sex hikaye

Európai Filmdíjak 2004

Idén is német film az első

2004. december 13. - filmhu
Európai Filmdíjak 2004
A legjobb alkotásért járó Európai Filmdíjat Fatih Akin Fallal szemben című mozija nyerte az Európai Filmakadémia által 17. alkalommal megrendezett díjkiosztón. A szombat este Barcelonában tizenhét kategóriában megítélt díjakért magyarok is versenyeztek: Antall Nimród Kontroll-ja a legjobb rendezés, Koltai Lajos pedig Csodálatos Júliá-jának fényképezéséért operatőri elismerésére pályázott. Azonban a magyar alkotók ez alkalommal nem kaptak a legrangosabb európai filmes intézménytől elnyerhető szobrokból.
 
 
 
 

Az európai Oscarnak is mondott eseményen a török származású német rendező Fatih Akin Fallal szemben című alkotása bizonyult a legjobb európai filmnek 2004-ben. A legjobb rendezésért járó szobrot Alejandro Amenábar A belső tenger című alkotása nyerte el, és ugyanennek a filmnek a főszereplője, Javier Bardem kapta a legjobb férfi színésznek járó elismerést. A 2004-es év legjobb európai színésznőjének Imelda Staunton bizonyult a Vera Drake-ben nyújtott játékért, forgatókönyvíró kategóriában Agnés Jaoui és Jean-Pierre Bacri nyert, ők Eduardo Serra Leány gyöngy fülbevalóval című filmjének alkotásában vettek részt.

Életműdíjat kapott Carlos Saura, aki nálunk leginkább Tangó című munkájával lett ismert. Az idei év felfedezettjének járó Fassbinder díjat Andrea és Antonio Frazzi nyerték Elveszett gyermekkor című filmjükkel, a legjobb nem európai mozinak járó elismerést pedig Wong Kar-wai 2046 című filmje nyerte el.

Fatih Akin - Fallal szemben
A legjobb filmért járó közönségdíjat szintén Fatih Akin Fallal szemben című alkotása kapta, míg a nézők a férfi színész kategóriában Daniel Brühl-t szavazták meg legjobbnak a Love in Thoughts-ban, a női színészek közül pedig Penelope Cruzt a Don’t Move-ban.

A két hazai induló – Antall Nimród és Koltai Lajos - közül idén most egyikük sem kapott díjat, viszont korábban, 1999-ben a Szabó István rendezte Napfény íze nyerte a legjobb férfi színésznek (Ralph Fiennes), a forgatókönyvírónak (István Szabó és Israel Horovitz) és operatőrnek (Koltai Lajos) járó elismerést. Az Európai Filmakadémia legjobb első filmes alkotónak járó Fassbinder díját 2002-ben Pálfi György vehette át a Hukklé-ért, 2000-ben pedig Gyarmathy Lívia rövidfilm kategóriában a Mi gólyánk című munkájával részesült elismerésben. Korábban, 1994-ben Szász János Woyczek című alkotásáért kapta meg az Akadémiától az év fiatal filmesének járó díjat.

2004 Európai Filmdíjas alkotók listája






nka emblema 2012