sex hikaye

A Werckmeister harmóniák az évtized legjobb filmje

osztott a Diákzsűri

2008. február 11. - filmhu
A Werckmeister harmóniák az évtized legjobb filmje
„Amikor harminc évvel ezelőtt az első filmemet csináltam, egyet tudtam, hogy valamire tudok nemet mondani, ami természetesen generál majd egy igent“ – mondta a Kossuth-, és számos nemzetközi díjjal kitüntetett rendező, munkája folytatására buzdítva a diákzsűrit. A tízéves fennállását ünneplő grémium a 39. Magyar Filmszemle Zöld holló díjait is átadta.

A Werckmeister harmóniákat választotta az Országos Diákzsűri az elmúlt évtized legjobb filmjének. Tarr Béla 2000-ben készült alkotását szombat este díjazták a budapesti Toldi Moziban.

A tízéves fennállását ünneplő grémium a 39. Magyar Filmszemle Zöld holló díjait is átadta.  A döntés értelmében Gigor Attila A nyomozó című alkotása két fődíjat, a legjobb elsőfilmesnek valamint a legjobb nagyjátékfilmesnek járó elismerést kapta. A zsűri indoklása értelmében a film „lendületességéért, humoráért, önmagára, a mai társadalomra és a filmművészetre irányuló reflektálásáért, valamint egy kelet-európai bűnügyi szubzsáner megteremtéséért“ érdemelte az elismerést.

Dokumentumfilm kategóriában a fődíjat Moldoványi Ferenc Másik bolygó című filmje, a különdíjat Kovács Kristóf Malaccal teljes című alkotása kapta.
A Kísérleti és kisjátékfilmek közül Császi Ádám Gyengébb napok cím filmjét választották a legjobbnak. A különdíjat Ujj Mészáros Károly 3 (Történet a szerelemről) című alkotása vihette haza.

Az elsőfilmes szekcióban a különdíjat Till Attila Pánik című alkotása kapta „a rendkívül aktuális téma intelligens humorral és dinamikus vizualitással történő ábrázolásáért“. A nagyjátékfilm szekció különdíját Tolnai Szabolcs Fövenyóra című filmjének ítélték oda „egy jellegzetesen kelet európai történet érzékeny lírai és vízionárius bemutatásáért“.

A legjobb filmzene díját Török Ferenc Overnight című műve vitte haza, a legígéretesebb alkotás Felméri Cecília Kakukk-ja lett.

Szilágyi Erzsébet, az Országos Diákzsűri alapítója elmondta, az elmúlt tíz év díjain látszik, a grémium mindig a generációjához legközelebb álló fiatal filmesek alkotásait részesítette előnyben.

Tematikában más filmeket díjaztak mint a nagyzsűri, más narráció, más forma, más témanyelv az, ami a mai fiataloknak tetszik. A humort igénylik a leginkább – fejtette ki Szilágyi Erzsébet, aki szerint az elmúlt tíz év alatt nem született olyan jelentős alkotás, amelyre a diákzsűri ne figyelt volna oda.

Teszler Tamás, a diákzsűri elnöke kifejtette, céljuk, hogy segítsék a közönség és a szakma közötti kommunikációt. Az Országos Diákzsűri az elmúlt tíz évben 24 filmfesztiválon vett részt, 94 magyar és 12 külföldi alkotásnak 106 díjat osztott ki.



Címkék

hír



nka emblema 2012