sex hikaye

Cottbusban az Utolér

Szomszédaink borzalmas titkai

2008. szeptember 23. - filmhu
Cottbusban az Utolér
Dyga Zsombor Utolér (Rundown) című filmtervét beválogatták a Connecting Cottbus koprodukciós fórumra, ahol november 13-14. között Európa számos országából érkező, összesen 13 megvalósulásra váró terv kap bemutatkozási lehetőséget. A sötét hangulatú thriller forgatókönyvét Lovas Balázs jegyzi.

November 11. és 16. között kerül sor a Cottbusi Filmfesztiválra, ahol a Connecting Cottbus koprodukciós fórumon összesen 13 projekt mutatkozhat be. Közel húsz ország alkotói pályáztak a részvételre, a régióbeliek munkái mellett brit, észt és izraeli terv is meghívást kapott az eseményre.

Az Utolér producere Tóth Péter Miklós (Európa Film), rendezője Dyga Zsombor. Lovas Balázs (a filmhu felelős szerkesztője) írta a forgatókönyvet, amelyet korábban a Scripteast 2006/2007-es workshopján fejlesztettek az alkotók. Legközelebb októberben, az éQuinoxe Germany nevű egyhetes forgatókönyvírói workshopon folyatódik a forgatókönyv csiszolása, majd azt követi a németországi munka. A filmterv fejlesztését támogatta az MMK.

Dyga Zsombor és Mathian Kukielski idén Varsóban

Az Utolér borongós hangulatú, realista dráma/thriller - egyetlen késő őszi este történetét követi nyomon három párhuzamos szálon egy rideg kelet-európai külvárosban. Egy pincérnő rájön, hogy gyermeke edzője pedofil gyermekrabló. Egy mentőorvos szembe találja magát kisfia gyilkosával. Egy veterán sportolónőt megzsarol egy haldokló öregember. Vajon hogyan vizsgázik a rögvaló átlagembere szélsőséges morális helyzetben? Hol az a vékony határ, melyen eldől, hogy hőssé vagy dühöngő szörnyeteggé változunk? Mi az erősebb, emberségünk vagy túlélési ösztönünk? Ezekre az alapkérdésekre keresik a film alkotói a választ, miközben egy sötét utazásra kalauzolnak, hogy fölfedezzük, miféle borzalmak rejtőznek szomszédaink ajtaja mögött.

Dyga Zsombor és Lovas Balázs együttműködés bő egy évtizedre nyúlik vissza, közös munkájukként született például az Öcsögök, a szemledíjas Tesó és a Kész cirkusz is. Mindezek a műfaji irányultságú, könnyedebb hangvételű alkotások kevésbé súlyosak, mint amilyennek az Utolér ígérkezik.

Lovas Balázs és Dyga Zsombor öt évvel ezelőtt Hamburgban


Tóth Péter Miklós az Európa film producere is egyben, ahol Kepes András televíziós munkái - Világfalu, Desszert - mellett Incze Ágnes Randevú és Bergendy Péter Állítsátok meg Terézanyut! című filmje készült.


A koprodukciós bemutatkozásra meghívott projektek (cím, produkciós cég, ország):

Adalbert’s Dream - Saga Film - Románia
Before and After - OWH Studio - Moldáv Köztársaság
Easter goes Polish - Polyphon Film und Fernsehgesellschaft mbH - Németország
Gram of Love - Bela Film - Szlovénia
Love Is Like Vengeance - Vita Nova Films Ltd - Egyesült Királyság
Midsummer Night - UAB Tremora - Litvánia
Nights of Pilots - Exitfilm OU - Észtország
Rundown - Európa Film & Communications Ltd. - Magyarország
Stopover - Fischer Film GmbH - Ausztria
The Bear - Libra film - Románia
The Coldest Day of Winter - UCM - Izrael
Tiger - Screen Vision - Lettország
Tilva Rosh - Kiselo Dete film house - Szerbia


nka emblema 2012