sex hikaye

Európa felfigyelt a Cinefestre

Szilárd Alapokon a Fesztivál

2009. május 11. - filmhu
Európa felfigyelt a Cinefestre
A MEDIA program 25 ezer eurós támogatásban részesítette a miskolci Fiatal filmesek fesztiválját: szeptember 11. és 20 között ismét a filmeseké Közép-Európa leghosszabb sétálóutcája. Május 31-ig még lehet nevezni!

Káli Sándor, Miskolc polgármestere és Fedor Vilmos alpolgármester a Miskolcon rendezett sajtótájékoztatón elmondta: a filmművészet mindig is fontos szerepet játszott a város életében - és fordítva: a város is fontos szerepet játszik a film életében. Egyre-másra tűnnek fel a miskolci gyökerek nemcsak Zitkovszky Béla, Pressburger Imre, Lengyel Menyhért életében, de nemrégiben jutott a szervezők tudomására, hogy a Kettős játék és a Michael Clayton rendezője, Tony Gilroy édesanyja is miskolci. Korai lenne még konkrétumokba bocsátkozni, de annyi már biztos, hogy Tony Gilroy elfogadta a szervezők meghívását, és valamilyen formában jelen lesz a filmfesztivál ideje alatt Miskolcon. Két évvel ezelőtt Pressburger Imrét ünnepelték Miskolcon, és emléktáblát helyeztek el az egykori szülőháznál, idén az unokáit is szeretnék vendégül látni: Andrew vagy Kevin MacDonald is Miskolcon lesz.

Fedor kiemelte, Miskolc számára fontos, hogy a városról kialakult ipari képet megváltoztassák, és erre csak akkor van lehetőség, ha a kultúra és az oktatás területén a válság ellenére sem lesznek elvonások. Így a Cinefest is számíthat a városra, az anyagi és nem-anyagi jellegű támogatás mellett a város befejezési garanciát is vállal. Fedor biankó támogatásnak nevezte ezt a finanszírozási formát: ha mégsem sikerülne összegyűjteni a fesztivál megrendezéséhez szükséges pénzösszegeket, akkor város vállalja, hogy a hiányzó pénzt a szervezők rendelkezésére bocsátja. Madaras Péter szervező elmondta, hogy szerencsére eddig még nem kellett igénybe venniük ezt a támogatási formát, mert minden évben összegyűlt a szükséges összeg: az idén hatodik alkalommal megrendezett miskolci mustra szilárd pénzügyi bázison áll.

Idén a MEDIA program volt a fesztivál segítségére: az Európai Unió audiovizuális szerve 25 ezer euró támogatásban részesítette a Cinefestet. A MEDIA számára kiemelten fontos az európai filmek nézőkhöz való eljutásának, tehát a promóció, a forgalmazás, a mozik és az események támogatása. Kiss Enikő a Mediadesk képviseletében elmondta, a fesztiváloknak kedvez a trend: ahol nemcsak a filmről szól az esemény, hanem találkozók, megbeszélések, társas programok veszik körül a vetítést. A Cinefest a fiatal filmeseknek kínál bemutatkozási lehetőséget, nagy megtiszteltetés, hogy idén a Cinefest is része annak a 85 fesztiválnak, amelyet a MEDIA program támogatásban részesített. Az Európai Uniós direktíváknak megfelelően a támogatást elköltését a szervezet szigorúan ellenőrzi, és meg is szabja, hogy mire lehet felhasználni az összeget: előnyben kell részesíteni az európai filmeket. Borsod megyei kulturális projekt korábban nem részesült EU-támogatásban; a MEDIA-pályázat elnyerése a CineFest európai elismertségét és jó hírét is jelzi. 

Bíró Tibor fesztiváligazgató elmondta: idén Magyarországon egyedüliként a Cinefestet támogatta a MEDIA program, az Európia Uniós szervezet az elmúlt években felmutatott kulturális diverzitást értékelte. Bíró elmondta, korábban is pályáztak már támogatásra, de most értek el arra a szintre, hogy a MEDIA is értékelni tudta a tevékenységüket. A fesztiváligazgató 50 milliós költségvetéssel számol, a fesztivál pedig idén először 10 naposra duzzad, szeptember 11. és 20. között várják a látogatókat. Kiss Enikő a filmhu kérdésére elmondta, hogy korábban a Mediawave és a KAFF kapott MEDIA támogatást, de idén a magyar fesztiválok közül csak a Cinefest.

A Cinefest harmadik legnagyobb támogatója Miskolc város, és az Európai Unió mellett a Jameson whiskey-márka: immáron harmadik éve működnek együtt a fesztivállal. A Jameson támogatásának és a hosszú távú partneri együttműködésnek különösen örülnek a szervezők: főszponzorként a Dublini Filmfesztivált támogatja még a világhírű cég. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az MMK 7 millió forint támogatásban részesítette a fesztivált, az NKA pedig 7 millió forinttal segítette őket.



Címkék

hír


(4) 
Hozzászólások
4-2  /  4
2009. május 24. vasárnap, 22:45#4| dawg
Haha, ez mar tenyleg nevetseges. Szerintem addig ne beszeljunk itt intelligenciarol amig valaki meg azt a topicot sem talalja meg amelyikhez hozza akar szolni. Attention whore.
 
Előzmény: Cumó #2
 
2009. május 24. vasárnap, 21:24#3| Minovics
Te tényleg beszoptad, hogy Én vagyok dawg is? És nem érzékelted dawg nyolc egyetemes mondatában az iróniát?

Arra rájöttél már, hogy a gyereket nem a gólya hozza és nincs Mikulás?
 
Előzmény: Cumó #2
 
2009. május 24. vasárnap, 19:53#2| Cumó
Helló MinÓ!

Nekem tökre bejön amiket írsz. Kamálom, ahogyan olvasol a sorok között.

"Nem lehet, hogy inkább arról van szó, hogy a készítőnek mások voltak a prekoncepcióik, mint a kurátoroknak, előzsűriknek, szerkesztőknek és egyéb főfaszfejeknek?"

Az én hócipőm is tele van már a magyar mentalitással.
Tökre fölnézek rád öregem, mert idézem szavaid:

"nyolc egyetemet vegeztem, ami azt jelenti, hogy csak nekem lehet valamirol velemenyem."
"4szer próbálkoztam bejutni az SZFEre, tehát azt nem mondhatom, hogy meg se próbáltam"

Igazán kitartó vagy, nem értem miért próbálnak a "hülyegyerekek" meggyőzni téged.
Persze azt azért elmagyarázhatnád, hogy minek a nyolc egyetem, ha már eleve zseniként láttad meg ezt a büdös nagy VILÁGOT. Ha rajzolnál magadnak még egy 200-as intelligenciáról kiállított oklevelet, biztosan nem mernének fikázni! Pártot nem akarsz alakítani?

"Az meg, hogy kritizalunk, szerintem egyaltalan nem problema, hiszen ezert van a hozzaszolas funkcio, hogy kifejthesse barki, barhogyan a velemenyet."

Cumó


nka emblema 2012