sex hikaye

Cinefest-életműdíj Sławomir Idziaknak

Az európai mozi nagy alakja

2009. szeptember 3. - filmhu
Cinefest-életműdíj Sławomir Idziaknak
Számos Kieslowski, Zanussi és amerikai alkotás operatőrének, Sławomir Idziak-nak ítélték oda idén a Cinefest-életműdíjat. Az átadásra a fesztivál nyitóünnepségén kerül sor.

Sławomir Idziak többek között a Három szín: kék, a Veronika kettős élete, a Rövidfilm a gyilkolásról, A sólyom végveszély, a 2007-es Harry Potter és a Főnix rendjének operatőre. Részese volt Krzysztof Kieslowski legnagyobb sikereinek, tizennégy Zanussi-film operatőre volt, majd Hollywoodban is a legnagyobbakkal dolgozott együtt. 1991-ben a Velencei Filmfesztiválon megkapta a legjobb operatőrnek járó díjat, 2002-ben Oscar-díjra jelölték. Most pedig a CineFest életműdíjjal tünteti ki Sławomir Idziakot.

Az európai  mozi egyik legnagyobb (és legszerényebb) alakja néhány évvel ezelőtt, fiatal filmeseket támogatandó, megalapította a Film Spring Opent, amely az online filmkészítés és filmforgalmazás területén kíván segítséget nyújtani pályakezdő alkotóknak. Idziak szeptember 12-én 11 órától erről is beszél majd a nyilvános workshopon, a Művészetek Háza Béke – Funzine termében Miskolcon.

Az életműdíj átadására szeptember 11-én, a CineFest nyitóünnepségén kerül sor 17.30-kor.






nka emblema 2012