Harry Potter-filmekhez hasonlóan "nagy látványfilm" lesz.

Címkék

hír



nka emblema 2012