sex hikaye

Boldog új élet a ScreenDaily-ben

Így látták ők

2007. március 12. - filmhu
Boldog új élet a ScreenDaily-ben
Bogdán Árpád első filmjét, a Boldog új élet-et a ScreenDaily főleg a formai megoldások miatt méltatta. Egy egyedi vizuális tehetség megnyilvánulása ez, amiből kitűnik az erős metaforák, és az elhanyagolható elbeszélés iránti erős hajlam – írta a nemzetközi kritika.

Boldogságot, újdonságot és majdnem mindenféle életformát nélkülöző világot teremt Bogdán Árpád új, debütáló nagyjátékfilmjében, a Boldog új élet-ben. Egy borongós alkotás telített színekben úszva, amit néha feloldanak a szórványos, lágyabb színezetű flashback jelenetek. Egy egyedi vizuális tehetség megnyilvánulása ez, amiből kitűnik az erős metaforák, és az elhanyagolható elbeszélés iránti erős hajlam – írja a ScreenDaily.

Bogdán főszereplőjének (Orsós Lajos) elszántsága annyira nehezen jön le a vászonról, hogy a nézők talán közönyösek maradnak vele és a problémájával szemben. A formát emiatt nagyobb figyelem illeti, mint a tartalmat, Bogdán tehetsége szemrevaló, de meggyőződésük szerint valószínűtlen, hogy rendezői debütálása fesztiválkörútra indulhatna (noha Berlinálét korábban megjárta már a film, és elismerő oklevéllel távozott).

Pozitívumként említették, hogy az éles szemű képkompozíciókat, az ügyes atmoszférateremtést. Az apró életjelek – napfény, zöld mezők – rövid időre, csakis a flashback jelenetekben idéződnek fel, hogy azonnal szétzúzza őket az elkeseredett kisgyermeket üldöző kutyák vad csaholása.  Elismeréssel írtak az operatőri munkáról, mivel mindvégig fenntartotta a telített megjelenést, és a képi világ bátran ellenpontozta a szándékosan kopár, kiüresedett díszleteket.

A színészi alakításokra már nem találtak annyira hízelgő szavakat: Orsós Lajos játéka a mélabús arckifejezésen kívül nem képes másra, de ezt a kis gikszert inkább a rendezői szándék megnyilvánulásának tudták be.



Címkék

hír



nka emblema 2012