sex hikaye

Csúszik a Márió forgatása

Almási Tamás visszanyúl Ózdhoz

2004. június 4. - filmhu
1-1  /  2
Csúszik a Márió forgatása
Előreláthatóan csak télen kezdődhet meg Almási Tamás második nagyjátékfilmjének forgatása. A középkorú asszony szerelmes metamorfózisát feldolgozó Márió, a varázsló eredetileg augusztusban rajtolt volna, ám a finanszírozás közbeszólt. Az elsősorban dokumentumfilmesként jegyzett rendező pillanatnyilag a szereplőválogatás mellett az Ózd sorozat második szériájának első darabjával van elfoglalva.

Almási Tamás időre, május 15-re fejezte be a 23 évet felölelő „Ballagás-sorozat” negyedik darabját, a Harmadik találkozást, amelyben a kádárizmusba szocializálódott mai negyvenes korosztály portréja rajzolódik ki többek között olyan ismert közéleti szereplők sorsán keresztül, mint Szulák Andrea. A számtalanszor díjazott dokumentumfilmes a Márió csúszása miatt egyelőre a tizenkét évig forgatott nyolcrészes Ózd sorozat újabb szériáján dolgozik. Mint azt az alkotó elmondta, annak idején befejezettnek gondolta a munkát, ám tavaly, hat évvel az utolsó Ózd-film elkészülte után, úgy döntött, a Magyarország Unióba lépését jellemző változásokat ismét Ózdon keresztül tudná a leghitelesebben bemutatni.  Az új sorozat első filmje másfél év múlva készül el.

A 300 millió forint összköltségvetésű Márió, a varázsló tavaly elnyerte az MMK 90 millió forintos gyártási támogatását, a német koprodukciós partner pedig 100 millió forinttal száll be a produkcióba. Amennyiben a leendő olasz koprodukciós partner további 50 milliót bocsát a filmesek rendelkezésére, a Panoráma Film hozzájuthat a koprodukciós pályázaton megígért 50 millió forinthoz, így hamarosan összeállhat a Márió teljes költségvetése. – tudtuk meg a producertől, Berta Lászlótól. A „négyévszakos” film, a kis faluban megjelenő olasz cipőgyárosok és a helyi asszonyok története leghamarabb télen kezdhet forogni. A szereplők egy része már biztos, noha még nem publikus, a női főszereplőt azonban még keresik. Almási Tamás a június 3-án megnyílt Pécsi Országos Színházi Találkozóra készül, hogy megtalálja azt a nem nagyon ismert színésznőt, aki eljátszhatná a szerelem hatására kivirágzó 45 és 55 közötti vidéki asszonyt, a Márió hősét.

A Színház és Filmművészeti Főiskola Film és Tv rendezői szakán 1979-ben végzett alkotó, aki olyan mesterektől tanulta a szakmát, mint Fábri Zoltán, Gábor Pál vagy Illés György, eredetileg játékfilmesként kezdte pályáját, de már nem bánja, hogy a nem fikciósok terén bizonyította tehetségét. Ahogy a rendező fogalmazott, hálás ezért a Sorsnak, hiszen ha megmarad játékfilmesnek, talán rendezett volna három-négy nagyjátékfilmet, így azonban lehetősége adódott 30-40 dokumentumfilmet megalkotni. Ezeken keresztül pedig annyit tanult az emberi lélekről és az emberi kapcsolatokról, hogy azt bizonyosan kamatoztatni tudja majd egy fikciós forgatásakor is. Almási Tamás szerint egyébként ma már nincs igazi határ a két műfaj között, hiszen voltaképp minden filmes ugyanazt a vizuális nyelvet beszéli.



Címkék

hír


1-1  /  2

nka emblema 2012