sex hikaye

Bódy Gábor - leletmentés a Filmszemlén

A Kozmikus szem

2004. január 16. - filmhu
2-2  /  2
A 35. Magyar Filmszemle kiemelt információs programjában szerepel egy igazi különlegesség is: Bódy Gábor hagyatékából, a Kozmikus szem című szinopszishoz leforgatott töredékanyagból látható majd egy hatvan perces válogatás január 31-én, 18.30-kor a Mammutban. A válogatást Durst György állította össze, több mint tíz órányi nyersanyagból.
Kozmikus szem (szinopszis)
Az alábbiakban Bódy 1975-ben írott szinopszisa olvasható, amely 1996-ban, a Peternák Miklós által szerkesztett Végtelen kép című Bódy Gábor írásait tartalmazó kötetben jelent meg.KOZMIKUS SZEM

(science non-fiction-fiction)


A Kozmikus szem fikciója az, hogy nem fikció. A film fiktív tartalma nem fiktív, dokumentumelemekből épül fel. A fikció célja ugyanakkor az, hogy a nem fiktív, dokumentumelemek önálló egzisztenciáját annál is élesebben megvilágítsa, mint amennyire azok szokott megnyilvánulásukban kifejeződhetnek.

(A fikció:) fel nem derített hátteréből megfigyeléseket gyűjtenek a földről. Ezeket a „vizuális szondákat” mintegy elfogott adásként, rádiócsillagászok egy csoportja „lehallgatja” (látja). Az adások természetének és logikájának a megfejtése a film tárgya. Ez a megfejtés egyúttal egy általános vizuális logika kifejtését is jelenti.

A cselekménynek az ad fordulatot, hogy a „kozmikus szem” megfigyelései és a rádiócsillagászok adásvétele, ill. ezzel kapcsolatos megfigyeléseik mindinkább szinkronba kerülnek (azaz a megfigyelők megfigyelik a megfigyelteket), míg  végül teljesen egyidejűvé válnak. Egy olyanfajta információrobbanással jár ez, mint amikor egy mikrofon a rákapcsolt hangerősítővel „összegerjed”.

A voltaképpeni film ebben a fázisban kezdődik: tehát a történeteket már visszamenőleg, a két összegerjedt megfigyelőrendszer – egy birtokos nélküli kozmikus híradó – közös memóriájának önrendezése folyamán bogozzuk ki.
A film egy részét komputerszámítások alapján akarom megoldani. Ezzel kapcsolatban a szükséges kísérletet már elvégeztem és részben filmszalagra is rögzítettem.

A film műfaja: dokument-sci-fi….science non-fiction/fiction….szemiotikai persziflázs és ismeretelméleti kalandfilm.

1975 december 1.

Bódy Gábor

Címkék

hír


2-2  /  2

nka emblema 2012