sex hikaye

Magyarok a Berlinalén

5 hazai alkotás Berlinben

2007. február 8. - filmhu
Sokszínű és markáns lesz a magyar jelenlét a február 8-án kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A különböző programokban öt magyar film és egy magyar részvételű koprodukció lesz látható. Mészáros Márta életműve elismeréseként Berlinale Kamera Díjat kap. A Shooting Stars programon Nagy Péter mutatkozik be.

1994 óta nem volt arra példa, hogy Magyarországról öt film gazdagítsa a berlini filmfesztivál programját. 2007. február 8–18. között a Berlinale legfontosabb válogatásaiban sokszínű és markáns magyar jelenlét várható.

Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv – Mansfeld Péter emlékére című alkotása a rövidfilm versenyben indul az Arany Medvéért. Bollók Csaba utcagyerekek kemény életét bemutató műve, az Iszka utazása a „Generation” versenyfilmjei között lesz látható. A fesztivál „Panorama” válogatásába kapott meghívást a Boldog új élet, Bogdán Árpád első munkája, mely a Berlinale legjobb első film díjáért is versenyre kel. Esztergályos Károly rendhagyó szerelmi történetét, a Gálffi László, Kerekes Éva és Szabó Dávid főszereplésével készült Férfiakt című filmet szintén a „Panorama” szekció mutatja be.

2006 legsikeresebb magyar mozifilmje a Szabadság, szerelem a „Berlinale Special” válogatásba kapott meghívást és az EFM-en, a filmvásáron a forgalmazóknak is bemutatják.

Iszka Budapest után Berlinbe utazik

Életműve elismeréseként Mészáros Mártát az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Kamera Díjjal tünteti ki február 13-án. E jeles alkalomból újra műsorra tűzik az Örökbefogadás című filmet, mely az első magyar résztvevő volt az akkor még Nyugat-Berlinben megrendezett fesztiválon és el is nyerte a fődíjat 1975-ben. Mészáros Márta volt a legelső rendezőnő, akit a berlini Arany Medvével jutalmaztak.

A magyar filmeket az alkotók és a főszereplők részvételével mutatják be a Berlinalén.

A tizedik születésnapját ünneplő Shooting Stars programon Nagy Péter, a Lora című film férfi főszereplője mutatkozik be Európa ígéretes színésztehetségei között. Herendi Gábor új alkotását, a Lora-t, a berlini filmvásáron mutatják be a forgalmazóknak.

Az elmúlt évek magyar Shooting Star-jai közül Gryllus Dorka Sam Garbarsky Irina Palm című filmjének szereplőjeként tér vissza Berlinbe. Az európai koprodukcióban készült új Garbarsky-mozi a fesztivál 26 versenyfilmjének egyike.

Fekete Ibolya a John Templeton Filmdíj tizedik születésnapjára hivatalos, ugyanis Chico című filmjéért 2001-ben elnyerte e rangos elismerést.

A fesztivál „Forum” válogatásában Srdan Golubovic A csapda című műve kapott meghívást. A szerb-német-magyar koprodukció az Új Budapest Filmstúdió részvételével készült, koproducere Kántor László volt.

A magyar filmesek legifjabb generációját a Berlinale TALENT CAMPUS-on Gerevich András forgatókönyvíró, Madarász István rendező, Pető Kata színművész és Vadócz Péter rendező képviseli.



Címkék

hír



nka emblema 2012