sex hikaye

Fantasyt forgat Fliegauf

Tündérkör - sorskérdésekkel

2005. augusztus 9. - filmhu
Fantasyt forgat Fliegauf
A Rengeteg és a Dealer nemzetközi sikere után Fliegauf Benedek Európában szokatlan műfajjal próbálkozik: fantasyfilmet tervez Tündérkör címmel. A nemzetközi koprodukcióban készülő „mainstream” mozi egyik főszerepére Harry Dean Stantont szeretnék megnyerni, a zenét pedig a Portishead énekesnője biztosítaná. A zsáner ellenére Fliegauf persze továbbra sem tágít a sorskérdések mellől.

Drogfutár után nemzetközi mesefilm

A Grimm-testvérek világán alapul
Arthur Rackham illusztrációja
„Amikor befejeztem a Dealert, valami nagyon megváltozott bennem. Biztos voltam abban, hogy a következő filmem egészen másmilyen lesz”, meséli a rendező. Olyan moziban kezdett gondolkodni, ami nem ebben a civilizációban játszódik, elhagyja a városi közeget, és a képzelet birodalmába kalauzolja a nézőt. A mesékhez való régi vonzódása vezetett végül oda, hogy mesefilmet készítsen. Így indult el az európai középkori mesék és a Grimm-testvérek világának tipológiáján alapuló Tündérkör terve.

A forgatókönyv egyéves folyamat eredményeként készült el, amivel Fliegauf egy féléves ösztöndíjat kapott Németországba. Sokat utazott a világ más tájaira is, eltöltött 1 hónapot Amerikában, járt Urugayban és még több országban, elsősorban filmfesztiválokon. Eközben a nemzetközi koprodukcióban, angol nyelven készülő Tündérkör forgatására is felkészülhetett.

A forgatókönyv nagy sikert aratott a Berlini Filmfesztiválon, ahol koprodukciós partnereket kerestek a filmhez. Nemzetközi érdeklődésben nem volt hiány, de Fliegauf hozzátette: egy európai koprodukciót összehozni nagyon bonyolult folyamat. „A nem pusztán kereskedelmi termékekhez nagyon nehéz pénzt szerezni; a kultúra tehát nem csak Magyarországon, az Európai Unióban is luxus.”

Autentikus világ sorskérdésekkel

Fliegauf szerint habár rengeteg fantasyfilm született B és C-kategóriákban, eddig csupán A Gyűrűk ura volt képes magas színvonalon megteremteni a maga autentikus világát. A Tündérkör is ebbe az irányba tesz kísérletet: nem a „Tim Burton-féle kaotikusság” lesz rá jellemző, hanem egy koherens, jól kitalált világ. Ilyen mozi eddig még nem született az európai művészfilmes vonalon, állítja a rendező.

Az 1 milliárd Ft körüli költségvetés hazai terepen erősnek számít, a fantasy műfajában azonban nem túl nagy keret. A 1,5 millióból készített Rengeteg és a 75 milliós Dealer után Fliegauf most is bízik abban, hogy a pénztelenség nem látszik majd meg a produkción. „Külföldön azt hitték, a Dealer ötször annyiból forgott”, meséli.

A Grimm-mesék elemei 2005-ös megvilágításba kerülnek
Yvonne Gilbert illusztrációja

A nagyszámú de kevésbé minőségi effektek helyett a Tündérkör alkotói úgy döntöttek, a filmben kevés trükk lesz, és csak ritkán alkalmazzák a CGI-technológiát - azt viszont világszínvonalon. A látványt inkább a fantasztikus táj segíti majd. Az erdélyi helyszíneken forgó Tündérkörben tavakat, hegyeket, fenyőerdőket és viskókat fogunk látni. A kora középkorra emlékezető, de a kereszténységgel szemben egy egészen másféle hitvilágra épülő hangulat áll majd össze, amiben a Grimm-mesék elemei 2005-ös megvilágításba kerülnek. 

A filmterv – mint eredeti szándéka szerint is - jelenleg a mainstream és a művészfilmes irány között helyezkedik el, mondja a rendező. A pénzügyi pozicionálás emiatt sem egyszerű, de Fliegauf – sokaktól eltérően – nem törekszik óriási közönségsikerre. Mély, minőségi filmet szeretne inkább létrehozni: egyrészt persze túllépni a Dealer 10 ezres nézőszámát, nagyjából a 100 ezres határig.

Fliegauf ugyanis a Tündérkörben sem tagadja meg önmagát: ez a film is sorskérdésekkel, az eleve elrendeltség problémájával foglalkozik majd. „A mesevilág kiváló lehetőség a spirituális és pszichológiai jelenségek kibontására. Az archetípusok – megszabadulva a mai társadalmi közegtől - a fantáziavilágban teljesen tisztán jeleníthetők meg.” A rendező hozzáteszi: paradox módon ő a Dealert is egyfajta fantasynek tekinti, hiszen a film inkább egy spirituális térben játszódik, ami nem azonosítható a mai Budapesttel.

Húzónevek – Harry Dean Stanton és Beth Gibbons

A film egyik főszerepére azt alkotók az ismert amerikai színészt, a több mint 100 szerepet maga mögött tudó Harry Dean Stantont szemelték ki. Aggodalomra ad okot viszont, hogy a színész csaknem 80 éves. Állítólag az őt gyakran szerepeltető David Lynch is ezért adta neki a kisebb szerepet az 1999-es Straight Story-ban. A Lynch-hez köztudottan vonzódó Fliegauf ugyanakkor a Párizs, Texas című ’84-ben készült Wim Wenders-filmben játszott főszerepe miatt szemelte ki Stantont. „A Tündérkörben ugyanerre a karakterre van szükségem, csak azóta eltelt jó 20 év.”

"Erre a karakterre van szükségem, csak azóta eltelt jó 20 év.”
Harry Dean Stanton a Párizs, Texas-ban

Stanton a Párizs, Texas-szal lett igazán befutott színész, így szinte biztosan igent mond majd egy komoly európai filmre, állítja Fliegauf, aki a színész ügynökségével már felvette a kapcsolatot. Hozzáteszi, ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a Rengeteg és a Dealer sikere miatt Amerikában is ismerik a nevét, számon van tartva, persze „a maga helyén”.

A másik ismerős név Beth Gibbons, a Portishead énekesnője, akinek Fliegauf nagy rajongója. Ő szerezné a zenét a filmhez. „Imádja a forgatókönyvet, már csak az anyagi részében kell megegyeznünk”, mondja a rendező.

A film producere, Muhi András a filmhunak elmondta, bíztató tárgyalások zajlanak a koprodukciós partnerekkel, és a tervek szerint 2006 nyarán-őszén el is indulhat a forgatás. Magyar részről az MMK 100 milliós szelektív támogatása mellett számítanak a koprodukciós és a lehetséges normatív támogatásokra is, valamint élni fognak a 20%-os adókedvezménnyel.

A Tündérkör nagyrészt Erdélyben forog, kisebb részben Magyarországon, egyharmadát pedig műteremben rögzítik majd.  



Címkék

hír



nka emblema 2012