sex hikaye

Extreme-filmek Cannes-ban

Mázli, Loop, Zoé

2008. április 16. - filmhu
Extreme-filmek Cannes-ban
Hidasi Dalma, az Extreme Film producere a napokban meghívást kapott a következő Cannes-i Filmfesztivál produceri fórumára. A  filmvásáron mutatkozik be a Mázli, valamint az Extreme Film több alkotója és filmterve is ott lesz a Riviérán. Hidasi Dalma mellett Keményffy Tamás a producere Szász Attila Zoé című természetfeletti drámájának, így Keményffy és Szász is ott lesz Cannes-ban

Októberben mozikban a Mázli

Keményffy Tamás rendezésében készülő Mázli forgatása tavaly nyáron fejeződött be (a forgatáson készült werkriportunk itt olvasható), akkor az alkotók a film bemutatóját tavaszra tervezték. Mint azt Hidasi Dalmától, az Extreme Film vezetőjétől megtudtuk, hátravan még a film zenéje, amelyet Monori András szerez, a hangutómunka és a fényelés. Ezért a film premierje október második felére tolódott.

„A Mázli című filmszatíra egy kis falu színes egyéniségű lakóiról szól, akik életét gyökeresen felforgatja egy isteni csoda … vagy csak egy egyszerű bűntény - olvasható a film szinopszisában. Ógyarmat egy szegény zsákfalu az osztrák magyar határon. Egy napon azonban rájuk mosolyog a szerencse. Felfedezik, hogy a temetőjük alatt húzódik egy olajvezeték. Gyorsan jött ötlettől vezérelve megfúrják és közösen elkezdik árulni a gázolajat, temetésnek álcázva az árusítást...” (További részletek a szinopszisból) A falubélieket Lukáts Andor, Lázár Kati, Kiss Jenő, Gyuricza István, Kerekes Vica, és Lorant Deutsch alakítja.

Ógyarmatra rámosolyog a szerencse

Hidasi Dalma producer olyan filmekkel állítja párhuzamba a készülő Mázlit, mint Az én kis  falum (Jirí Menzel) vagy a Lottózsonglőrök (Kirk Jones), és bízik abban, hogy a szatirikus és a valóságtól kissé elemelt, tehát nem szociografikus alkotást eredetinek találja majd a közönség.

Lehetőségek Cannes-ban

Hidasi Dalma meghívást kapott a European Film Promotion szervezésében Cannes-i Filmfesztivál keretében megrendezésre kerülő Producers on the Move idei programjába. A producer Cannes-nal kapcsolatban nem fogalmazott meg konkrét elvárásokat, mindenesetre nagy lehetőségnek tekinti az Extreme Film terveinek megvalósítása szempontjából. A European Film Promotion (EFP) által május 17. és 20. között kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő produceri fórumra 22 filmest hívtak meg.

Olyan vendégek hozzák terveiket a háromnapos szakmai eseményen, mint Marc-Antoine Robert, a tavalyi Anilogue-on bemutatott Persepolis egyik producere, vagy Grzegorz Hajdarowiczot, aki Peter Greenaway Nightwatching című filmjének költségvetési hátterét segített megteremteni. Korábban Angelusz Iván (Katapult), Muhi András (Inforg Stúdió), Petrányi Viktória (Mundruczó Kornél állandó producere és alkotótársa) és Pusztai Ferenc (KMH, Friss levegő,  A nyomozó) vett részt a szakmai fórumon.

Tervek Cannes-ra és későbbre

A Cannes-i filmvásáron mutatkozik be tehát a Mázli, valamint az Extreme Film több alkotója és filmterve is ott lesz a Riviérán. Hidasi Dalma mellett Keményffy Tamás a producere Szász Attila Zoé című természetfeletti drámájának, így Keményffy és Szász is ott lesz Cannes-ban. A producer egyelőre nem sokat kívánt elárulni a filmről, ami a rendező korábbi Most látszom, most nem látszom  című kisfilmjének szellemiségében készül. A 2005-ös filmszemlén bemutatott és többszörösen díjnyertes alkotás már bekerült az amerikai DVD-forgalmazásba.

Jó biznisz a vezeték-csapolás

A másik, Riviéra partjára készülő filmterv Madarász István Loop  című alkotása, amelyről már korábban hírt adtunk. A fiatal rendező első egészestés munkája témájában hasonló korábbi kisjátékfilmjéhez, a többszörös díjnyertes Előbb-utóbb-hozegy időutazásos, időhurkokkal csavart krimire számíthatunk. A 2007. szeptemberében Pécsen megrendezett első Central European Pitch Forum Legjobb Pitch díját Madarász István Loop című filmterve nyerte. Az alkotók elképzelése szerint egyébként a Zoé és a Loop angol nyelven fogna, hogy nagyobb eséllyel kerüljön be a nemzetközi filmforgalmazásba.

Jóval távolabbi terv a Benedek István Gábor A komlósi Tóra című művének feldolgozása, amit Keményffy Tamás rendezne. A játékfilm várhatóan egy átlagos magyar alkotás költségvetésének többszöröséből forogna, de a leggoptimálisabb esetben is csak évek múlva.



Címkék

hír



nka emblema 2012