sex hikaye

Európa Filmdíj a Before Dawn-nak

A kisfilm forog tovább

2006. december 4. - filmhu
Európa Filmdíj a Before Dawn-nak
Magyar alkotás lett Európa legjobb rövidfilmje. Kenyeres Bálint Before Dawn című műve nyerte el az Európai Filmakadémia  2006-os rövidfilm díját. A rangos elismerést a rendező személyesen vette át  Varsóban a szombat este megrendezett díjkiosztó gálán. Kenyeres Bálint nagyjátékfilmre készül, de kisfilmesként is folytatja, tudta meg a filmhu.

Kenyeres Bálint rövidfilmje a tavalyi Cannes-i premier óta - melyet azóta majdnem száz fesztiválmeghívás követett - Szent Pétervárott, Szarajevóban, Leeds-ben, Cottbus-ban, Madridban, Bukarestben, Prágában, Triesztben, Angers-ben, - az első magyar résztvevőként - a Sundance-en, majd Arizónában, Milánóban, Párizsban, Seattle-ban, Tokióban és Puerto Rico-ban nyert rangos nemzetközi elismeréseket. A film operatőrét, Erdély Mátyást a Filmszemlén, Belo Horizonte-ben, Bukarestben, Capalbio-ban, Espinho-ban jutalmazták a legjobb operatőr díjával. A hazai mozikban Lars von Trier Manderlay-ének kísérőfilmjeként láthatta a közönség.

Az egyetlen bravúros snittből álló 13 perces alkotás a Tamperei Filmfesztivál UIP-díjat (United International Pictures) elnyerve került az Európai Filmakadémia jelöltjei közé. A UIP és az Európai Filmakadémia tagjai immáron hatodik éve választották ki 15 európai filmfesztivállal együttműködve az év legjobb rövidfilmjeit.

"A vizuális történetmesélés kerül előtérbe"
Before Dawn
Az Európa-filmdíj mintegy betetőzése – az Inforg Stúdió és a Duna Műhely produkciójában készült - a Before Dawn nemzetközi karrierjének – véli a rendező. Már csak azért is, mert nem egy kis létszámú, adott esetben elfogult zsűri döntött felőle, hanem az Európai Filmakadémia Európai Filmakadémia 1700 fős tagsága ítélte úgy, a 15 jelölt közül a Before Dawn a legérdemesebb a díjra. 

Az Európai Filmakadémia nagyjátékfilmes mezőnyében idén a legtöbb jelölést Pedro Almodóvar Volver című alkotása és Florian Henckel Das Leben Der Anderen (Mások élete) című filmje kapta. A fontosabb díjakat ennek megfelelően a két film között osztották szét. A legjobb rendező, a legjobb színésznő - Penelope Cruz, a legjobb operatőr - José Luis Alcaine (megosztva Barry Ackroyddal, aki a Felkavar a szél című Ken Loach-mozit fényképezte) -, a legjobb zeneszerző - Alberto Iglesias – kategóriagyőzelmével Almodóvar filmje majdnem tarolt. Pláne, hogy a közönségdíj (amelyre több mint tízezer szavazat érkezett postán és az interneten) is a Volveré lett. A film a magyar mozikban 50.000-es nézőszámot ért el, és továbbra is műsoron van a mozikban.

A "tarolás" csak azért nem sikerült, mert Florian Henckel Das leben der anderen (Mások élete) című Stazi-drámája a legjobb forgatókönyv díja mellett elvitte a fődíjat is, és ezzel 2006 legjobb európai játékfilmje lett. Sőt főszereplője, Ulrich Mühe vált Európa legjobb színészévé, mivel óriási meglepetésre kiütötte az ír Cillian Murpyt. A Mások élete - amelyet a jövő év elején mutatnak be Magyarországon - már csak azért is meglepetés, mert viszonylag "ismeretlenül" robbant be: eddig csak Németországban mutatták be, és fesztiválkarrierje sem kezdődött még el igazán.

Előtérben a vizualitás
Fotó: EFA (Andreas Böhmig)
A legjobb európai rövid rendezője, Kenyeres Bálint jelenleg első játékfilmjére készül, tudta meg a filmhu. A Triptichon munkacímmel az MMK fejlesztési támogatási pályázatára már benyújtott filmterv a tervek szerint európai koprodukcióban valósul meg, hazai producere Hutlassa Tamás (Kontroll). „A cannes-i szereplés elvben normatív támogatásra is jogosít, illetve nemzetközi koprodukciós partnerek bevonását is tervezzük” – számolt be Kenyeres Bálint első nagyjátékfilmjének finanszírozási terveiről, ám a Triptichont illetően nem kívánt több részletet elárulni.

A repülés elmélete című tervezett kisjátékfilmjéről is csak annyit sikerült megtudnunk, a múlt század eleji normandiai kulisszákhoz, a külföldi forgatáshoz is nemzetközi partnereket keresnek. „Egy viszonylag nagy költségvetésű kisfilm anyagi hátterét a sorozatos sikerek ellenére sem - olyan könnyű megalapozni” – mondta, hozzátéve, hogy a jövő tavasszal tervezett forgatáshoz a költségvetés hazai vállalása nagyrészt összeállt, a továbbiak már a külföldi partnerek lelkesedésén múlnak. „Részleteket erről a filmről sem érdemes elárulni, ugyanis a Before Dawn-hoz hasonlóan, itt is a vizuális történetmesélés kerül előtérbe, tehát a verbalitást teljesen felesleges idekeverni” – indokolta Kenyeres Bálint terveivel kapcsolatos zárkózottságát.

A Before Dawn-t az európai filmek tekintében legrangosabbnak számító elismerésre tekintettel a Művész mozi újra műsorra tűzi. December 9-én, szombaton 19 órakor önállóan, és december 10-én, az Európa Filmhét Cannes-i Arany Pálma díjas zárófilmje, a Felkavar a szél előtt is vetítik.



Címkék

hír



nka emblema 2012