sex hikaye

Dyga Zsombor nem köntörfalaz

Nagyvárosi vakrandifilm

2008. december 1. - filmhu
Dyga Zsombor nem köntörfalaz
2009 sűrű év lesz Dyga Zsombornak: szombat éjjel megkezdődött Köntörfalak című filmjének forgatása: a háromfős kamaradráma főszerepeiben Tompos Kátya, Elek Ferenc, valamint Rába Roland. A két éve készülő produkciót Major István (Filmteam) karolta fel, közben az MMK támogatásban részesítette Dyga következő filmtervét, a Cottbust megjárt Utolért is.

A Köntörfalak forgatókönyve már két évvel ezelőtt forgatásra készen volt, olyannyira, hogy a Duna Műhely és Durst György segítségével még egy teaser is készült:Tompos Kátya és Elek Ferenc közreműködésével egy ötperces ízelítőt forgattak a Gerlóczy Kávéházban, az ebből készül részletet ide kattintva lehet megtekinteni.  A két évvel ezelőtti trailer felirataiból is kiderül, hogy a Köntörfalak két teljesen különböző ember találkozásának története: egy félresikerült vakrandi érzelmi térképe. 

Csapó, Elek Feri, Tompos Kátya

„Eszti, a cserfes, barnahajú szépség, elsőre is túl jó csaj Ferinek, de olyan aurája van, amibe még ez is belefér. A parkba beszélt meg találkozót egy haverjával, de az csak nem jött. Viszont ott ült Feri az egyik padon… Az egész egy nagy félreértés volt és Eszti, hogy szabadulhasson, megadta a telefonszámát. Később mikor a férfi felhívta egyszerűen nem volt szíve lekoptatni. Találkozót beszéltek meg, hogy a lány személyesen tisztázza Ferivel: köztük soha semmire nincs esély. Innen indul a történetünk” - olvasható a Filmteam honlapján a történet összefoglalója.

A stáb a korábbi Dyga-filmekből (Tesó, Kész cirkusz) ismert összeszokott tagokból áll: a kamera mögött Marosi Gábor áll (Kythéra, Stammbuch), a vágást ezúttal is Czakó Judit (Tesó, Kész cirkusz, Iszka utazása) végzi majd, az első asszisztens a rövidfilmjeiről ismert Madarász István, a gyártásvezető Harmati Balázs, a zenét pedig az Uptown Felaz jegyzi. A film jellegzetes látványvilágáért Hujber Balázs (Kaméleon, Overnight, Terézanyu) felel: a történetben kiemelt fontosságú stúdiólakás berendezése az ő kezét dicséri. .

Elek Ferenc és Tompos Kátya a vakrandin


Az eltelt két év alatt a filmterv több produkciós irodát is megjárt, ám a sikertelen MMK pályázatok után végül a Major István nevével fémjelzett Filmteam állt a produkció mellé, és november végén végre elindulhatott a forgatás. Major gyártotta Fliegauf Benedek Dealer, Vranik Roland Fekete kefe, Szaladják István Madárszabadító, felhő, szél című filmjét is, a rövidfilmek terén pedig olyan fesztiválgyőztes munkák születésénél bábáskodott mint a 2000 méter, 601-S (Nyitrai Márton), Az ötödik szoba, A titkos hely, (Banner-Szűcs Lóránd), Csendes éj (Politzer Péter), Kivégzés (Buvári Tamás), valamint az EFA-díjra jelölt Türelem (Nemes Jeles László), emellett folyamatosan gyárt reklámokat Magyarországra és külföldre egyaránt. 

A két főszereplő továbbra is változatlan: Tompos Kátya és Elek Ferenc mennek vakrandira, a harmadik főszereplő Rába Roland, a Nemzeti Színház színésze. A helyszínek módosultak: a teaserben látott Gerlóczy Kávéház után most az Andrássy úti Klasszban dolgoznak a kamerák, majd a randevú a nagyvonalúan berendezett stúdiólakásban folytatódik.

Két világ találkozik, és akarva - akaratlanul megismerik a másikat

„Napjainkban Budapesten, a belváros szívében két harmincas vadidegen szóba elegyedik egymással 80 perc erejére. Egy kis séta, erkélyen könyökölés, és a döcögősen oldódó beszélgetés idővel utat tör magának. Két világ találkozik, és akarva - akaratlanul elindulnak a másik megismerésének útján, és mi bepillantást nyerünk legapróbb rejtelmeikbe.” - áll a szinopszisban. 

"Más léptékben, nagyító alatt szeretném megrajzolni saját generációm kisembereit, tele mosollyal, drámával és emberséggel.  A vállalás, hogy mindez nem a cselekmény, hanem a valós idejű dialóg álltal váljon feszültté, és izgalmassá. Életünk sorforditói, sokszor szavakban érnek bennünket, ennek akarom hogy tanúja legyen a néző." -mondta a rendező a filmhunak.

A Hujber Balázs által tervezett stúdiólakás

Mivel a Köntörfalak a szemlenevezéssel párhuzamosan készül, ezért várhatóan nem lesz ott a jubileumi 40. Magyar Filmszemlén. Így viszont előfordulhat az is, hogy Dyga Zsombor a 41. Filmszemlén akár két filmmel is ott lehet, hiszen míg az alapvetően alacsony költségvetésű Köntörfalak mellé nem sikerült állami támogatást szerezni, addig a nagyköltségvetésű Utolért a legutóbbi játékfilmes döntések alkalmával a Szakkollégium 40 milliós támogatásról adott ki szándéklevelet.

Az Utolér a Tóth Péter Miklós nevével fémjelzett Európa Film gyártásában készül majd, a nevükhöz Kepets András Világfalu című műsora, és Incze Ágnes Randevú, és Bergendy Péter Állítsátok meg Terézanyut! című filmje is köthető. Az Utolér egyébként már megkezdte nemzetközi karrierjét is: a Scripteast 2006-os fórumán fejlesztett filmtervet beválogatták a Connecting Cottbus elnevezésű koprodukciós fórumra, ahol Lovas Balázs forgatókönyvíró képviselte a sötét hangulatú thrillert, amely egyetlen késő őszi este történetét követi nyomon három párhuzamos szálon egy rideg kelet-európai külvárosban.

Elek Ferenc, Rába Roland, Tompos Kátya






nka emblema 2012