sex hikaye

Amerikai fesztiválkörúton az új Tarr-film

Misztikus Harmóniák Minneapolisban

2007. augusztus 31. - filmhu
Amerikai fesztiválkörúton az új Tarr-film
Európai, ázsiai és ausztrál bemutatók után Tarr Béla A londoni férfi címmel készített új filmjét az amerikai kontinens elsőrangú fórumai tűzik műsorra szeptemberben - adta hírül a Filmunió. Toronto, Vancouver, Montreal, Minneapolis, Chicago, New York A londoni férfi tengerentúli utazásának állomásai.

Masters elnevezésű válogatásában mutatja be az új Tarr-filmet az észak-amerikai filmpiac kapujaként számon tartott torontói filmfesztivál, amelyre idén 32. alkalommal kerül sor szeptember 6–i kezdettel. A torontói fesztivál Masters válogatásába a kortárs filmművészet mesterműveit hívja meg. A magyar-francia-német koprodukcióban készült Tarr Béla film Chabrol, Gitai, Huo Hsiao-hsien, Kitano, Loach, de Oliveira, valamint Rohmer legújabb munkái között lesz látható, a bemutatón Tarr Béla személyesen vesz részt.

Az észak-amerikai premiert követően Kanada további két nagyvárosában mutatják be Georges Simenon „bűnregényének” filmátiratát: a vancouveri nemzetközi filmfesztiválra, majd a montreali Nouveau Cinéma szemlére is meghívták A londoni férfit.

Itthon a Moziünnepre jön A londoni férfi
Georges Simenon-mű filmen

Szeptember közepén a minneapolisi Walker Art Centerben mutatják be Misztikus Harmóniák címmel Tarr Béla életművét. A vetítéssorozat mottójául Susan Sontag gondolata szolgál, melyben a világhírű filozófus Tarr munkásságát „a kortárs filmnyelv szabályait megszegő hősies küzdelemként” jellemzi. A minneapolisi retrospektívhez kapcsolódva a Regis Dialogue című programsorozat vendége lesz Tarr Béla. A kortárs filmművészek és neves filmkritikusok nyilvános találkozásának szentelt rendezvényen Tarr beszélgetőpartnere Howard Feinstein lesz szeptember 14-én. Howard Feinstein vezető amerikai lapok munkatársaként (The New York Times, Vanity Fair, Village Voice) ismert kritikus világszerte.

Tarr Béla munkásságáról, az egyetemes filmművészetben elfoglalt helyéről, és filmtörténeti jelentőségéről a Chicago-i Facets Cinémathéque-ban tartanak háromnapos szimpóziumot szeptember 16-val kezdődően. A rendezvény műsorra tűzi a Werckmeister harmóniák-at, valamint A londoni férfit. A szimpóziumon az amerikai filmkritika jeles személyiségi vesznek részt, előadást tart többek között Jonathan Rosenbaum (Chicago Reader), David Bordwell (esztéta) és Scott Foundas (L.A.Weekly).

Az USA kulturális fellegvárában, a New York-i Lincoln Center filmszemléjén mutatják be A london férfit az év legfontosabbnak tartott mozgóképei között. A New York-i Filmfesztivál szeptember 28-án veszi kezdetét, immáron 45. alkalommal. A szemle különlegessége, hogy tradíciójához híven, játékfilm válogatásában csekély számú filmet mutat be, idén mindössze 11 alkotás képviseli a világ filmművészetét. Magyar rendező munkája több mint tíz éve nem kapott meghívást, legutóbb Tarr Béla Sátántangó című filmje volt látható ebben a válogatásban. A londoni férfit a New York-i Filmfesztiválon Tarr Béla jelenlétében vetítik.

A fesztiválokról bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

hír



nka emblema 2012