sex hikaye

Berlini elismerés a Boldog új életnek

Merre tovább?

2007. február 19. - filmhu
Berlini elismerés a Boldog új életnek
A 38. Magyar Filmszemle elsőfilmes elismerése után Berlinben is díjazták Bogdán Árpád első nagyjátékfilmjét, a Boldog új életet. Február 17-én Berlinben Wieland Speck, a Panorama program igazgatója a rendezőnek elismerő oklevelet adott át. A hivatalos közlemény szerint a programigazgató reménykedik abban, hogy a fiatal rendezőt és következő filmjét hamarosan viszontláthatja a berlini mustra meghívottjaként.

Bogdán Árpád két rövidfilm után a Laokoon Filmnél készítette el önéletrajzi elemekkel átszőtt első nagyjátékfilmjét, melynek forgatókönyvírója és rendezője is egyben. Az intézetben felnőtt roma fiú története elnyerte a nem rég befejeződött 38. Magyar Filmszemle legjobb elsőfilmes díját, valamint a Diákzsűri azonos kategóriában kiosztott elismerését, s a film producerei, Sipos Gábor és Rajna Gábor – részben a Boldog új élet okán – megkapták a produceri díjat.

A Boldog új élet a szemléről egyenesen Berlinbe utazott, ahol szombat este, a Berlinale záró ceremóniáján újabb elismerésben részesült: Wieland Speck, a Panorama program igazgatója elismerő oklevelet adott át a rendezőnek, s kifejezte abbéli reményét, hogy a Berlinale hamarosan ismét vendégül láthatja a rendezőt és legújabb filmjét.

Bogdán Árpád a filmhu-nak úgy nyilatkozott, bár sejti, hogy a programigazgató minden résztvevőt hasonló szavakkal bíztatott, úgy érzi a bíztatás szívből jött, már csak azért is, mert Wieland Speck később hozzátette: a rendezőnek nem lesz könnyű dolga, ha másodszor is meg akarja ismételni a Boldog új élet bravúrját.

Sok tanács, bíztatás

A direktor nem is akarja elkapkodni: mint azt a filmhu-nak elmondta, bár vannak kibontásra váró szinopszisai, melyek közül saját szkriptből tervezi következő filmjét, egyelőre vár. „Sok tanácsot és bíztatást kapok, de csak azért, mert látom, hogy vevők lennének egy következő filmre, nem akarom elhamarkodni, vagy összecsapni a második filmemet.” Amely vélhetően a Boldog új élethez hasonlóan személyes indíttatású lesz: „azokhoz az alkotókhoz tartozom, akik leginkább olyan dolgokról tudnak hitelesen, hihetően és érzékletesen beszélni, amelyekkel kapcsolatban van személyes élményük, s ezért gondolataik is vannak”.

Berlin után várhatóan folytatódik a Boldog új élet nemzetközi fesztivál-körútja. Mint arról a rendező beszámolt, a szemle és a Berlinale alatt is számos fesztivál-megkeresés érkezett hozzájuk, de mint mondja, ezeket ő nem tartja számon: „természetesen jól esik az érdeklődés és egy-két fesztiválváros neve különösen megmelengette a szívemet, de mivel ezek a dolgok még további egyeztetésre várnak, csak annyit szűrök le belőle, amennyit érdemes: van érdeklődés.”

Rajna Gábor, a Laokoon Film producere a filmhu érdeklődésére felsorolt párat az eddig bejelentkezett fesztiválok közül, így megtudtuk, hogy Szarajevótól Bécsen keresztül Los Angeles-ig számos fesztivál szívesen vendégül látná Bogdán Árpád filmjét, ugyanakkor a producer hozzátette, a film fesztiválszereplését a Filmunió szervezi, így egyelőre nem tudni, hol folytatja a Boldog új élet nemzetközi körútját.



Címkék

hír



nka emblema 2012