sex hikaye

Delta félidőben

Beszámoló a Cineuropa-n

2006. június 21. - filmhu
Delta félidőben
Mundruczó Kornél készülő filmje már túl van a forgatás felén, a következő etap novemberben lesz. Mozgóképes beszámoló a Cineuropa-n, ahol megszólal a rendező, producer és operatőr mellett a két főszereplő is.

Mundruczó Kornél a Deltában
Mundruczó Kornél készülő, Delta című filmje a rendező és Petrányi Viktória producer által alapított Proton Cinema és a német Essential Filmproduktion gyártásában készül. Az ötvennaposra tervezett forgatás felén már túl vannak, a felvételek novemberben folytatódnak. A Cineuropa Europanet Making of rovatában elérhető a Sakis Kontos által készített angol nyelvű, mozgóképes werkanyag. 


Már korábban kiderült, hogy a film női főszereplője Tóth Orsolya lesz, a férfi karaktert pedig Bertók Lajos (Aranyváros, Vadászat angolokra) kelti életre. A kamera mögött a Los Angelesben operatőri tanulmányokat folytató Erdély Mátyás áll, aki már a Johanna fényképézésében is szerepet vállalt Nagy András mellett.

Az oldalon elérhető mozgóképes anyagokban megszólal minden fontosabb  stábtag. Petrányi Viktória producer a Cineuropának elmondta, hogy az elmúlt pár évben azon dolgoztak, hogy a lehető legjobb kreatív csapatot állítsák össze - ez lett későbbiekben a Johanna stábja. A Delta gyakorlatilag ugyanazokkal az emberekkel forog, noha jóval nagyobb produkcióról van szó. A Delta a Proton Cinema történetének legnagyobb vállalkozása, ezért is szerencse, hogy Mundruczónak kialakult a maga műlödőképes kommandója, akik tisztában vannak a rendező munkamódszereivel.

A producer a forgatási nehézségek közül kiemelte, hogy nagyon nehéz a vizen dolgozni, hiszen a szárazföldi forgatásokkal ellentétben nem kamionokat vagy stábbuszokat kell beállítani, hanem egy egész flottát kell mozgatni a vizen. 
Ugyanakkor a stáb elszigeteltsége művészi szempontból kifejezetten jót is tesz a munkának.

Erdély Mátyás a Deltá-ban
Delta történetéről Mundruczó Kornél elárulta, hogy két klasszikus drámán alapszik majd: Shakespeare Hamlet-jén és Euripidész Elektrá-ján. Noha a rendező fejében közel három éve motoszkál már a történet, a valódi inspirációt elsősorban a helyszín szolgálta. A vizuálisan inspiratív közegre akkor bukkant, amikor Petrányi Viktóriával Bukarestben jártak, és javasolták nekik, hogy nézzék meg a Duna-deltát. A környezet azonnal nagy hatással volt Mundruczóra - ahogy a werkfilmben fogalmaz: "nagyon különbözött minden mástól, amit előtte láttam." Két rövidfilmet is forgatott már a Deltában, hogy kipróbálja a helyszínt: az első a Kis Apokrif 2, a második a Lost and Found szkeccsfilmben szereplő Rövid ideig tartó csend volt.

Erdély Mátyás operatőr szerint a Delta még a Johanná-nál is összetettebb és igényesebb projekt. A lenyűgöző helyszín miatt a külsők forgatása kiemelt szerepet kap. Ugyanakkor létre kellett hozni egy olyan látványvilágot, ami éjszaka is működősképes, és a belsőknek illeszkednie kellett a helyszín hangulatához. Erdély sokat beszélgetett Ágh Márton látványtervezővel és Mundruczóval arról, hogy mit is jelent valójában a Delta, és hogyan lehet ezt megjeleníteni a belsőkben, és összeilleszteni az egyedi külsőkkel. A filmben sok éjszakai belső lesz, ezért a külsőknek nagyon hangsúlyosnak kell lennie. "Minden beállítás és kameramozgás azon alapszik, amit a Duna-delta Kornél számára jelent." - foglalta össze Erdély.

Tóth Orsolya a Rövid ideig tartó csend-ben

Bertók Lajos először dolgozik együtt Mundruczó Kornélla, Mihailt alakítja a Deltában. A férfi apja temetésére tér vissza, húsz év távollét után, amikor még anyja űzte el. Visszatérésekor talákozik életében először húgával, és egymásba szeretnek. Rájönnek, hogy valójában anyja és anyja szeretője ölték meg apját, ezért húgával bosszút forralnak apjának gyilkosai ellen. A húg szerepében megjelenő Tóth Orsolya már sokadszorra dolgozik Mundruczóval: Fauna egy halász lánya, aki bosszút akar állni apjai gyilkosain, és közben beleszeret egy férfiba. Nem ismeri fel bátyját. hiszen elétükben először találkoznak. Tóth Orsi beszélt arról is, hogy tavaly szerepelt egy német- amerikai koprodukcióban készülő iráni filmben, a Shirin Nestat rendezte Zarin című kisfilmben.

A Delta előreláthatólag 2007 nyarára készül el. A teljes cikk a Cineuropa-n itt olvasható.



Címkék

hír



nka emblema 2012