sex hikaye

Felmentették a DVD-hackert

amennyi jólesik

2003. december 23. - filmhu
A norvég legfelsőbb bíróság minden vádpontban felmentette Jon Johansen programozót. A „DVD Jon” becenevű fiatalember feltörte a DVD-k másolásvédelmét, és a kódírtó programot közkincsé tette az interneten 1999-ben. A hollywood-i stúdiók érdekképviselete precedensértékű ítéletet várt. Amit a legfelsőbb bíróság meg is hozott.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok
Védőbeszédében Johansen elmondta, hogy a kódfeltörő programot, amit két barátjával írt, saját használatra fejlesztették ki, nem illegális célokra. A hollywoodi stúdiók évente három billiárd dollár nyereségtől esnek el, főként a távol-keleten működő, ipari mennyiségben hamis DVD-ket előállító kalózok miatt.

2003 januárjában az osló-i bíróság már egyszer felmentette a fiatalembert. Az indoklásban az állt, hogy miután Johansen megvette a DVD-t, saját tulajdonával már azt csinál, amit akar. Ebbe sem az állam, sem pedig az üzleti alapon szerveződő érdekképviseletek nem szólhatnak bele.

A legfelsőbb bíróság megerősítette az ítéletet. Wenche Skjeggestad bíró kiemelte, hogy saját használatra mindenki annyi DVD-t másol, amennyi jólesik, feltéve hogy birtokában van a megvásárolt példánynak is.

A hollywoodi stúdiók és az MPAA (Motion Picture Association of America) megütközéssel fogadták a felmentést. „Az ilyen hackerek, mint Mr Johansen a becsületes vásárlók millióit károsítják meg tettükkel”, áll közleményükben. A mozgóképrendőrség attól is tart, hogy a precedensértékű ítélet zöld lámpát és önbizalmat adhat a hackereknek, nemcsak Norvégiában, hanem szerte a világon mindenhol.

Címkék

hír



nka emblema 2012