sex hikaye

Az Érintettek az idei MADE Kameradíjas

Díjaztak a dokusok

2005. május 30. - filmhu
Az Érintettek az idei MADE Kameradíjas
A Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete /MADE/ 2000-ben KAMERA-díjat alapított azzal a céllal, hogy a filmszemléken (versenyben és versenyen kívül) induló dokumentumfilmek közül a legjobbat jutalmazza. Az idén hatodszor átadásra kerülő vándordíj egy bronzszobor, Haraszty István alkotása.

Tóth Artin
Ez évben a KAMERA-díjat a MADE Tóth Artin alkotónak ítélte Érintettek című filmjéért. Különdíjban részesült Balog Gábor – Hajdú Farkas Zoltán Az árulásrólcímű filmje.

A zsűri tagjai: Dénes Gábor, Gulyás Gyula, Gyarmathy Lívia, Kisfaludy András, Mohi Sándor, Nádasy László, Péterffy András, Tari János, Tölgyesi Ágnes.

„Nem feltétlenül ellenzsűri vagyunk, volt már úgy is, hogy szemlén díjazott filmnek adtuk oda a mi díjunkat. Fontos leszögezni azonban, hogy a MADE Kamera-díjat maga a szakma adja. Ez egy civil gesztus a dokumentumfilmes rendezők részéről. Sokan megnézzük az adott év filmtermését, majd egy szimpátiaszavazás során kiválasztottunk 8-10 alkotást. Ezt követően döntött egy szűk zsűri, de az egész nem egy nagyon merev matematikai rendszer szerint működik, inkább közös megegyezés alapján. Idén a csontvelő átültetés témáját feldolgozó, Érintettek című filmnek adtuk a díjat, mely félig tudományos, félig drámai alkotás.” mondta el a filmhunak a zsűri munkájában első alkalommal résztvevő Péterffy András.

„A díj a szakma megbecsülése az alkotók felé. Korábban a tanítványaim közül többen is megkapták már a díjat, ennek külön örülök. Én olyankor természetesen nem szavaztam, most először zsűriztem.”

Péterffy hangsúlyozta, hogy a döntés elsősorban szakmai és emberi szempontok alapján történik, a MADE Kamera díja nem újságírói díj. „Az emberi drámát, a humánumot keressük a filmekben, és előnyben részesítjük az igazi dokumentarista helyzeteket, az egyszerű riport helyzetekkel szemben. Fontos szempont még a társadalmi hasznosság.”
 

Balog Gábor
A vándordíj mellé minden egyes díjazott egy bronz plakettet kap, amelyet Egri Zoltán iparművész tervezett. Ez évben első alkalommal a fődíjhoz 250 000 Ft értékű utómunka kapacitás is jár a díjazottnak.

Az ünnepélyes díjátadóra 2005. május 27-én 10-órakor került sor az Odeon Lloyd moziban. Az ünnepségen fellépett: Csáki András gitárművész. Laudációt mondott, és a díjakat átadta: Kisfaludy András, Péterffy András, Dénes Gábor filmrendezők. A ceremónia során hivatalosan megalakult a Magyar Dokumentumfilmes Műhelyek és Gyártók Szövetsége is, mely nyitott szövetség formájában igyekszik a nem-fikciós műfaj érdekeit képviselni. A Kisfaludy András kezdeményezésére létrejött szövetség öttagú vezetősége, Kisfaludy, Gulyás Gyula, Dér András, Dárdai István és Péterffy András elsősorban „a játékfilmek felé orrnehéz” filmszakmán belül próbálják a dokusok státuszát javítani.

Eddigi díjazottak: Kőszegi Edit és Szuhay Péter: Történetek a boldogulásról (2000);  Mohi Sándor: Ahogy az Isten elrendeli – Olga filmje (2001);  Almási Tamás: Sejtjeink – Különdíjban részesült Füredi Zoltán Északföld című filmje. (2002);  Juhász Zsolt-Schilling Sára-Szalay Péter: Csúnya betegség – Különdíjban részesült Tóth Péter Pál Tigrisszelidítő című filmje. (2003); Gulyás János Szamizdatos évek – Különdíjban részesült Sós Ágnes Teri nagyi című filmje. (2004)

 

