sex hikaye

A Sorstalanság Auschwitzban

Gyors hajrá májusig

2003. április 1. - filmhu
A Sorstalanság forgatása szeptember 30-án kezdődik, így a szereplőválogatásnak, helyszínkeresésnek és a külföldi partnerekkel folytatott tárgyalásnak legkésőbb májusban eredményt kell mutatnia. Közeledik a stáb Havas Henrik által beharangozott auschwitzi utazásának ideje is. A 920 milliós állami hozzájárulás feltételei mellett ezekről kérdezte a filmhu Gréczy Zsoltot, a film sajtófőnökét.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok
„Koltai Lajos, a film rendezője és a stáb tagjai gyerekszereplőt keresnek. Többszáz gyereket megnéztek, de még mindig nem találták meg a megfelelőt. Május a határidő” – mondta Gréczy a szereplőválogatásról, ahol még a film többi szereplőjét sem választották ki.

„Még az sem dőlt el, hol legyen a helyszín.” A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a Pilisben építik fel a koncentrációs munkatábor díszletét illetve egy budapesti műteremben veszik majd fel a főszereplő családjának jeleneteit. Ami biztos, hogy "a Sorstalanság döntő többségét Magyarországon forgatják majd, és elképzelhető, hogy külföldi helyszínek is lesznek”. 

„Nem helyszínkeresés miatt megy a stáb április végén Auschwitzba, hanem terepszemlére - mondta Gréczy arra az információra, amit Havas Henrik, a film werkkönyvírója szivárogtatott ki a filmhunak - "Több múzeumot is megnéz a stáb. Archív anyagokat keresnek, később itthon filmarchívumokban híradórészleteket. Még nem dőlt el, hogyan használják fel ezeket az anyagokat, lehetséges, hogy csak a díszletek miatt lesz ezekre szükség.” Az utómunkák Londonban készülnek majd.

„A stáb önként vállalta el, hogy a majdani bevételből visszaforgatnak bizonyos összeget más magyar filmek gyártásába” - jegyezte meg Gréczy a Magyar Mozgókép Közalapítvány egyszeri 920 milliós támogatásának feltételére vonatkozó kérdésre, majd hozzátette: „Ez a felajánlás teljesen egyedi dolog, nem kérésre történt”.

A Sorstalanság nyolcmillió eurós költségvetésének másik felét a terv szerint koprodukciós partnerek állnák. A film producerének, Barbalics Péternek a produkciós cége, a Magic Media már előmegállapodást kötött a holland–angol Kassanderrel (Greenaway-filmek) az együttműködésről, és előrehaladott koprodukciós tárgyalásokat folytat olasz és német produceri irodákkal is. "A szerződések aláírása legkésőbb májusra várható" – árulta el Gréczy. Már a terjesztésről is folynak a tárgyalások külföldi forgalmazókkal: az érdeklődésben nyilvánvalóan szerepe van a regény Nobel-díjának.

A hazai forgalmazó, az InterCom a várható érdeklődés miatt rekordnagyságú kópiaszámmal indítja majd a filmet, a bemutatót 2004 szeptemberére tervezik.

fotó - Litera

Címkék

hír



nka emblema 2012