sex hikaye

Duna TV a dokumentumfilmekért

Nagyobb súllyal

2007. február 12. - filmhu
Duna TV a dokumentumfilmekért
A Duna Televízió a 38. Magyar Filmszemlére időzítette a dokumentumfilmeseket is érintő bejelentését, miszerint a Duna2 – ismertebb nevén Autonómia - csatorna a dokumentumfilmek szolgálatába áll. A televízió vezetőinek elképzelése szerint a Duna2-n sugárzott műsorok mintegy 90 százaléka már ebben az évben a doku-műfajból kerül majd ki. A hazai darabok mellett a csatorna a külföldi termésből is merít majd, nyilatkozott szerkesztőségünknek Pörös Géza a Duna Televízió kulturális alelnöke.

Hogy pontosan mikor lesz az Autonómia csatornából tematikus dokumentum-adó, azt Pörös Géza nem tudta megmondani. A Duna TV kulturális alelnöke ugyanis épp a csatorna üzleti tervén dolgozik, s majd csak ennek kuratóriumi elfogadása után lehet kidolgozni az elindulás konkrét lépéseit. Igaz, maga a döntés is friss, a csatorna vezetői január végén határozták el, a nemrégiben beindult Autonómia még ebben az évben dokufilmes csatornává válik.

Pörös Géza úgy tájékoztatott, nem csak a hazai, hanem a külföldi termésből is szüretelnének, elsősorban a környező országok dokumentumfilmjeire koncentrálva. Legfrissebb szerzéseik közt például három lengyel alkotás található.

A csatornán a filmeket tematika alapján vagy alkotók szerint sorozatba rendezik majd, de az alelnök szerint a nézők a 15 éves születésnapját idén ünneplő Duna TV saját gyártású archív anyagaira is számíthatnak majd, amelyek közt az alkotói sorozatok elé illeszthető portréfilmek is találhatók. „Általánosságban kijelenthető, hogy nagyobb súlyt képvisel majd a műfaj a Duna TV műsorpolitikájában” – fogalmazott az alelnök. 

Nem mondanak le a dokufilmek készítéséről sem
Részlet Zsigmond Dezső Élik az életüket című, a csatorna
támogatásával készült filmjéből

Pörös Géza elmondta, bár a csatorna pénzügyi helyzete nem javult a tavalyi évhez képest, a Duna TV nem óhajt lemondani a dokufilmek készítéséről sem, s bár a saját gyártásra fordítható összegekről – az üzleti terv elfogadása előtt – az alelnök nem tudott nyilatkozni, elmondta, továbbra is készülnek majd a televíziónál dokufilmek, akár önállóan, akár koprodukcióban. (A Duna TV évente mintegy 50 új alkotást tűz műsorára.) Ez – mint azt Pörös Géza kifejtette – egyúttal azt is biztosítja, hogy az új tematikus csatorna ne csak archív anyagokból, visszafelé tekintve dolgozzon, hanem folyamatosan sugározza a dokufilmesek legújabb munkáit is. Igaz, tette hozzá, az MMK pályáztatási eljárásában ezt hivatott biztosítani az az előírás, miszerint csak valamely csatorna által kiadott sugárzási nyilatkozat bemutatásával lehet érvényesen pályázni.

A Duna TV kulturális alelnöke a tévéjátékok gyártására fordítható forrásokkal kapcsolatban kevésbé bizakodóan nyilatkozott, ugyanakkor elmondta, a csatornánál eddig sem nagyon készültek saját gyártású tévéfilmek, eddig is főleg az MMK és az ORTT által kiírt pályázatok alkalmával kerítettek sort az elhanyagolt műfaj képernyőre csempészésére, s az efféle pályázatokra a továbbiakban is nyitottak.



Címkék

hír



nka emblema 2012