sex hikaye

Box Office: Mamma-fixáció, Kusturica-kudarc

Visszatért az élet

2008. augusztus 26. - filmhu
Box Office: Mamma-fixáció, Kusturica-kudarc
Miután a növekedési hormon már a tévénézők szemére hatni kezdett, a fotelbe töppedt lakosság egy része dörgő nemet kiáltott a nekünk amúgy is inkább egy kudarctűrőtréningnek tűnő olimpiára, kevesebb üres hely maradt az addig kriptaszerűen kongó mozikban. Ráadásul hivatalosan is megérkezett a Hellboy 2.

A múltkori 50 000 körüli nézőszám nyugodtan minősíthető egyszeri kisiklásnak, a rendszer korrigálta magát, s a moziba járókban is megjelent a rejtett bűntudat. Kezük a láthatatlan popcornoszacskókat markolászta, szájuk hangtalan szívta az eszmei szívószálat, s a sokadik olimpiai gyengélkedés után beóvakodtak a műintézménybe. Túlzásba azért nem estek, de azért egy 70 786-os össznézőszámot sikerült összehozni.

Kezdjük a legvégén, mert itt valószínűleg búcsút kell vennünk régi barátunktól, hovatovább családtagunktól. 14 hét után a 20. helyre esett vissza az (és akkor eme ünnepélyes alkalomból írjuk ki végig ezt a rettenetes címet) Indiana Jones és a kristálykoponya királysága, 602 nézőt összehozva. A film összesen 171 797 nézőt kerített hatalmába, ami Indy ismertségét tekintve kevés, a film minőségét tekintve viszont sok - jó átlagnak számít tehát.

Nem ugrunk sokat: rögtön a 19. helyen indított az egyik premierfilm is, Emir Kusturica: Az ígéret szép szócímű népmesei Piedone-története. Az Arany Pálmákban verhetetlen rendező immáron második filmje kap szentenciaszagú címet (Az élet egy csoda volt a másik), ami vitathatatlanul jogos, ha az újabb Kusturica-opuszok szájbarágós és erőltetett eszmeiségét vesszük. A falusi élet apoteózisa, a nép romlatlan energiáinak hirdetése, a bűnös városi élet bája mind hozzátartozik Az ígéret szép szó hagymaszagú aurájához, de itt már egyértelműen egy kiüresedő filmrendező kapálózását láthatjuk saját hírnevében, jelentőségében és mindenekelőtt manírjaiban. Ezt úgy nagyjából hűen tükrözi a 750-es nézőszám.

Nagy népi manír - Kusturica-mantra

A Szex és New York149 544 össz-, 890 heti nézővel a 12., ami igazából csak a végkövetkeztetés miatt érdekes, úgyhogy ugorjunk. Hihetetlen, hogy A Múmia - A sárkánycsászár sírja összekaparta magának a 100 000 nézőt (107 919-nél jár egész pontosan), nyilván gerontológusok írják fel a nyugdíjastársadalomnak a Jet Li-féle karbantartó gimnasztika miatt. 6 403 nézővel így is az 5. a film.

A 4. lett Peter Segal premieres vígjátéka, a Zsenikém - Az ügynök haláli. Ugyan milyen filmet csinál az, aki egyszer már letette az asztalra a Csupasz pisztoly 33 1/3-ot? Robert Rodriguez óta nem kérdezünk ilyesmit, de élünk a gyanúperrel. A Zsenikém egyenetlen film, pár jó és jó ritmusú poén mellett számos eltúlzott, túlrágott és rossz humorizálás is elhangzik a filmben. A filmnek jó lakmuszpapírja Steve Carell: amilyen jó volt 40 éves szűznek, olyan semmilyen, egyenetlen James Bond-utánzatnak. Egyszóval álagos film lett a Zsenikém, 4. hely, 6909 néző, középszer (pedig Segal mindent megpróbált, még azt a Ken Daviatant is betette a filmbe, aki maga Borat arcára ült meztelenül).

Hiába a nagy igyekezet, a Zsenikém csak közepes film

A sötét lovag
szintje 10 000 néző alá esett (4-gyel kevesebb), 3. hely, összesen 100 000 néző alatt (93 140) - és még a paraméterkönyv is megváltozott, ennyi bosszúságot egyszerre. Guillermo Del Toro mozija, a várva várt Hellboy II: Az aranyhadseregpedig csak 2. lett 11 207 nézővel. A töméntelen fantáziálás teltségérzetet, puffadást, sápadtságot okozhat, rossz esetben az embernek lefűrészelik a szarvait, aztán szevasz, oda a tét, ami marad, puszta vizuális nyújtógyakorlat, tripla Axelek az Antarktiszon. Ami viszont valahol mélyen nyúlt be a közönségnek, az az első helyezett: a Mamma Mia!.

Ez a film hat hete megy, és másodiknál rosszabb még sosem volt, a hatodik héten pedig megint első. Vitathatalanul 2008 legsikeresebb magyarországi filmje. 14 403 nézővel első, össznézőszáma 243 608, határ a csillagos ég, bevétele 266 millió forint - egy jobbféle magyar mozi költségvetése. Rispect, Meryl, rispect Pierce, Björn és Benny és a többiek - egy ideig a trónon maradtok, az biztos. (Ja, a Szex és New York azért érdekes, hogy az idő azért rostál rendesen.)

Forrás: odeon.hu



Címkék

hír



nka emblema 2012