sex hikaye

Agnieszka Holland a Cinefest életműdíjasa

A Golden Globe filmrendező

2012. augusztus 28. - filmhu
Agnieszka Holland a Cinefest életműdíjasa

Dolgozott a pályakezdő Leonardo DiCaprióval, a már befutott Andrzej Wajdával, Gary Oldmannal, Jean-Claude Carriere-rel, Gerard Depardieu-vel, Hanna Schygullával, Albert Finney-vel, Ed Harrissel. Golden Globe-díjas, háromszor jelölték Oscarra, legutóbb idén februárban. Szeptember 16-án a miskolci 9. Jameson CineFesten tart mesterkurzust a fesztivál 2012-es életműdíjasa, az európai mozi egyik meghatározó alakja: Agnieszka Holland.

 

Sötétségben (In Darkness) című legújabb filmjét, melyet a mesterkurzus után vetítenek le, nemcsak Oscar-díjra jelölték, hanem a lengyel nemzeti filmfesztiválon is szinte minden díjat elnyert - köztük a legjobb rendezőét. A látványos történelmi film, amely Lembergben játszódik a II. világháború idején, tökéletesen illusztrálja Holland művészi erényeit: négy nyelven beszélő, négyféle nemzetiségű színészeivel tökéletes összhangban hozott létre egy európai művet - amely képes eljutni az európai közönséghez.
 
A lengyel nemzetiségű, Varsóban született Agnieszka Holland pályája kezdetétől "határjáró": a filmrendezést Prágában tanulta, kezdetben Andrzej Wajda és Krzysztof Zanussi mellett tanulta a szakmát, forgatókönyveket írt Wajdának (Danton, Szerelem Németországban). Első filmje, a Vidéki színészek sikere és a lengyel rendkívüli állapot kihirdetése után 1981-ben Párizsba emigrált. Az Armin Mueller-Stahl főszereplésével készült Keserű aratásért jelölték először Oscar-díjra 1986-ban, másodszor 1992-ben nominálták az Európa, Európáért (1990) - a mű elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe-ot is. Első amerikai filmjét, A titkok kertjét, Francis Ford Coppola meghívására, 1993-ban készítette. A még szinte ismeretlen Leonardo DiCaprióra ő bízta 1995-ben első komoly szerepét, Rimbaud-ot, a költőt a Teljes napfogyatkozásban. Közben Kieslowski Három szín: kék című filmjének társírója volt, és megfilmesítette a Washington Square című Henry James-regényt Jennifer Jason Leigh-vel és Albert Finney-vel. 2006-ban Magyarországon forgatta a Beethovenról árnyékábant, Ed Harrissel. A Sötétségbennel tért vissza a csúcsra.
 
Agnieszka Holland szeptember 16-án tart mesterkurzust a Jameson CineFesten, majd a Sötétségben magyarországi premierje előtt átveszi az életműdíjat.






nka emblema 2012