Tóth Artin: Érintettek

Tóth Artin: Érintettek
rendező/director: Tóth Artin, szin/syn: Tóth Artin, dr/dr: Ozsda Erika, o/ph: Tóth Artin, rip/rep: Tóth Artin, narr/narr: Nyakó Júlia, z/m: Czipott Géza, v/ed: Tóth Artin, h/sd: Rózsa László, gy/p.m.: Tóbiás Tímea, p/p: Mécs Mónika, sze/cast: Rácz Attila, Jedlovszki Katalin, Rácz Viktor, Rácz Orsolya, gyártó/p.c.: Balansz Film, M&M Film, támogató/supported by: Egészségügyi Minisztérium

2004, színes/colour, 70 perc/mins, video

Ez a film az első része annak a sorozatnak, amely a magyarországi donorkérdésről szól, az élő donorságról, a csontvelő transzplantációról. Mi magunk is ugyanazon koreográfia szerint csöppentünk a történetbe, mint eddig mindenki: olvastunk, vagy láttunk egy felhívást, melyben s.o.s. segítséget kértek egy kisgyerek vagy egy felnőtt számára.

Az esetek nagyrészt leukémiás megbetegedéssel álltak összefüggésben. Ilyenkor az ember hirtelen bátornak érzi magát, tettrekésznek, és szalad a telefonhoz, hogy ő bizony szívesen ad. De mi történik, ha azt mondják a vonal túlsó végén, hogy: jó?

Attilával 2003. novemberében kezdtünk el forgatni a budapesti Szent László Kórházban. Csontvelő átültetésre várt. Kezdetét vette egy újfajta élet, steril körülmények között, a világtól szinte hermetikusan elzárva. És kezdetét vette egy hihetetlen küzdelem az életért, amely küzdelemnek Attila fantaszikus gyógyulni akarása lett a kulcsa.

Kameránk 1 éven keresztül rögzítette az eseményeket. A steril bokszon belüli világról, a sikerekről, a mélypontokról, egy 14 éves kisfiú harcáról.


Tóth Artin – Filmográfia
Fontosabb munkák – válogatás

Filmek:
Szőke András: Boldog lovak (operatőr)
Cs. Nagy Sándor: Caligula(vágó)
Romano Kher hagyományőrző dokumentumfilm (vágó)
KEN -Vágvölgyi B. András hongkongi dokumentumfilmje (rendező-asszisztens és vágó)
A Peace Corps budapesti részlegéről szóló dokumentumfilm (rendező)
Így szültünk mi – dokumentumfilm az otthonszülésről (rendező-operatőr)
Magdafilm - B. Müller Magda standfotósról készült portréfilm (rendező-operatőr és vágó)
Este jó, este jó – kisjátékfilm (rendező, operatőr és vágó)
Érintettek – dokumentumfilm (rendező, operatőr és vágó)

Balog Gábor, Hajdú Farkas Zoltán: Az árulásról

Az árulásról
rendező/director: Balog Gábor – Hajdú Farkas Zoltán, szin/syn: Hajdú Farkas Zoltán, o/ph: Balog Gábor, v/ed: Uchlaczki Lilian, h/sd: Kapcsos Vince, gy/p.m.: Szederkényi Miklós, p/p: Buglya Sándor, gyártó/p.c.: Dunatáj Alapítvány, támogató/supported by: Duna Televízió

2004, színes/colour, 82 perc/mins, video

A szászok kilencven százaléka a második világháború óta elhagyta szülőföldjét. Mára mindössze tizenötezren maradtak, a lakosság átlagéletkora hatvan év. Vajon árulásnak minősíthető-e a nép önkéntes pusztulása?

A szász nép két értelmiségije, Hans Bergel író és Eginald Schlattner lelkipásztor erre a kérdésre keresik a választ. A börtönt és munkatábort megjárt otthonmaradók a szülőföld elhagyásáról és az identitásról, a félelemről és a börtönről elmélkednek.

Díjjal fejezi elismerését a zsűri Balog Gábornak és Hajdú Farkas Zoltánnak Az árulásról c. filmjükben végzett munkájukért. A lélek olyan mélyrétegeit tárják fel az áruló és az elárult oldaláról, melynek ismerete mindannyiunknak járhatóbbá teszi a megértés és a megbocsátás útját.



Címkék

hír



nka emblema 2012