sex hikaye

Box office: Brütális hét

Hűvös, halomba

2009. július 13. - filmhu
Box office: Brütális hét
Két szempontból sem nevezhető hétköznapinak a múlt hét és a vége: a mozikba került az év politikailag leginkorrektebb filmje (értsd pimasz és vulgáris mint egy piaci légybe oltott kamionsofőr), a Brüno, másrészt a múlt héten is hengerelő Jégkorszak most sem hagyott sok levegőt a többieknek.

Vannak eleve lefutott meccsek, amikor a szereplők maguk is belátják, nincs értelme riválist küldeni a ringbe, mert csak mészárlás lenne belőle - ilyenek az egybemutatós hetek, évente 3-4-5-ször. Az viszont még ritkább, hogy egy film a második héten is úgy dönt, a többiek inkább ne próbálkozzanak. A héten egy ilyen természeti tüneménnyel találkozunk.

A számok alapján amúgy nem történt semmi meglepő: miután a múlt héten bemutatkozott a Jégkorszak 3., 16%-kal visszaesett a filmek össznézettsége. A múlt héten körvonalazódni látszódó blockbuster dream team masszívumába csak pár kisebb játékos tudott beékelődni, mint a három hete töretlenül a top10-ben vitézkedő Coco Chanel Audrey Tautou-val (91194 nézővel a 7., és csak 13%-ot esett vissza a nézettsége), vagy a Crank 2. - Magasfeszültség (8. hely, 2709 látogató), de ez az alsóház, ahová nem olyan nehéz bejutni, elég egy jobbfajta klubvetítés.

Hatodiknak indult a Brüno, Sacha Baron Cohen polgár- és antipolgárpukkasztása, amely kétségkívül nem hat olyan frissen, mint a Borat, sőt inkább erőltetett utánérzés csak - 8384 nézőnél csaptott ki valamilyen biztosítékot. Az Excsajok szelleme a 3. lett, de hát ilyen tikkasztó melegben mi esne jobban egy másfél órás limonádénál - 14 183 nézője kicsit kevesebb, mint a 4. Transformers film nézőszáma, de nagyjából igaz lehet a képlet, hogy a csajok erre, pasijaik meg arra ültek be. Az ötödik helytől indulnak a tízezres lélekszámú mozik, ami sűrű és kiegyensúlyozott mezőnyre utal, de elég csak arra utalnunk, hogy a top10 kilenc delikvense összesen nem bírt az elsővel - borul az asztal. De beszéljenek a számok!

74 334 vs. 85 945 - na ki a király? Persze hogy a Jégkorszak 3. - A dínók hajnala. Igaz, a film az 50-es évek agitprop anyagaihoz hasonló finomsággal és szerénységgel összesen 47 kópiával lepte el az országot, tehát aki kilépett az otthonából, jó eséllyel motkányba botlott, ám ez önmagában még nyilván nem lenne elég egy ekkora eget rengető sikerhez: két hét alatt 289 836 néző hűtötte le magát glaciálisan. Még így is 25%-os a nézői aktivitás visszaesése, minő katasztrófa. De jobbak vagyunk, mint Amerika, ahol 31%-ot esett a látogatottság, bár a bevételi oldalon így is már 120,5 milliót mutat a pénztárgép (külföldön amúgy Ororszországban a legsikeresebb a film a maga 20 milliós csengetésével). Nem tűnik elérhetetlennek tehát az első Jégkorszak 176 milliós bevétele, mondjuk a Nagy olvadás 195,3-as szintjét nehezebb lesz abszolválni.

Amerikában a Brüno vitte el a pálmát, de 30,4 milliós premierheti eredménye hiába jobb, mint anno a Borat 26,4-e, utóbbit negyedannyi helyen vetítették, és furcsamód a nézőket is kevésbé osztotta meg (42-28 a Brüno, illetve 53-10 a Borat esetében azok aránya, akik a két szélső helyre értékelték a filmeket, vagyis a Borat többeknek tetszett, és a Brünónál kevesebben utasították el).

Még egy pótlás a múlt hétről: Budapesten az Engedj be! a 15. helyen kezdett 562 nézővel, míg a 2. héten majdnem százzal, 467-re csökkent a nézőszám - most mondjuk azt, hogy a Nyugatnak anno 7-800 előfizetője volt? Inkább maradjunk annyiban, hogy ennél a filmnél sem tudtuk a nézők közé számítani a netes letöltők névtelen táborát.

 

(forrás: odeon.hu, box office mojo, országos terjesztői adatok)






nka emblema 2012